14 Μαρτίου 2017

Η γενέτειρα του Καρλ Μαρξ αποδέχεται ως δώρο αμφιλεγόμενο κινέζικο άγαλμά του

Με 42 έναντι 11 ψήφων, αποφάσισε τελικά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Trier, της γενέτειρας του Καρλ Μαρξ, να δεχτεί το άγαλμα του «πατέρα» της Αριστεράς, που τους προσφέρει ως δώρο το Πεκίνο.

Το μπρούτζινο άγαλμα ύψους 6,3 μέτρων ωστόσο, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην πόλη, με κάποιους να μιλούν για ντροπιαστική κίνηση από μέρους του δημοτικού συμβουλίου. «Η Κίνα δεν είναι μία ελεύθερη χώρα, το αντίθετο μάλιστα. Θα μπορούσαμε να σας δείξουμε μία μακρά λίστα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλήθεια θέλουμε να επιτρέψουμε σε ένα τέτοιο σκληρό καθεστώς να τοποθετήσει το άγαλμα του Καρλ Μαρξ στην καρδιά της πόλης μας» ήταν η βασική αντίδραση των κατοίκων.

Το μπρούτζινο άγαλμα έχει σχεδιαστεί από τον Wu Weishan και αναμένεται να τοποθετηθεί δίπλα στο μουσείο της πόλης, Simeonstiftplatz. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μάλιστα, η δημοτική αρχή για να δει τις εντυπώσεις του κόσμου, τοποθέτησε ένα ξύλινο ομοίωμα εκεί, όπου θα υπάρχει σε λίγο καιρό το κινέζικο άγαλμα. Οι αντιδράσεις των κατοίκων όμως συνεχίστηκαν σε αρνητικό κλίμα.

«Το να βάλεις ένα άγαλμα ενός ανθρώπου, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην πορεία του Κομμουνισμού είναι ντροπή και όχι τιμή για το Trier» έγραψε κάποιος στην τοπική εφημερίδα. Ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης, Wolfram Leibe είπε πως «Η κίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει».