17 Φεβρουαρίου 2017

Spiegel: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με μόνο 5 δισ. ευρώ

«Το ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης μόνο με 5 δισ. ευρώ», αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel.

Το περιοδικό σχολιάζει πως «το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν».
Οπως σημειώνει, «αρχικά το καλοκαίρι του 2015, όταν και συμφωνήθηκε το πακέτο διάσωσης είχε συζητηθεί το ποσό των 16 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, μετά από μια μακρά διαμάχη το ΔΝΤ ζήτησε αντάλλαγμα για φρέσκο χρήμα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

«Για αρκετό καιρό, το Ταμείο αρνούνταν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των 86 δισ. Ευρώ, διότι πίστευε πως μια μέγιστη αύξηση κατά 1,5% είναι ρεαλιστική», προσθέτει.

Υπογραμμίζει, δε, πως οι δανειστές ελπίζουν πώς οι επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία αναμένεται να ωθήσουν στην ταχύτερη έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολέψουν την κατάσταση.

«Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα.


Die Welt: Μέρκελ-Λαγκάρντ συμφώνησαν - Μένει το ΔΝΤ στην Ελλάδα,για το 2018 το χρέος
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης η Die Welt υποστήριξε ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Λαγκάρντ-Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία συνίσταται σε δύο άξονες: Το ΔΝΤ θα μείνει στην Ελλάδα και η ελάφρυνση του χρέους θα μετατεθεί για το 2018.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι:
  • Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
  • Θα μεταθέσει για το 2018 την απαίτησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η Die Welt επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο και σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την πολιτική.

Επιβεβαίωσε τη συνομιλία η εκπρόσωπος του Βερολίνου

Τη συνομιλία Μέρκελ - Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την πληροφορία ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε πως το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές.