Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Δεδομένη η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Μητσοτάκης: «Ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή» - «Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό» - Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την καγκελάριο της Γερμανίας
Την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ πώς η θέση της Ελλάδας είναι στο στενό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης μετέφερε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο και κράτησε περίπου μία ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε στην Άνγκελα Μέρκελ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία δίνοντας έμφαση στην ανεργία και τη φτώχεια και υπεραμύνθηκε της ανάγκης επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στα γραφεία στη μία το μεσημέρι και ακολούθησε 20λεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση ενώ αργότερα έγινε η διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή του διευθυντή του Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή και του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. Από την γερμανική πλευρά την κ. Μέρκελ πλαισίωναν συνεργάτες της από το CDU.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, »υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη» με την Καγκελάριο και οι δύο συνέκλιναν στο ό,τι οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα οδηγούν σε υπερβολικές απαιτήσεις.

Η Καγκελάριος δεν έκρυψε την ανησυχία της για όσα γίνονται στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης την διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα δραχμής.

Από την δική της πλευρά και η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πολύ ξεκάθαρη ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις παλινωδία Τσίπρα, καθώς δεν έχει κανένα σχέδιο για ανάπτυξη και για επενδύσεις.

Σε δήλωση που έκανε μετά το τέλος της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη» και πρόσθεσε: «Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα. «Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι «η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας».Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκης και της Άνγκελα Μέρκελ στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα της αξιολόγησης οδηγούν τους πιστωτές σε υπερβολικές απαιτήσεις, ενώ μετέφερε τις σκέψεις του για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ σε όλους τους τομείς, όπως στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη. Οπως είπε μάλιστα η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό για να βγει η χώρα από την κρίση.Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητώντας πολιτική αλλά και υλική στήριξη από το Βερολίνο, αναγνώρισε πάντως πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε όσα θα έπρεπε να γίνουν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησαν κατ' ιδίαν για 20 λεπτά, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή συνεργατών των δύο πλευρών. Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με βουλευτές του CDU στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Μητσοτάκης: Λέμε όχι σε όσους διακινούν σενάρια για επιστροφή στη δραχμή
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συζήτησα αναλυτικά με την Καγκελάριο Merkel για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μετέφερα στην Καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Μιλήσαμε για την ανεργία των νέων και για την ακραία φτώχεια.

Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και όσους χρειάζονται την αρωγή τους.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να εξηγήσω στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις.

Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης.
Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος.

Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».
Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Δεδομένη η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Δεδομένη η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη Reviewed by Dexi Extrem on 19:10 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: