14 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΑΠΑ! ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ; Κυρώσεις στον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας για διασυνδέσεις με δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών επέβαλαν οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον νέο αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, κατηγορώντας τον ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών διεθνώς.
Ο Ταρέκ ελ Αϊσάμι διορίστηκε τον περασμένο μήνα αντιπρόεδρος της χώρας απ’ τον Νικολάς Μαδούρο.


Κυρώσεις επεβλήθησαν και στον πλούσιο επιχειρηματία Σαμάρκ Μπέλο, ο οποίος περιγράφεται στη σχετική εντολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ως «κύριος εκπρόσωπος» του Αϊσάμι.

Με την απόφαση της Ουάσιγκτον «παγώνουν» όλα τα περιουσιακά στοιχεία του αντιπροέδρου της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύεται η είσοδός του στη χώρα.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο Αϊσάμι διευκόλυνε την αποστολή από τη Βενεζουέλα τεράστιων φορτίων ναρκωτικών διά θαλάσσης και από αέρος κι ότι πλήρωσε τον καταδικασμένο συμπατριώτη του, βαρώνο των ναρκωτικών Ουαλίντ Μακλέντ για την προστασία των φορτίων αυτών

Σύμφωνα με τον Τζον Ε Σμιθ, διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι κυρώσεις είναι «το αποκορύφωμα μιας πολυετούς έρευνας που στόχευε σημαντικούς διακινητές ναρκωτικών στη Βενεζουέλα και αποδεικνύουν ότι η εξουσία και οι υψηλές θέσεις δεν παρέχουν προστασία σ’ όσους εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την εξουδετέρωση των διακινητών ναρκωτικών κι εκείνων που βοηθούν στη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Αϊσάμι έχει αρνηθεί στο παρελθόν οποιαδήποτε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα.

Διετέλεσε στο παρελθόν κυβερνήτης της πολιτείας της Αράγκουα και υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης απ’ το 2008 μέχρι το 2012.


Στη φωτογραφία από τις 26 Ιουνίου του 2011 διακρίνεται ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας Ταρέκ ελ Αϊσάμι να επιθεωρεί ποσότητες κατασχεθείσας κοκαϊνης στην πόλη Σιουδάδ Μπολιβάρ

Αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν, αναφέρουν ότι οι αμερικανικές αρχές ερευνούν και πιθανές διασυνδέσεις του Αϊσάμι με τη Χεζμπολά καθώς στο διάστημα που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, πλαστά διαβατήρια της Βενεζουέλας κατέληξαν στα χέρια μελών της σιϊτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 34 μέλη του Κογκρέσου με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσαν να επιβληθούν κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας. Κι υπογράμμιζαν ότι η τοποθέτηση του Αϊσάμι στη θέση του αντιπροέδρου άνοιγε το δρόμο για να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Βενεζουέλας, γεγονός, που όπως επεσήμαναν «προκαλεί ανησυχία λόγω των φερόμενων διασυνδέσεων του με τη διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατικές οργανώσεις.»