14 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑ ΓΙΑΤΙ; ΑΦΟΥ ΚΕΡΔΑΜΕ! Η αβεβαιότητα εκτινάσσει την απόδοση του διετούς ομολόγου

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων πυροδοτούν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι διαρροές από την πλευρά των θεσμών, καθώς δείχνουν πως το ορόσημο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου απομακρύνεται.

Οι επενδυτές προεξοφλούν πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών δεν θα τελεσφορήσουν μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και θα απαιτηθεί επέκταση των συζητήσεων.

Το διετές ελληνικό χρεόγραφο σημειώνει σήμερα απόδοση 8,7% και το δεκαετές απόδοση 7,5%, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν πως οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδος και θεσμών θα γεφυρωθούν με δυσκολία.

Στη βάση αυτή μια μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν είναι ορατή.

Όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν αυτές των μακροπρόθεσμων τότε η καμπύλη αποδόσεων χαρακτηρίζεται ως «αντεστραμμένη». Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν επισφαλή την οικονομία.

Πιο απλά η καμπύλη αποδόσεων είναι το spread ανάμεσα στην απόδοση του δεκαετούς και του διετούς κρατικού ομολόγου. Συνήθως, οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερη απόδοση ως αντιστάθμισμα έναντι των κινδύνων που ελλοχεύουν στον δανεισμό χρημάτων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

http://www.moneypress.gr/?p=48684