14 Μαρτίου 2017

Βρετανία: Με δηλητηριασμένη σούπα δολοφόνησαν Ρώσο πληροφοριοδότη

Μια δηλητηριασμένη σούπα ενδέχεται να ήταν η πραγματική αιτία θανάτου ενός ρώσου πληροφοριοδότη, ο οποίος σωριάστηκε νεκρός καθώς έκανε τζόκινγκ έξω απ’ το σπίτι του στο Γουέιμπριτζ της νότιας Αγγλίας, σύμφωνα με το πόρισμα προκαταρκτικής έρευνας.

Ωστόσο, τα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για το τελευταίο γεύμα του Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι «ξεπλύθηκαν». Στο στομάχι του, πάντως, βρέθηκαν ίχνη μιας χημικής ουσίας που συνδέεται μ’ ένα δηλητηριώδες φυτό.

Ο Περεπιλίτσνι ήταν βασικός μάρτυρας σε υπόθεση εναντίον εκείνων που είχαν σκηνοθετήσει την εκστρατεία κατά του δικηγόρου Σεργκέι Μανίιτσκι, ο οποίος τελικά πέθανε στη φυλακή. Φέρεται να βοηθούσε Ελβετούς ερευνητές να ελέγξουν Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονταν σε μεγάλες απάτες όταν πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε ηλικία 44 ετών το 2012. Δύο νεκροψίες δεν κατάφεραν να βρουν την αιτία θανάτου του.

Από την προανάκριση των βρετανικών δικαστικών αρχών προέκυψε ότι μπορεί κάποιος να άλλαξε ένα συστατικό στη σούπα του θύματος.

Το τελευταίο γεύμα του Περεπιλίτσνι υποτίθεται ότι ήταν μια δημοφιλής στη Ρωσία σούπα με λάπαθο, αλλά το βότανό αυτό δεν εντοπίστηκε στα περιεχόμενα του στομαχιού του.

Αντιθέτως βρέθηκαν ίχνη μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται και στο δηλητηριώδες φυτό Gelsemium elegans.

Ο εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας Legal and General, στην οποία το θύμα είχε κάνει μια πανάκριβη ασφάλεια ζωής λίγο πριν το θάνατό του, ρώτησε στην προανάκριση γιατί κανείς δεν ρώτησε τη χήρα τι είχε φάει ο άνδρας της για μεσημεριανό τη μέρα που πέθανε.

«Τα περιεχόμενα του στομαχιού του Περεπιλίτσνι ξεπλύθηκαν λίγο μετά το θάνατό του. Μια ποσότητα υλικού, ωστόσο, ανακτήθηκε στη συνέχεια από τη στομαχική του κοιλότητα», είπε ο Μπομπ Μόξον Μπράουν και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «η πιθανότητα κάποιος να αντικατέστησε την ξινήθρα με άλλο φυτό».

Η Hermitage Capital Management υποστήριξε ότι ο Περεπιλίτσνι μπορεί να δολοφονήθηκε επειδή βοήθησε το επενδυτικό αυτό fund να αποκαλύψει μια ρωσική επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων. Τόσο η Hermitage όσο και η Legal and General ισχυρίζονται ότι Ρώσοι πράκτορες κρύβονται πιθανώς πίσω απ’ το θάνατο του Περεπιλίτσνι.

Βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ομοιότητες στο θάνατο του Περεπιλίτσνι με τη δολοφονία του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο με ραδιενεργό πολώνιο. Η τακτική ανάκριση για το θάνατο του Περεπιλίτσνι θα αρχίσει στις 5 Ιουνίου.