16 Φεβρουαρίου 2017

Η μισή κυβέρνηση παρακολούθησε, χθες βράδυ, τον «Καλιγούλα»-Τους αρέσει το "Όλοι οι Πατρίκιοι πρέπει να παραδώσουν την περιουσία τους στο κράτος"

«Το να κυβερνάς σημαίνει να κλέβεις -όλος ο κόσμος το ξέρει, αλλά υπάρχει τρόπος να το κάνεις. Εγώ θα κλέψω ανοιχτά» λέει ο Καλιγούλας, στην όγδοη σκηνή του πρώτης πράξης του θεατρικού του Αλμπέρ Καμύ που φέρει το όνομά του. Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμήνευσε τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά που έδωσε χθες βράδυ επίσημη πρεμιέρα ενώπιον του μισού υπουργικού συμβουλίου.....
Εργο που δεν ανεβαίνει συχνά, με καίρια πολιτικά χαρακτηριστικά, ο «Καλιγούλας» πλάθει μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του ήρωά του, μια διαστρεβλωμένη πολιτική πραγματικότητα: «Ολοι οι Πατρίκιοι, για την ακρίβεια όλοι στην Αυτοκρατορία που έχουν μια κάποια περιουσία -μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία- θα πρέπει από τώρα και στο εξής να αποκληρώσουν τα παιδιά τους και να τα διαθέσουν όλα στο κράτος. (...) Ανάλογα με τις ανάγκες μας, θα θανατώνουμε αυτά τα άτομα με μια τυχαία σειρά. Και θα κληρονομούμε. (...) Εξάλλου, όλοι είναι το ίδιο ένοχοι. Δεν είναι πιο ανήθικο να κλέβεις τους πολίτες φανερά από το να χώνεις έμμεσους φόρους στην τιμή των αγαθών».


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τη σύζυγό του, τον διευθυντή του ΔΠΘ Νίκο Διαμαντή και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μόραλη


Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο διευθυντής του ΔΠΘ Νίκος Διαμαντής και ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς με τη συνοδό του

Χθες, βράδυ Τετάρτης, στην επίσημη πρεμιέρα του «Καλιγούλα», ήταν εντυπωσιακά μεγάλος ο αριθμός των κυβερνητικών παραγόντων: Παρόντες ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκες Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος _αμφότεροι με τις συζύγους τους, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ λίγο πιο πίσω, στην τέταρτη σειρά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς με δική του παρέα. Παρούσα και η τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη. Στις πρώτες θέσεις ο δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μόραλης με τη σύζυγό του Βάλια , ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, Νίκος Διαμαντής, καθώς και ορισμένοι καλλιτέχνες.


Ειρήνη Νταϊφά, Βάλια Μόραλη, Ολγα Κεφαλογιάννη


Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο

Το έργο και η παράσταση
Ο «Καλιγούλας», που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1944, εντάσσεται, σύμφωνα με τον ίδιο τον Γάλλο νομπελίστα συγγραφέα στον «Κύκλο του Παραλόγου» _μαζί με τον «Ξένο» και το δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου», και τα δύο του 1942. Στην ουσία οδηγεί τον Καλιγούλα στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Τον μετατρέπει σε ένα βίαιο και συγκρουσιακό πλάσμα που επιλέγει (;) τον θάνατο ως λύση, επιτρέποντας στους άλλους να πλέξουν γύρω του έναν ασφυκτικό κλοιό. Η πορεία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα είναι δραματική συνδυάζοντας στοιχεία παραφροσύνης και «αυτοθυσίας».


Ο Γιάννης Στάνκογλου σε σκηνή από την παράσταση, όπου ως Καλιγούλας υποδύεται τη θεά Αφροδίτη

Υπό αυτό το πρίσμα αντιμετώπισε το έργο στην παράστασή της η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν («Festen», «Οι ζωές των άλλων»), που συνεργάζεται και πάλι με τον ηθοποιό, και σύζυγό της, Γιάννη Στάνκογλου. Δεύτερος πρωταγωνιστής, του πολυμελούς θιάσου ο Blaine Reininger των Tuxedomoon: Με την πρωτότυπη μουσική του, live επί σκηνής, λειτουργεί καθοριστικά στην παράσταση, καθώς με τους ήχους κάλυψε την απόσταση ανάμεσα στη βία, την παραφροσύνη και την ψυχική αδυναμία του ήρωα. Με την μουσική του ένωσε τα άκρα.

Η παράσταση επιχείρησε να αποτυπώσει την πορεία του Καλιγούλα από τον «ευγενικό πρίγκηπα» που ήταν, σύμφωνα με τον Καμύ, ως τον παθιασμένο και αυτοκαταστροφικό πολιτικό που αναζητά με μανία την ευτυχία, γνωρίζοντας ότι δεν θα τη βρει ποτέ. Ηρωας της ματαιότητας ο Καλιγούλας, χρησιμοποιεί κάθε μορφή βίας, δολοφονώντας ανοικτά και διαστρεβλώνοντας συστηματικά κάθε αξία. Πιστεύει σε μια ελευθερία που οδηγεί τελικά στην ασυδοσία. Εκφράζει έναν σύγχρονο ήρωα τραγωδίας που επαναστατεί απέναντι στη μοίρα του με μοναδικό όπλο την καταστροφή. Ο Καλιγούλας κάνει το μοιραίο λάθος θα μην εμπιστεύεται τους ανθρώπους και να εμπιστεύεται μόνον τον εαυτό του. Ο Γιάννης Στάνκογλου αντιμετώπισε τον ήρωά του με γενναιότητα αλλά και με μια απόσταση: Οπως και όλη η παράσταση που κινήθηκε περισσότερο στην παρατήρηση του έργου παρά στην ενσάρκωσή του.

**** Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ

Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη -

Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen

Σκηνικά: Πάρις Μέξης

Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Μουσική: Blaine Reininger

Κίνηση: Νίκος Δραγώνας

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος.

Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο στις 18.00 & στις 21.00

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
iefimerida.gr