ΚΛΑΜΑ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑίοι! ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΠΑ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ! Πρώτη φορά κάτω από το 30% ο Μάρτιν Σουλτς

Άσχημα τα μαντάτα για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς δεν φαίνεται να εξασκεί την ίδια γοητεία στο εκλογικό σώμα, όσο στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του.
Αυτό καταδεικνύει η νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Spiegel Online σε συνεργασία με τον ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Civey που διενεργήθηκε την εβδομάδα από 04.04 μέχρι 10.04, πριν από τις εκλογές για το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Ξεφουσκώνει το «φαινόμενο Σουλτς»

Συγκεκριμένα, τα Χριστιανικά κόμματα CDU/CSU προηγούνται και πάλι καθαρά του SPD, συγκεντρώνοντας ποσοστό 34,4%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό της περασμένης εβδομάδας χάνουν βέβαια ένα οριακό 0,7% (35,1%), αλλά διατηρούν ένα καθαρό προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του SPD που καταγράφει 29,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πέφτει κάτω από το 30%. Οι σφυγμομετρήσεις των επόμενων εβδομάδων θα δείξουν εάν πρόκειται για στιγμιαίο φαινόμενο ή για μια πιο διαρκή τάση.

Αλλά και στην υποθετική εκλογή καγκελαρίου άμεσα από τον λαό τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν καλύτερα ποσοστά. Ο Μάρτιν Σουλτς είναι λιγότερο παρών στα δημοσιεύματα του Τύπου από ότι πριν από μερικούς μήνες, οι περιγραφές στα άρθρα δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις κι αυτό προφανώς καταγράφεται και στη σφυγμομέτρηση. Εάν η Μέρκελ ζητούσε την άμεση ψήφο των γερμανών ψηφοφόρων θα λάμβανε το 41,2%, ενώ υπέρ του Σουλτς θα ψήφιζε το 37,5%. Η διαφορά βρίσκεται εκτός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Σε χαμηλό 15ετίας οι Πράσινοι

Την ίδια ώρα οι επιθυμητοί εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινοι καταποντίζονται πιάνοντας ποσοστό 6% σε δύο σφυγμομετρήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη μία του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού σταθμού RTL οι Πράσινοι πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο απ’ το 2002. Στην άλλη δημοσκόπηση του Insa/YouGov βλέπουν μάλιστα την πλάτη των Φιλελευθέρων που καταγράφουν ποσοστό 6,5%.

Ανοδική τάση για το ξενοφοβικό AfD

Από την άλλη η ακροδεξιά ενισχύεται. Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD μετακινείται ελαφρά προς τα πάνω και από το 9% της περασμένης εβδομάδας και το 8% της προ-προηγούμενης παίρνει 9,5%. Εάν συνεχιστεί η ανοδική τάση, δεν αποκλείεται να αγγίξει και πάλι διψήφιο νούμερο.
ΚΛΑΜΑ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑίοι! ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΠΑ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ! Πρώτη φορά κάτω από το 30% ο Μάρτιν Σουλτς ΚΛΑΜΑ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑίοι! ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΠΑ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ! Πρώτη φορά κάτω από το 30% ο Μάρτιν Σουλτς Reviewed by Dexi Extrem on 13:45 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: