02 Φεβρουαρίου 2017

Βρετανία: Πέρασε από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο της Μέι για το Brexit

Το σχέδιο της Τερέζα Μέι για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ πέρασε εύκολα το πρώτο «εμπόδιο», ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις συζητήσεις για το Brexit Μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξασφάλισε την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 στη Συνθήκη της Λισαβόνας, τη νομική διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ- κάτι που επιζητούσε μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι δεν μπορούσε να πάρει την απόφασή αυτή μονομερώς.

Στην ψηφοφορία, 498 βουλευτές είπαν «ναι» στο να προχωρήσει το νομοσχέδιο της Μέι στο επόμενο, πιο λεπτομερές, νομοθετικό στάδιο, ενώ 114 τάχθηκαν ενάντια σε αυτό. Η Μέι θέλει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit έως τις 31 Μαρτίου, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Στίβεν Γκέτινς, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως «καταστροφική πράξη σαμποτάζ ενάντια στην οικονομία της Σκωτίας». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε την υποστήριξη των Εργατικών στο νομοσχέδιο σε αυτή τη φάση, αλλά 47 βουλευτές του αψήφισαν την εντολή του και τάχθηκαν ενάντια σε αυτό.