17 Φεβρουαρίου 2017

Στα χέρια της Αθήνας η πρόταση-παζάρι για τα αντίμετρα -Βαρύς ο λογαριασμός για την αξιολόγηση

Την πεποίθηση ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία» στο Εurogroup της Δευτέρας έχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κορυφώνονται.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως οι δύο «όροι» για την Αθήνα είναι Ταμείο και Βερολίνο να κάνουν αμφότεροι ένα βήμα πίσω: Το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο μεσοπρόθεσμα διάστημα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ίδια πηγή μέσω του iefimerida ξεκαθαρίζει πως «εμείς κάναμε πίσω σε όλα όσα έπρεπε». Επιμένοντας, ότι τώρα πια η «μπάλα είναι στο ΔΝΤ και στο Βερολίνο». Διαφορετικά, όπως αφήνουν να εννοηθεί δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση «καίγεται» για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019
Η κυβέρνηση «καίγεται» να καταγραφεί μηδενικό δημοσιονομικό κενό για το 2019. Καθότι μόνο έτσι θα μπορέσει να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη το αφήγημά της που συμπυκνώνεται στα παρακάτω: Μπαίνουμε σε συζήτηση για δομικές μεταρρυθμίσεις (αφορολόγητο, μείωση συντάξεων)και για ένα μείγμα μέτρων το οποίο όμως δεν θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν διέψευσε ενδεχόμενη μείωση συντάξεων
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν διέψευσε κατηγορηματικά ενδεχόμενη μείωση συντάξεων. Παρά ανέφερε ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά στις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2019 και πως πρόκειται για « αυθαίρετη πρόβλεψη για μείωση της προσωπικής διαφοράς και μείωση συντάξεων κατά 30%, αφού δεν έχει συμφωνηθεί ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό».

Στα χέρια της Αθήνας η πρόταση-παζάρι για τα αντίμετρα
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα έχει στα χέρια της συγκεκριμένη πρόταση η οποία δεν είναι δια χειρός Μοσκοβισί. Και πως το … παζάρι των διαπραγματεύσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί φοροελαφρύνσεις.

Πράγμα που δεν αρνήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αντιθέτως, ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να… διασκεδάσει τις εντυπώσεις (με αφορμή την τοποθέτηση της κας Παπανάτσιου σύμφωνα με την οποία είναι σε εξέλιξη παζάρι της κυβέρνησης για το αφορολόγητο), λέγοντας ότι η ίδια δεν είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και πως μιλούσε γενικώς για μια σταθερή και πάγια θέση της κυβέρνησης με δεδομένη την καλή εικόνα των αριθμών.