21 Μαρτίου 2017

Οργή στη Δανία κατά της Τουρκίας -Τι συνέβη με οπαδούς του Ερντογάν

Η Δανία κλήτευσε για εξηγήσεις τον Τούρκο επιτετραμμένο μετά την αποκάλυψη ότι Δανοί υπήκοοι τουρκικής καταγωγής μπήκαν στη μαύρη λίστα της Άγκυρας και κατηγορούνται για προδοσία βάσει «πληροφοριών» που έδιναν οπαδοί του Ερντογάν μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.
Το υπουργείο Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη «κατέστησε σαφές ότι είδε με μεγάλη ανησυχία ρεπορτάζ που ισχυρίζονται ότι πολίτες της Δανίας αναφέρουν άλλους πολίτες στις τουρκικές αρχές λόγω των πολιτικών τους προτιμήσεων», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι θεωρείται «απαράδεκτο» οποιοδήποτε αίτημα τουρκικών αρχών προς Δανούς υπηκόους να αποκαλύψουν τις ταυτότητες συμπατριωτών τους, υπογραμμίζοντας ότι θεωρείται έγκλημα η παροχή πληροφοριών σε ξένες κυβερνήσεις, της τουρκικής συμπεριλαμβανομένης.

Η επίπληξη έρχεται μετά το δημοσίευμα της δανέζικης εφημερίδας Berlingske της περασμένης Κυριακής ότι τουλάχιστον δέκα άτομα -περιλαμβανομένων πρώην και νυν βουλευτών – δέχθηκαν απειλές μέσω του Διαδικτύου από οπαδούς, όπως φαίνεται, του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, οι οποίοι ορκίζονταν ότι θα τους καταγγείλουν στις τουρκικές αρχές ως επικριτές της κυβέρνησής του.


Μεταξύ αυτών π[ου δέχθηκαν τέτοιες απειλές είναι η πρώην βουλευτής Εζλέμ Τσεκίτς και ο Λαρς Ασλάν Ράσμουσεν, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η Τσεκίτς κατήγγειλε στην εφημερίδα ότι άγνωστος την απείλησε στο Facebook ότι θα την αναφέρει στις αρχές στην Τουρκία «κι ελπίζω να σε βάλουν στη λίστα των εκκαθαρίσεων».

O Ράσμουσεν που πληροφορήθηκε από ανώνυμους μέσω τηλεφώνου και Facebook ότι το όνομά του αναφέρθηκε στις τουρκικές αρχές, φοβάται αντίποινα αν αποφασίσει να επισκεφθεί τους Τούρκους συγγενείς του.


O βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας, Λαρς Ασλάν Ράσμουσεν

«Το παίρνω πολύ σοβαρά όλο αυτό. Φυσικά θα μου προκαλέσει αναστάτωση αν δεν μπορώ πια να πάω εκεί, γιατί ο πατέρας είναι από εκεί», δήλωσε στην εφημερίδα.

Και δεν είναι μόνον πολιτικοί τα θύματα της διαδικτυακής εκστρατείας εκφοβισμού από οπαδούς του Ερντογάν . Ένας άνδρας «με βαριά δανέζικη προφορά» επικοινώνησε με τον Μουσταφά Γκεζέν, έναν καθηγητή λυκείου, που κατήγγειλε πέρυσι από τηλεοράσεως την πολιτική του Ερντογάν και του είπε ότι προώθησε το σχετικό βίντεο στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Δανία.

Η Berlingske υποστηρίζει ότι μια ειδική τηλεφωνική γραμμή, που χρησιμοποιούν ρουφιάνοι για να καταγγέλλουν επικριτές του Ερντογάν, συνδέεται κατευθείαν με το γραφείο της τουρκικής προεδρίας. Δημοσιογράφος της εφημερίδας κάλεσε δίκην πειράματος τον αριθμό αυτό τάχα για να αναφέρει έναν οπαδό του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Το άτομο με το οποίο επικοινώνησε ο δημοσιογράφος δεν έκανε καμία διάκριση ανάμεσα σε Τούρκους πολίτες και αλλοδαπούς πολίτες τουρκικής καταγωγής, λέγοντας ότι «όταν ένα άτομο έλθει στην Τουρκία δεν έχει σημασία τι εθνικότητας είναι».


Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Άντερς Σάμουελσεν

Το δημοσίευμα προκάλεσε οργή στην Κοπεγχάγη με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν να χαρακτηρίζει «παντελώς απαράδεκτη» την καταγγελλόμενη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο Τούρκος επιτετραμμένος, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα του μετά τη συνταξιοδότηση του Τούρκου πρεσβευτή την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν έχει κάποιο ειδικό σύστημα εντοπισμού των επικριτών της κι ότι δεν υπάρχει «μαύρη λίστα» Δανών υπηκόων, που απαγορεύεται να πάνε ή να φύγουν από την Τουρκία. Ωστόσο, ο Σάμουελσεν υποσχέθηκε μετά τη συνάντηση ότι θα παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

H ένταση στις σχέσεις Κοπεγχάγης-Άγκυρας άρχισε να κλιμακώνεται όταν ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσε ζήτησε απ’ τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να αναβάλει μια προγραμματισμένη επίσκεψη μετά τη διπλωματική κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας και τις κατηγορίες περί «ναζιστικών πρακτικών» που εκτόξευσε ο Ερντογάν κατά των ολλανδικών αρχών, επειδή δεν επέτρεψαν σε δύο υπουργούς του να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις οπαδών του στο Ρότερνταμ.