16 Απριλίου 2017

Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο, αλλά εξερράγη σχεδόν αμέσως -Αποτυχημένη δοκιμή!

Η Βόρεια Κορέα αψήφισε την απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της, εκτοξεύοντας πύραυλο το πρωί της Κυριακής, από πεδίο δοκιμών κοντά στο Σινπό.


Ομως, η δοκιμαστική προσπάθεια απέτυχε κατά τα φαινόμενα. «Ο πύραυλος εξερράγη σχεδόν αμέσως», δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ακόμη αξιολογούν τη δοκιμή, αλλά εκτιμούν πως δεν επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).

Η αμερικανική διοίκηση Ειρηνικού «εντόπισε και παρακολούθησε» την τροχιά που διέγραψε ένας «κατά την εκτίμησή της βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 11:21 ώρα Χαβάης» (σ.σ. 00:21 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο πλοίαρχος Ντέιβ Μπέναμ. «Ο πύραυλος ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως», διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπέναμ. «Ο τύπος του πυραύλου είναι κάτι που τελεί υπό ανάλυση» αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για τη δοκιμή, αλλά δεν έκανε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Τζιμ Μάτις.

Η δοκιμή έγινε λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στη Σεούλ και μία ημέρα μετά την γιγάντια παρέλαση στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Guardian, ακριβώς πριν από ένα χρόνο είχε γίνει παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια, όταν η Βόρεια Κορέα επιχείρησε να γιορτάσει την επέτειο γέννησης του ιδρυτή της εκτοξεύοντας έναν πύραυλο Musudan.

Η Νότια Κορέα σχολίασε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί όλο τον κόσμο και απείλησε ότι θα λάβει μέτρα για να τιμωρηθεί η Πιονγκγιάνγκ εάν προχωρήσει σε νέες προκλήσεις, όπως μια πυρηνική δοκιμή ή η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Το γεγονός ότι «η Βόρεια Κορέα επέδειξε διάφορους επιθετικούς πυραύλους στη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση και τόλμησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο σήμερα είναι μια επίδειξη δύναμης που απειλεί όλο τον κόσμο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εξωτερικών.

«Μας ανησυχούν οι αναφορές για πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα και παρακολουθούμε την κατάσταση στενά», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να τερματίσει την προσπάθειά της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η ένταση κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, εν μέσω των ανησυχιών πως η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε μια νέα πυρηνική ή πυραυλική δοκιμή.

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε προειδοποιήσεις στην Πιονγκγιάνγκ και ο Τραμπ διεμήνυσε πως το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» θα «λυθεί». Οι πιθανότητες να υπάρξει αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας θεωρήθηκε πως αυξήθηκαν, μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία την 7η Απριλίου.

Ο Τραμπ διέταξε να πλεύσει στην περιοχή μια ναυτική δύναμη κρούσης με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, σε μια επίδειξη δύναμης, την ώρα που η κυβέρνησή του μελετά την επιβολή νέων, ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα αλλά και τις στρατιωτικές της επιλογές.

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε από την πλευρά της ότι θα ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα μια αμερικανική πυρηνική επίθεση.