18 Απριλίου 2017

Η Μέι στέλνει Κόρμπιν και... Βαρουφάκη στο ταμείο ανεργίας-Double score σε βάρος του Κόρμπιν στις δημοσκοπήσεις

Για τους περισσότερους η απόφαση της Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία ήταν απροσδόκητη. Ομως η απόφαση της συντηρητικής πολιτικού είναι μάλλον εύκολα εξηγήσιμη. 

1. Ξεκινούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία οι ηγεσίες στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης αλλάζουν. Στη Γαλλία εκλέγεται νέος πρόεδρος, τον Σεπτέμβριο γίνονται εκλογές στη Γερμανία στις οποίες ο σοσιαλιστής Σουλτς διεκδικεί την εξουσία από τη Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι δεν είναι εκλεγμένη. Επελέγη ως διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον από τους Τόρηδες αλλά δεν έγινε πρωθπουργός έπειτα από εκλογική αναμέτρηση. Με τα σημερινά δεδομένα, η Μέι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει την εκλογή της στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Την στιγμή που όλη η Ευρώπη αλλάζει, η Μέι θα έχει επιτύχει να αναβαπτιστεί ως ηγέτιδα της Βρετανίας με πλήρεις πολιτικές εξουσίες να συζητήσει τις λεπτομέρειες του Brexit.

Έτσι, από τις 9 Ιουνίου, η Τερεζα Μέι θα έχει εντολή να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


2. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κατάρρευση των Εργατικών. Για πολλούς, ο αδύναμος κρίκος της βρετανικής αντιπολίτευσης είναι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε περίπτωση νέας νίκης των Βρετανών συντηρητικών στις 8 Ιουνίου, οι Εργατικοί θα υποχρεωθούν σε αλλαγή ηγεσίας. Η αναμενόμενη συνταξιοδότηση του Κόρμπιν στις 9 Ιουνίου είναι ίσως το μοναδικό καλό που θα προκύψει για την πολιτική σκηνή της Βρετανίας από τις πρόωρες εκλογές. Οπως είναι φυσικό, μαζί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην έξοδο από το Εργατικό Κόμμα προς το ταμείο ανεργίας θα οδηγηθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμβουλος σήμερα του ηγέτη των Εργατικών.

Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα γκάλοπ, στη νέα βρετανική βουλή η Μέι αναμένεται να έχει άνετη πλειοψηφία από 70-120 έδρες.

3. Το Brexit, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τους Βρετανούς. Μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμοί αποφασίζουν την φυγή από τη Βρετανία για άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το περιβάλλον που τουλάχιστον την επόμενη τριετία προβλέπονται αρνητικές εξελίξεις για τους Βρετανούς, είναι περίπου αναμφισβήτητο ότι το εκλογικό σώμα που στηρίζει τους συντηρητικούς θα κλονιστεί. Κάνοντας εκλογές τώρα, η Μέι θα έχει υφαρπάξει -με ένα τρόπο- την ψήφο των Βρετανών, προτού η πλειοψηφία που επέλεξε το Brexit αντιληφθεί τα παρεπόμενα της επιλογής της.

Μάκης Πολλάτος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημοσκοπήσεις στη Βρετανία: Double score της Μέι σε βάρος του Κόρμπιν
Διαφορά από 9 (ελάχιστο) μέχρι 21 μονάδες των Συντηρητικών της Μέι έναντι των Εργατικών του Κόρμπιν που μετά βίας τείνει στο 30%...Μεγάλο προβάδισμα των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν προκύπτει από τις 24 τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τις διαθέσεις των Βρετανών.

Στα γκάλοπ που έχουν δημοσιευθεί από τις 5 Φεβρουαρίου του 2017 μέχρι τις 13 Απριλίου του 2017 -πέντε ημέρες πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών- οι Συντηρητικοί της Μέι προηγούνται των Εργατικών από 9 μονάδες (ελάχιστο) μέχρι και 21%, γεγονός που προδιαγράφει μια μάλλον εύκολη επικράτηση για τους Τόρηδες στις 8 Ιουνίου.

Σε πολλές μετρήσεις γνώμης, η διαφορά των Τόρηδων από τους Εργατικούς του θεωρούμενου μάλλον σαν... ανυπόληπτου Κόρμπιν τείνουν στο double score και δείχνουν ως πιθανή την εύκολη εκλογική επικράτηση της Τερέζα Μέι με ποσοστά τέτοια που θα της επιτρέψουν να έχει πλειοψηφία από 70 μέχρι και 120 έδρες έναντι των Εργατικών.

Τρίτο κόμμα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, τέταρτη δύναμη το UKIP του Τζέρεμι Κόρμπιν και πέμπτο κόμμα οι Πράσινοι.

Στα 24 γκάλοπ που ακολουθούν αποτυπώνονται τα ποσοστά που καταγράφουν οι πέντε μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις στη Βρετανία,