21 Μαρτίου 2017

40 χρόνια VW Golf GTI: Πόσο έχει αλλάξει; [video]

To VW Golf GTI Clubsport είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο από το αρχέτυπο. Αλλά αδιανόητα πιο γρήγορο. Είναι και πιο fun-to-drive;

Πριν από 40 χρόνια οι μηχανικοί της Volkswagen προσάρμοσαν το σύστημα μηχανικού ψεκασμού της Bosch στον κινητήρα του Audi 80.
Και ύστερα έβαλαν το σύνολο κάτω από το καπό του πετυχημένου Golf και κρατούσαν την ανάσα τους μέχρι το επόμενο ΔΣ της εταιρείας να εγκρίνει το πρότζεκτ.

Πού να ήξεραν ότι εκείνη τη στιγμή δημιουργούσαν ένα θρύλο της αυτοκίνησης; Ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα. Και μια ολόκληρη κατηγορία αυτοκινήτων. Το Golf GTI MkI μπορεί να μην ήταν το απολύτως πρώτο «καυτό» μικρό χάτσμπακ, ήταν σαφώς όμως το πρώτο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο του είδους. Είχε όλο το πακέτο. Ζωηρές επιδόσεις, ενδιαφέρουσα και ασφαλή οδική συμπεριφορά, αξιοπιστία, καλούς χώρους, εξοπλισμό και πρακτικότητα.

Το κορυφαίο σημερινό Golf είναι το Clubsport S, το οποίο χρειάστηκε να αποχωριστεί το… πίσω κάθισμα μεταξύ άλλων, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί βάρος και σε συνδυασμό με το άλλες επεμβάσεις να πετύχει το ρεκόρ του ταχύτερου προσθιοκίνητου μοντέλου δρόμου στο Nürburgring. Πρόσφατα δοκιμάσαμε το Golf GTI Clubsport, ένα κανονικό αυτοκίνητο με όλες τις ανέσεις και ταυτόχρονα όλα τα εφόδια για να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι πιο ικανό από το μακρινό πρόγονό του. Είναι όμως και πιο διασκεδαστικό; Πολλοί λάτρεις του κλασικού θα διαφωνήσουν. Άλλοι πάλι, που αποφεύγουν να εξιδανικεύουν το παρελθόν, θα πουν ότι το καινούριο είναι με διαφορά πιο συναρπαστικό στην οδήγηση. Δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, καθώς δεν έχουμε δοκιμάσει το MkI. Αλλά για ένα καλό 16βάλβιδο MkII ευχαρίστως θα παραχωρούσαμε το μπάκετ του σύγχρονου GTI.



Mιχάλης Γεωργιάδης
http://www.drive.gr/posts/classic/40-hronia-vw-golf-gti-poso-ehei-allaxei-video