02 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δήμος Ρόδου διώχνει τους λάθρο από τα Παλιά Σφαγεία

Γιατροί και εθελοντές ζητούν παρέμβαση για να λυθεί το θέμα

Ο δήμος Ρόδου αδυνατεί να λειτουργήσει πλέον το χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα παλιά σφαγεία, ενώ γιατροί και εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ζητούν την παρέμβασή του για να δοθεί λύση.

Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του αριθμού των μεταναστών τις τελευταίες μέρες στα νησιά μας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος που χτες δέχτηκε και την επίσκεψη μέσου ενημέρωσης από τη Σλοβακία στο πλαίσιο ρεπορτάζ για το θέμα, οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει στο χώρο των σφαγείων, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή αύξηση των προσφύγων.

Μάλιστα όπως τόνισε η ύπατη αρμοστεία ελάχιστα έχει συνεισφέρει στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι ήρθε σε ρήξη με τους εκπροσώπους της καθώς είχαν υποχρέωση να βρουν στους πρόσφυγες σπίτια ως προσωρινή λύση. «Εισπράττουν εκατομμύρια αλλά ζητούν από το δήμο να τα κάνει όλα. Με το να φέρουν μία σόμπα, πέντε σκηνές και τρεις κουβέρτες, δεν σημαίνει ότι δόθηκε λύση στο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Σε ερώτηση για την πρόταση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί μόνιμη δομή φιλοξενίας και στη Ρόδο, απάντησε ότι «το προσφυγικό πρέπει να τελειώσει εδώ».

Σύμφωνα με το δήμαρχο δεν θα πρέπει να σκέφτονται καμία τέτοια περίπτωση για μόνιμες δομές και πρόσθεσε ότι η Κως και η Λέρος… εξαπατήθηκαν καθώς οι δομές παρά τη διαβεβαίωση μόνο την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων δεν αφορούσαν.

«Τους είπαν ότι δεν μπορούν να τους προωθήσουν, γιατί αν φύγουν κινδυνεύει με κατάρρευση η συμφωνία. Θα προτιμούσαν όμως για να μην καταρρεύσει η συμφωνία να καταρρεύσουν τα νησιά;» δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος εξέφρασε την απορία του από την ανάδειξη του θέματος τη στιγμή που υπάρχει ομόθυμη στάση από όλους τους φορείς στο νησί.

«Δεν είμαστε εχθρικοί με τους πρόσφυγες, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία με τους καταυλισμούς» είπε επίσης ο δήμαρχος και κάλεσε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και την ύπατη αρμοστεία.

Πάντως ο Φώτης Χατζηδιάκος καταλήγοντας έκανε γνωστό ότι στις αρχές Μαρτίου και μόλις γίνουν τα εγκαίνια του ΑΚΤΑΙΟΝ πιθανόν στις 4 Μαρτίου, θα ξεκινήσουν από το δήμο οι διαδικασίες για την αξιοποίηση και της υπόλοιπης δημοτικής περιουσίας. Ανάμεσα σε αυτήν είναι και το ακίνητο των σφαγείων.

Πηγή: www.rodiaki.gr