18 Απριλίου 2017

Kopi Luwak, αυτή είναι η ποικιλία που βγάζει τον ακριβότερο καφέ του κόσμου, με το κιλό να κοστίζει από 188 μέχρι 370 ευρώ.

Αν αναρωτιέστε τι τον κάνει τόσο ακριβό, η απάντηση είναι εύκολη, καθώς σχετίζεται με τη μέθοδο παραγωγής του. Οι κόκκοι καφέ του Kopi Luwak (καφές μοσχογαλής) περνούν από το πεπτικό σύστημα της ασιατικής μοσχογαλής και αποβάλλονται μέσα από τα κόπρανά της. Οπως είναι φυσικό, οι ποσότητες είναι πολύ μικρές, με την σπανιότητα να εκτοξεύει την τιμή.

Το υψηλό κόστος που πωλείται η συγκεκριμένη ποικιλία έχει κάνει πολλούς παραγωγούς καφέ να κυνηγούν μετά μανίας και να φυλακίζουν τις μοσχογαλές σε κλουβιά μέσα σε φυτείες καφέ.

Εκεί, τρέφονται με άγουρους κόκκους καφέ και υποφέρουν παγιδευμένες. Τα ζώα παλεύουν μεταξύ τους και ροκανίζουν τα πόδια τους, ενώ πολλά μεγαλώνουν άρρωστα και πεθαίνουν από το στρες.

«Ενώ η Ινδονησία είναι το κέντρο αυτής της παράλογης τάσης, υπάρχουν παραγωγοί στην Ταυλάνδη, στο Βιετνάμ και σε άλλα μέρη στην ευρύτερη περιοχή» λέει ο Κρις Σέπερντ, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής για τη προστασία των ζώων της ΜΚΟ «Traffic» στην Νοτιοανατολική Ασία.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε την πλήρη κλίματα αυτής της βιομηχανίας και να διερευνήσουμε τρόπους για την μείωση της ζήτησης αυτού του ροφήματος που προκαλεί ταλαιπωρία στα άγρια ζώα», προσθέτει.

Από το 2013, μικρά και μεγάλα καταστήματα έχουν αφαιρέσει τον Kopi Luwak από τα ράφια τους, ωστόσο, η ζήτηση του παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις.