13 Φεβρουαρίου 2017

ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ! Ο απρόσεκτος Τραμπ: Παραπεταμένα απόρρητα έγγραφα και συζητήσεις εθνικής ασφάλειας μπροστά σε άγνωστους [εικόνες]

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε σφόδρα την Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας την ότι έστελνε απόρρητες πληροφορίες από το email της.

Ομως, όπως αναλύει η Washington Post, και ο ίδιος ως πρόεδρος δεν είναι καθόλου προσεκτικός σε αυτόν τον τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που ακολούθησε, όταν έμαθε για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, τα ξημερώματα της Κυριακής (για την Ελλάδα).

Εκείνη τη στιγμή ο Τραμπ δειπνούσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, στο κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο του Αμερικανού προέδρου, στη Φλόριντα. Οι δύο ηγέτες, όπως μετέδωσε το CNN, άρχισαν να συζητούν τις λεπτομέρειες αυτού του σοβαρού συμβάντος, χωρίς να φύγουν από το τραπέζι τους.

«Τα πλούσια μέλη του Μαρ-α-Λάγκο κοιτούσαν από τα τραπέζια τους. Γρήγορα το δείπνο του Τραμπ με τον Αμπε μεταμορφώθηκε γρήγορα σε συνεδρίαση στρατηγικής, με όσους κάθονταν τριγύρω να μπορούν να παρακολουθήσουν τη λήψη αποφάσεων, όπως περιέγραψαν στο CNN», μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο.

Δεν ήταν η πρώτη απροσεξία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ δέχθηκε επικρίσεις γιατί άφησε εκτεθειμένα απόρρητα έγγραφα, μπροστά σε ανθρώπους που δεν είχαν δικαιοδοσία να τα δουν. Επίσης, είχε αφήσει το κλειδί πάνω σε τσάντα ασφαλείας, ενώ υποδεχόταν κάποιους στο Οβάλ γραφείο.


Αυτό βέβαια ωχριά μπροστά στο γεγονός ότι είχε συζήτηση για την εθνική ασφάλεια σε δείπνο, σε μία τραπεζαρία με άλλους ανθρώπους, σχολιάζει η Washington Post. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος από τους παριστάμενους άκουσε συγκεκριμένα αποσπάσματα της συζήτησης, αλλά το βέβαιο είναι ότι πρόσεξαν τι συνέβαινε δίπλα τους. Ο Ρίτσαρντ ΝτεΑγκάζιο, που βρισκόταν εκεί, δημοσίευσε μάλιστα και φωτογραφίες στο Facebook. Σε αυτές καταγράφονται αρχικά η σύσκεψη που είχε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του, ενώ εκείνοι στέκονταν όρθιοι πάνω από το τραπέζι, οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Τραμπ με την Ουάσινγκτον αλλά και η συζήτηση που είχαν μετά οι δύο ηγέτες.


ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr