21 Μαρτίου 2017

ΠΟΕΔΗΝ: Ανοίγουν άρον – άρον τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου χωρίς να πληρούνται οι όροι ασφαλείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων σημειώνει ότι δεν ελήφθη υπόψη το υπόμνημα του Επιστημονικού Συμβουλίου προς τους Υπουργούς Υγείας, τη Διοικήτρια του Γ.Ν. Ζακύνθου και την Εισαγγελία Ζακύνθου

Τρεις μήνες μετά το «λουκέτο» των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου – ένα λουκέτο που μπήκε μετά τον θάνατο μιας 41χρονης-  και τη σύσταση επιτροπών ελέγχου για τη διερεύνηση των συνθηκών λειτουργίας τους, οι αρμόδιοι ανοίγουν και πάλι τις χειρουργικές αίθουσες και το…γιορτάζουν υποδεχόμενοι αύριο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.

Οι ασθενείς θα μπορούν να χειρουργούνται και πάλι στο νοσοκομείο, όχι όμως διότι οι περιβαλλοντικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι το επιτρέπουν και γιατί πληρούνται οι όροι ασφαλείας αλλά γιατί «σε λιγότερο από έναν μήνα αρχίζει η τουριστική περίοδος και οι ανάγκες χειρουργικών πράξεων πολλαπλασιάζονται». Αυτό αναφέρει το επιστημονικό συμβούλιο παρόλο που τονίζει ότι «συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διερεύνηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών» οι οποίες σημειωτέον είχαν ενοχοποιηθεί για τον θάνατο της 41χρονης και για προβλήματα υγείας άλλων τεσσάρων ασθενών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το θέμα της επισφαλούς λειτουργίας των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου φέρνει στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου ανοίγει άρον – άρον τα χειρουργεία του Νοσοκομείου χωρίς να πληρούνται οι όροι ασφαλείας. Ακόμη δεν έχει εκδοθεί πόρισμα για τα αίτια θανάτου της τραγικής γυναίκας τον περασμένο Δεκέμβριο λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο ρουτίνας (αφαίρεση λάμας) και για τον κίνδυνο άλλων τεσσάρων ασθενών» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, καταλογίζοντας στη διοίκηση πως «έκρυψε το πόρισμα των περιβαλλοντικών και εργαστηριακών ελέγχων των χειρουργείων του νοσοκομείου από ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να λάβει απόφαση να ανοίξει τα χειρουργεία και να ανοίξει τα χειρουργεία για να προλάβει την επίσκεψη – φιέστα του κου Πολάκη στο νησί την Τετάρτη 22/03/2017».

Το ιστορικό των ελέγχων όπως το κατέγραψε η ΠΟΕΔΗΝ

Τα χειρουργεία παραμένουν κλειστά από τις 2/12/2016. Συστήθηκε Επιτροπή επαναλειτουργίας των χειρουργείων με συντονίστρια την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου Αττικόν, κυρία Κωστοπαναγιώτου. Κατά το διάστημα 6 – 9/2/2017 στο νοσοκομείο μετέβησαν οι ιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίες Κοντοπίδου και Τρυφινοπούλου,  με στόχο να υλοποιήσουν ενδελεχή περιβαλλοντικό έλεγχο στις αίθουσες των χειρουργείων, τόσο σε αυτή που θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για τα επείγοντα περιστατικά (αίθουσα Μαίευσης), όσο και στις δύο βασικές χειρουργικές αίθουσες που θα επαναλειτουργήσουν σε δεύτερο χρόνο.
Οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει τότε πως η λήψη δειγμάτων δύο μήνες μετά το τραγικό συμβάν και μετά τον καθαρισμό των χώρων ενδεχομένως ήταν άνευ περιεχομένου.
Κρίθηκε ότι έως ότου εκδοθούν τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών εργαστηριακών ελέγχων από τις χειρουργικές αίθουσες και εκδοθεί πόρισμα για τις αιτίες που προκάλεσαν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, δεν ήταν ασφαλής η λειτουργία των χειρουργείων.

Η συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στη συνεδρίαση της 7/3/2017 του ΔΣ του νοσοκομείου Ζακύνθου -που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των χειρουργείων- αποκρύφτηκαν ή αποσιωπήθηκαν δύο σημαντικά στοιχεία που καθιστούν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τουλάχιστον περίεργη και προφανώς επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών.

Το πρώτο αφορά τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών εργαστηριακών ελέγχων από τις χειρουργικές αίθουσες και την αίθουσα Μαίευσης που εκδόθηκαν 3/3/2017 και είχε στα χέρια της η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Τι προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων ; «Από τις δειγματοληψίες στην αίθουσα μαίευσης 7/2/2017, δηλαδή δύο μήνες μετά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και 2 ώρες μετά τον ενδιάμεσο καθαρισμό (αναφέρεται στα αποτελέσματα) και τις δειγματοληψίες 8/2/2017 μετά τον τελικό καθαρισμό (αναφέρεται στα αποτελέσματα) της αίθουσας Μαίευσης προκύπτει ότι συνεχίζουν να αποικίζονται δεκάδες νοσοκομειακά μικρόβια (μύκητες, βακτήρια) που ευθύνονται για Νοσοκομειακές Λοιμώξεις.  Πώς λοιπόν 7/3/2017 λαμβάνεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να γίνονται έκτακτα χειρουργεία στην αίθουσα Μαίευσης έως ότου ανοίξουν τα χειρουργεία;» θέτει τα εύλογα ερωτήματα το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
       
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο που δεν αναφέρθηκε στην επίμαχη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν το Υπόμνημα του Επιστημονικού Συμβουλίου προς τους Υπουργούς Υγείας, τη Διοικήτρια του Γ.Ν. Ζακύνθου και την Εισαγγελία Ζακύνθου στο οποίο επισημαίνεται η καθυστέρηση στους ελέγχους για την διερεύνηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών (μία γυναίκα έχασε τη ζωή της) και ο λίγος χρόνος που απομένει έως ότου ξεκινήσει η τουριστική περίοδος που οι ανάγκες σε χειρουργικές πράξεις πολλαπλασιάζονται. Στο υπόμνημα παρατίθενται μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους για την ασφαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων.

Οι προδιαγραφές ασφαλείας που ζητούν οι γιατροί

Οι ιατροί ζητούν  την ολοκλήρωση των ερευνών για τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών και την διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούσαν  στα χειρουργεία κατά την ώρα που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά οι εν λόγω ασθενείς. Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι το υπόμνημα του Επιστημονικού Συμβουλίου απεστάλη στις 6/3/2017, χωρίς να γνωρίζει το αρμόδιο συμβούλιο ότι η Διοίκηση έχει στα χέρια της από 3/3/2017 τα αποτελέσματα των απαγορευτικών περιβαλλοντικών και εργαστηριακών ελέγχων και τα κρατάει κρυφά.

Τότα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ