13 Φεβρουαρίου 2017

Δουλευόμαστε; ΛΙΓΟ....

του Νίκου Ρωμανού

Συχνά αναρωτιούνται πολλοί: Τι είναι αυτό που απωθεί τους νέους από την πολιτική; Δεν είναι ένα πράγμα. Είναι πολλά. Το βασικότερο όμως είναι η υποκρισία και η αίσθηση πως «δουλευόμαστε μεταξύ μας». Αυτό σε ένα βαθμό ισχύει παντού. Η πολιτική και η δημόσια ζωή πουθενά στον κόσμο δεν είναι αγγελικά πλασμένες.

Ωστόσο στην Ελλάδα του 2017 είμαστε θεατές ενός ιδιόμορφου θεάτρου του παραλόγου: Ένα κόμμα που ψηφίστηκε κυρίως επειδή δεν είχε ξανακυβερνήσει έχτισε πάνω σε αυτήν την αποτυχία (γιατί αποτυχία είναι επί δεκαετίες να παίζεις σε μονοψήφια ποσοστά) το επιχείρημα της ηθικής ανωτερότητας. Το μειονέκτημα του ότι επί σαράντα χρόνια δεν έπειθε κανέναν βαφτίστηκε ηθικό πλεονέκτημα. Ηθικό πλεονέκτημα θα ήταν αν έπειθαν, ψηφίζονταν, αναλάμβαναν την εξουσία με πιο «ηθικό» τρόπο και αποδεικνύονταν πιο "ηθικοί" από τους προηγούμενους στην διακυβέρνηση! Επομένως ηθικό πλεονέκτημα (μέχρι την ανάληψη της εξουσίας) δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο τα δείγματα γραφής κάποιου ως αντιπολίτευση. Πόσο ηθικά δείγματα γραφής έδωσε άραγε ο Τσίπρας ως αντιπολίτευση; Ήταν άραγε ηθικό να διχάζει τον κόσμο σε Γερμανοτσολιάδες και περήφανους; Ήταν άραγε ηθικό να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα; Ήταν άραγε ηθικό να αυτοδιαψεύδεται αλλάζοντας 3 φορές την απάντηση του στην απλή ερώτηση «εάν πλήρωσε τον Ένφια;». Ήταν άραγε ηθικό να ανεβαίνει στα τρακτέρ αγκαλιάζοντας ανθρώπους στους οποίους σήμερα κουνάει το δάχτυλο υψώνοντας την φωνή; Μπορώ να συνεχίσω μέχρι αύριο. Σε κάθε περίπτωση δεν έδειξε καμία ηθική υπεροχή ως αντιπολίτευση, το αντίθετο. Ας παραβλέψουμε όμως τα όσα έκανε ως αντιπολίτευση που έδωσαν ένα πρώτο (αν)ηθικό στίγμα. Όσο πιθανό είναι κάποιος που δεν έχει ξανακυβερνήσει να αποδειχτεί πιο ηθικός από τους προηγούμενους άλλο τόσο πιθανό είναι να αποδειχτεί κ λιγότερο ηθικός! Αν η απειρία συσχετιζόταν με κάποιου είδους ηθικό πλεονέκτημα, τότε θα έπρεπε όλες οι πολυεθνικές, τα κράτη, τα δικαστικά συστήματα παγκοσμίως να θέτουν ως πρώτη προϋπόθεση την μηδενική προϋπηρεσία για την στελέχωση ευαίσθητων θέσεων ευθύνης.

Σήμερα λοιπόν έχουμε έναν πρωθυπουργό που βγήκε πριν δύο χρόνια στις προγραμματικές του δηλώσεις και με τρεμάμενη από την συγκίνηση φωνή ανακοίνωσε την πώληση κρατικών αεροσκαφών και αυτοκινήτων. Ακόμα την περιμένουμε. Εν τω μεταξύ εδώ και 7 ημέρες περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τελευταίο του μυστικό ταξίδι στο Παρίσι με το αεροσκάφος που θα πουλούσε 2 χρόνια πριν… Που πήγε η «παλικαριά» με την οποία δεσμευόταν για την πώληση αυτών των «άχρηστων» κρατικών περιουσιακών στοιχείων; Που πήγε η «παλικαριά» με την οποία φωτογραφιζόταν στην οικονομική θέση; Γιατί δεν απάντησε το ίδιο «παλικαρίσια» εδώ και μια εβδομάδα σε μερικά απλά ερωτήματα;

Ποιους είδε ο πρωθυπουργός στο Παρίσι;

Με ποιους πήγε;

Πήγε για ιδιωτικές υποθέσεις όπως λέει το Παρίσι ή για δημόσιες όπως λέει το Μαξίμου;

Αν ισχύουν όσα λένε οι Γάλλοι:
1. ΤΙ είδους ιδιωτική υπόθεση μπορεί να έχει κανείς με μια τράπεζα εκτός από ιδιωτική συναλλαγή;
2. Γιατί πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος;
Αν ισχύουν όσα λέει το Μαξίμου (που έχει αλλάξει ήδη 2-3 γραμμές);
1. Γιατί κρατήθηκε κρυφό το ταξίδι και οι συναντήσεις;
2. Γιατί έγινε Κυριακή (βράδυ);
3. Τι ακριβώς συζητήθηκε;
4. Τι «διαπραγματεύτηκε» και για λογαριασμό ποιου;
5. Tι deals έγιναν;
6. Ποιοι ήταν ενήμεροι για όλα τα παραπάνω;
7. Συμμετείχαν τεχνοκράτες, σύμβουλοι ή άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι (όπως σε κάθε παρόμοια δημοσίου ενδιαφέροντος συνάντηση) ή είχε την τεχνοκρατική και οικονομοτεχνική επάρκεια ο πρωθυπουργός να φέρει μόνος του εις πέρας τέτοιες συναντήσεις;
8. Συμμετείχαν μεταφραστές ή είχε την Αγγλική ή Γαλλική επάρκεια ο πρωθυπουργός να φέρει εις πέρας μόνος του τέτοιες συναντήσεις.

Μήπως αν στέλναμε αυτές τις ερωτήσεις στο νέο portal Φλαμπουράρη θα είχαμε πιο άμεση απάντηση;

Μήπως να μαθαίναμε επίσης τι είδους «συμβόλαια» είναι αυτά που επιβάλλουν στην εφημερίδα Καλογρίτσα λίγες μέρες πριν υπογράψει το 4ο τμήμα της Πατρών-Πύργου και ενώ λαμβάνει χώρα αυτό το κρυφό ταξίδι, να κατασκευάζει δημοσιεύματα για να χτυπήσει τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κάτω από την μέση» μέσω υποτιθέμενων αποκαλύψεων για την γυναίκα του; Η οποία όλη η Ελλάδα γνωρίζει πως προέρχεται από εύπορη οικογένεια, πως έχει αναπτύξει έντονη και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα και πως ήταν για χρόνια σε διάσταση με τον σύζυγο της. Από την άλλη όλη η Ελλάδα δεν ξέρει πως οι βουλευτές δεν έχουν καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες για το 2015 με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Ευκαιρία λοιπόν να μάθουν πως ο Σύριζα με δικό του νόμο παρέτεινε την προθεσμία δήλωσης πόθεν έσχες για την χρήση του 2015 μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2017. Με αποτέλεσμα η τελευταία δήλωση πόθεν έσχες του αρχηγού της ΝΔ να αφορά την περίοδο που ήταν σε διάσταση με την σύζυγο του. Το επόμενο στάδιο είναι να κάνουν τους ντετέκτιβ της κλειδαρότρυπας για να υπονοήσουν πως η διάσταση ήταν εικονική ή πως η επανασύνδεση έγινε άλλη ημερομηνία και ώρα. Όσο το γερό χαρτί του Σύριζα, ο Τσίπρας, φαίνεται να υποχωρεί στην δημοφιλία και σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο θα πέφτουν πιο χαμηλά. Όσο το double score του Κυριάκου έναντι του Τσίπρα θα διευρύνεται, πράγμα πρωτόγνωρο για εν ενεργεία πρωθυπουργό που συνήθως προηγείται στην καταλληλότητα μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, τόσο οι «εργολαβίες» εξόντωσης θα πληθαίνουν. Τόσο περισσότερα «Παρίσια» θα μαθαίνουμε τυχαία. Τόσο περισσότερα ερωτήματα θα μένουν αναπάντητα από το λαλίστατο κατά τα άλλα Μαξίμου. Τόσο πιο πολύ θα βουλιάζουν στην αδιαφάνεια και την υποκρισία τους. Τόσο πιο πολύ θα απωθούν τους νέους. Τόσο πιο πολύ (και πιο πολλοί) θα γελάμε με τα δύο πιο σύντομα ανέκδοτα των τελευταίων ετών: το «Ηθικό Πλεονέκτημα» και το «Γιατί, οι άλλοι ήταν καλύτεροι;”…

* Ο Νίκος Ρωμανός είναι Αναπλ. Γρ. Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ
http://www.liberal.gr/arthro/114752/apopsi/arthra/douleuomaste.html