15 Απριλίου 2017

Ντόρτμουντ: Οι έρευνες στρέφονται στην ακροδεξιά-Τα εκρηκτικά μπορεί να προέρχονται από τον γερμανικό στρατό

Διαφορετική τροπή φαίνεται πως παίρνουν οι έρευνες για την επίθεση στο πούλμαν της Μπορούσια Ντόρτμουντ.


Η Tagesspiegel έλαβε ανώνυμο email, που αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά στο πούλμαν της ποδοσφαιρικής ομάδας, την περασμένη Τρίτη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός παίκτη και ενός αστυνομικού.

Το email αυτό υποδεικνύει ακροδεξιά κίνητρα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ενώ ήδη οι γερμανικές αρχές από την Παρασκευή είχαν εκφράσει δημόσια τις αμφιβολίες τους για το αν κρύβονται Ισλαμιστές πίσω από το «χτύπημα», όπως ήταν η αρχική εκτίμηση με βάση τις επιστολές που είχαν βρεθεί στο σημείο της επίθεσης.

Οι συντάκτες του email περιγράφουν την ενέργεια στο Ντόρτμουντ ως «τελευταία προειδοποίηση» και απειλούν με νέο «χτύπημα», το επόμενο Σάββατο στην Κολωνία. Το μήνυμά τους κάνει αναφορά στον Αδόλφο Χίτλερ και χλευάζει την πολυπολιτισμικότητα, ενώ σημειώνει ότι μία «ομάδα Κολωνίας» είναι έτοιμη για να χύσει «πολύχρωμο αίμα».

Αυτό, σημειώνει η Tagesspiegel, σύμφωνα με την Deutsche Welle, μπορεί να είναι αναφορά στην επερχόμενη διαδήλωση υπέρ της ανοχής στην Κολωνία, όπου οι μετέχοντες αναμένεται να κάνουν πορεία κατά του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD. Ενα από τα σλόγκαν των διαδηλωτών είναι «πολύχρωμο αντί για καφέ», με το καφέ να συμβολίζει τον φασισμό, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Φράουκε Κόλερ επιβεβαίωσε, μιλώντας στο DPA, ότι οι αρχές εξετάζουν το εν λόγω email στην Καρλσρούη.

Η εκδοχή της μυστικής υπηρεσίας

Ακόμη, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να βρίσκεται μία ξένη υπηρεσία ασφαλείας πίσω από την επίθεση. Και αυτό γιατί ο δράστης χρησιμοποίησε πυροκροτητές στρατιωτικού τύπου για την τριπλή έκρηξη, που είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στη Γερμανία.

Τα αρχικά μηνύματα

Στις έρευνες στο σημείο της επίθεσης, οι αρχές είχαν εντοπίσει τρεις ίδιες επιστολές, που έκαναν λόγο για το Ισλαμικό Κράτος, και ευθεία αναφορά στην Ανγκελα Μέρκελ, απαιτώντας να αποσύρει η Γερμανία τα αεροπλάνα τις από τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Ομως πλέον οι αρχές έχουν σημαντικές αμφιβολίες για αυτά, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να πρόκειται για κατασκευασμένα μηνύματα με στόχο τον αποπροσανατολισμό τους στις έρευνες. Ακόμη έλαβαν μία ανάληψη ευθύνης από αριστερή ομάδα, αλλά οι εισαγγελείς αμφισβήτησαν και σε αυτή την περίπτωση την αυθεντικότητα του μηνύματος.

Τα εκρηκτικά μπορεί να προέρχονται από τον γερμανικό στρατό

Τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά του λεωφορείου της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, είναι πιθανό να προέρχονται από πυρομαχικά που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Welt am Sonntag» που επικαλείται πηγή που συμμετέχει στις έρευνες.
Οι αρμόδιες αρχές στην Γερμανία δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποιος έκανε την επίθεση, ενώ οι εισαγγελείς που ασχολούνται με τη διερεύνηση της υπόθεσης εκφράζουν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των επιστολών, σύμφωνα με τις οποίες, την επίθεση έκαναν έμπιστοι στο Ισλαμικό Κράτος. Η εφημερίδα «Bild» έχει δημοσιεύσει την άποψη ενός λειτουργού που συμμετέχει στις έρευνες, σύμφωνα με την οποία, είναι ενδεχόμενο εξτρεμιστές να βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

«Τα εκρηκτικά στους σωλήνες-βόμβες που ήταν γεμάτες με μεταλλικά καρφιά, είναι πιθανό να προέρχονται από αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό, βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση», δημοσιοποίησε σήμερα η εφημερίδα «Welt am Sonntag», επικαλούμενη πηγή των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ίδια πηγή, δήλωσε ότι για τη χρήση των πυροκροτητών απαιτούνταν ειδικές γνώσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολο ν' αποκτηθούν.