15 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΛΕΦΤΑ! Πόσο κοστίζουν ανά λεπτό οι μετακινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ; [video]

Μάθετε ποιο είναι το αστρονομικό κόστος και δείτε το video για να καταλάβετε το γιατί.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να πάει κάπου, είναι εύλογο ότι δεν καβαλάει το ποδήλατό του όπως κάποτε οι πρωθυπουργοί των σκανδιναβικών κρατών.

Ο POTUS (President Of The United States) έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο σύστημα μεταφοράς, όχι (τόσο) για εφέ όσο για την ασφάλειά του. Και υπάρχει λόγος, αφού οι δύο από τους τέσσερις προέδρους που έχουν δολοφονηθεί (οι Garfield και Kennedy) σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε μετακίνηση.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος είναι πιο ευάλωτος όταν μετακινείται. Οπότε οι Μυστικές Υπηρεσίες (για να μην αναφέρουμε τους Πεζοναύτες και την Αεροπορία) έχουν σε ετοιμότητα ένα σύνθετο κι εκτεταμένο σχέδιο για τη μεταφορά του αρχηγού τους από το ένα μέρος στο άλλο.

Μέρη αυτού του συστήματος τα γνωρίζουμε ήδη: την προεδρική λιμουζίνα που είναι γνωστή ως Cadillac One (ή “The Beast” – Το Κτήνος), το Jumbo 747 ή Air Force One, και το ελικόπτερο με το κωδικό όνομα Marine One. Όμως αυτά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω video, ο αριθμός των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του POTUS από το σημείο Α στο σημείο Β είναι εκπληκτικός. Και η λειτουργία αυτών των οχημάτων (για να μη μιλήσουμε για την απόκτηση και τον εξοπλισμό τους) αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον Αμερικανό φορολογούμενο.

Το παρακάτω video δείχνει γιατί ο Λευκός Οίκος  ξοδεύει 350 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο –περίπου το ένα τέταρτο του ετήσιου προϋπολογισμού του– για τις μετακινήσεις του προέδρου. Κάθε ταξίδι του εκτιμάται κοστίζει 2.614 δολάρια (€2.477) το λεπτό!

Δείτε τη λεπτομερή ανάλυση του κόστους στο παρακάτω video:


Κλεάνθης Τριανταφυλλίδης
http://www.drive.gr/news/kosmos/poso-kostizoyn-ana-lepto-oi-metakiniseis-toy-proedroy-ton-ipa-video