12 Μαρτίου 2017

ΦΩΤΟ-Έξαλλοι οι κρυφοκομμουνιστές της Liberation με την αφίσα του κόμματος Φιγιόν για τον Μακρόν

Ντυμένος με ένα μαύρο κοστούμι και υμίψηλο καπέλο, κρατώντας έναν κόφτη για πούρο σε μορφή κομμουνιστικού δρεπανιού, με το μάτι να «πέφτει», και μια τεράστια γαμψή μύτη.
Ετσι σχεδίασαν τον Εμμανουέλ Μακρόν στελέχη του κόμματος των Ρεμπουμπλικανών, το συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας, του οποίου υποψήφιος πρόεδρος είναι ο Φρανσουά Φιγιόν.


Το σκίτσο έχει προφανώς αντισημιτικές προεκτάσεις. Ο Μακρόν βρίσκεται στο μέσον της εικόνας και γύρω του υπάρχει «ο γαλαξίας των υποστηρικτών του», όπως αναφέρει το σκίτσο: εκεί υπάρχουν προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Εμμανουέλ Μακρόν, πρώην κομμουνιστές, σοσιαλιστές και κεντρώοι.

Ο υπότιτλος του σκίτσου έχει και μια αιχμή συνομωσιολογίας, όπως το συνηθίζει τελευταία η Δεξιά παράταξη της Γαλλίας, μετά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν εναντίον του υποψηφίου της Φιγιόν: «Η αλήθεια για τον γαλαξία Μακρόν».

Μόλις το σκίτσο κυκλοφόρησε στο Twitter ακολούθησε «σεισμός» από σχόλια και αντιδράσεις, ενώ πολλοί χρήστες επιτέθηκαν στο συντηρητικό κόμμα για το απαράδεκτο σκίτσο. «Ντροπή, απαράδεκτο, οι συντηρητικοί του Φιγιόν ακολουθούν τώρα την Λεπέν», έγραφαν τα σχόλια στο twitter.

Επρόκειτο για έναν βαρύ υπαινιγμό ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν, πρώην στέλεχος της τράπεζας Ρότσιλντ, στηρίζεται από το εβραϊκό λόμπι; Επρόκειτο μετά βεβαιότητας για μια κακόγουστη αναφορά στον κόσμο των τραπεζών, αφού «φόρεσαν» στον Μακρόν ένα υμίψηλο καπέλο και ένα πούρο, και μια αναφορά στον κομμουνισμό, αφού του έδωσαν ένα κόκκινο δρεπάνι για να κόψει το πούρο.

Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις στη Γαλλία ήταν τόσο οξείς που το συντηρητικό κόμμα αναγκάστηκε να κατεβάσει το σκίτσο και να αντικαταστήσει το πρόσωπο του Μακρόν με μια κανονική φωτογραφία του.


Η διεύθυνση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ωστόσο, δεν ζήτησε συγγνώμη και αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και ότι θα αποσύρει το σκίτσο για να αποφευχθούν «οι περιττές πολεμικές». Και η δήλωση αυτή προκάλεσε νέο γύρο επιθέσεων εναντίον του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γαλλία.

«Εχοντας συνείδηση ότι η καρικατούρα του Εμμανουέλ Μακρόν που ο λογαριασμός Twitter των Ρεπουμπλικανών έδωσε στη δημοσιότητα, ίσως ερμηνεύτηκε λάθος, ζητώ συγγνώμη από όσους πιθανόν πλήγωσε ή σόκαρε» αναγκάστηκε να δηλώσει, τελικά, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Bernard Accoyer.

Αναλυτές και μίντια σχολίασαν αρνητικά την πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και διερωτήθηκαν αν το σκίτσο, πριν κυκλοφορήσει, είχε την άδεια του υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν. Αυτό το σκίτσο αναπαριστά έναν υποψήφιο πρόεδρο ο οποίος δέχεται στήριξη τόσο από δεξιά όσο και από την αριστερά, αλλά η συσχέτισή του με τη μορφή του Εβραίου δείχνει ακατανόητη. Πιθανόν ο μύθος της δήθεν εβραϊκής συνωμοσίας λέει ότι αυτή ενορχηστρώνει ταυτόχρονα τον κομμουνισμό και τον καπιταλισμό.

Οπως αναφέρει η Liberation, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία συνωμοσίας το κοινό σημείο του κομμουνισμού και του καπιταλισμού είναι η παγκοσμιοποίηση, την οποία οι Εβραίοι, απάτριδες, θα ήθελαν να εγκαταστήσουν για να επιτύχουν το τέλος των εθνών! Αυτή η θεωρία εκλαϊκεύτηκε από ένα ψευδο-ντοκουμέντο που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, «Τα πρωτόκολα των Σοφών της Σιών», το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει το σχέδιο κατάληψης του κόσμου από τους εβραίους.


Και συνεχίζει η Liberation:

«Ετσι αναπτύχτηκε η φαντασίωση του Εβραίου που κρατάει ένα δρεπάνι στο χέρι, και στη συνέχεια η φαντασίωση του τραπεζίτη. Και εδώ υπάρχει μια σύμπτωση: ο Εμμανουέλ Μακρόν εργάστηκε στην τράπεζα Ρότσιλντ, ίδρυμα το οποίο βρέθηκε συχνά στην καρδιά της αντισημιτικής ρητορίας, αφού οι συνωμοσιολόγοι την κατηγορούσαν ότι υποκινούσε τις διενέξεις μεταξύ εθνών».

Το συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας το οποίο δημοσίευσε αυτό το σκίτσο, θα μπορούσε να αγνοεί αυτούς τους κώδικες της ιστορίας του αντισημιτισμού; Σύμφωνα με τον ιστορικό Nicolas Lebourg, «πρέπει κάποιος να γνωρίζει σίγουρα την ιστορία για να καταφύγει σε αυτή την απεικόνιση», όπως δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde.

«Είτε πρόκειται για έλλειψη ιστορικών γνώσεων των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, είτε όχι, ένα πράγμα είναι σίγουρο: αυτό το κλισέ με την γαμψή μύτη διαιωνίζει μια ισχυρή αντισημιτική φαντασίωση. Το αποδεικνύουν τα μηνύματα που στέλνει η γαλλική ακροδεξιά στα social media, η οποία κραυγάζει εναντίον μιας «μεγάλης σοσιαλ-σιωνιστικής ορχήστρας», προσθέτει η Liberation.

(Ναζιστική αφίσα του 1942 «Η εβραϊκή συνωμοσία εναντίον της Ευρώπης»):


Είναι αλήθεια ότι ο Φρανσουά Φιγιόν δείχνει απελπισμένος μετά το ξέσπασμα των σκανδάλων για την αργομισθία της συζύγου του και για την υστέρησή του στις δημοσκοπήσεις έναντι του Εμμανουέλ Μακρόν. Πολλές προσωπικότητες, από όλο το πολιτικό στερέωμα, στηρίζουν την υποψηφιότητα Μακρόν, σε αντίθεση με τον Φιγιόν που ένα-ένα τα στελέχη της Δεξιάς τον εγκατέλειψαν ή τον στηρίζουν με κρύα καρδιά. Το αποκορύφωμα ήταν την περασμένη εβδομάδα, όταν κορυφαία στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος ή προσωπικότητες, καθώς και ο πρώην κομμουνιστής Patrick Braouezec δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον Μακρόν, προκειμένου να νικήσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές.

Μετά την αναταραχή ο Φρανσουά Φιγιόν αναγκάστηκε να καταγγείλει το «απαράδεκτο σκίτσο» και ζήτησε από το επιτελείο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να τιμωρήσει τους ενόχους που έκαναν αυτή την «αντισημιτική» δημοσίευση.

«Η πολιτική μάχη είναι σκληρή, αλλά πρέπει να μείνουμε αξιοπρεπείς. Δεν ανέχομαι το κόμμα μου να δημοσιεύει τέτοια σκίτσα που αναπαράγουν την αντισημιτική προπαγάνδα», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Εμμανουέλ Μακρόν παρέμεινε ψύχραιμος. Αλλά ο εκπρόσωπος τύπου του κινήματος που εκπροσωπεί, «Εμπρός!», Benjamin Griveaux, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων:

«Η χρήση φράσεων και αναπαραστάσεων που ανάγονται στην αντισημιτική φαντασίωση είναι εξαιρετικά ανησυχητική για την δημοκρατική ποιότητα του δημοσίου διαλόγου αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποια επιτελεία».