15 Απριλίου 2017

Xίος: Παρέλαση - ύστατη κίνηση για τον ρουκετοπόλεμο το Μεγάλο Σάββατο

Μια ύστατη προσπάθεια για να σωθεί αν όχι ο ρουκετοπόλεμος, τουλάχιστον η χαμένη τιμή του, καταβάλλει το Σωματείο «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων», το οποίο οργανώνει συμβολική παρέλαση, όπως γινόταν παλιά, αλλά πέραν τούτου «νίπτει τας χείρας του» για την οποιαδήποτε εξέλιξη.


Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες ανακοίνωσε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου 2017, ότι η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, από το Πετροκάραβο Βροντάδου και θα καταλήξει στους χώρους ρίψης ρουκετών.

Τονίζει δε ότι «μετά το πέρας της παρέλασης είναι αυτονόητο ότι το Σωματείο δεν θα παίξει κανένα απολύτως παραινετικό ρόλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση». Τι σημαίνει αυτό, δεν διευκρινίζει.

Πάντως, θεωρητικά οι ρουκετατζήδες – για τους οποίους ουδέν αναφέρει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του – είναι ελεύθεροι, μετά το πέρας της παρέλασης, να επιλέξουν τι ακριβώς θα κάνουν. Αν, δηλαδή, θα παραμείνουν στους χώρους ρίψης των ρουκετών, αν θα μεταφέρουν τις ρουκέτες, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν καλά κρυμμένες, αν θα αντιπαρατεθούν – καθ΄ οιονδήποτε τρόπο – με την αστυνομία, απολύτως τίποτα στην ανακοίνωση.

Η αστυνομική διεύθυνση Χίου, η οποία μέχρι στιγμής τηρεί «σκληρή γραμμή», τονίζοντας ότι θα «τηρηθεί η νομιμότητα», δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση μεταβολής της στάσης της. Και μάλλον όλα φαίνεται ότι θα κριθούν την τελευταία στιγμή, ανάλογα και με την στάση των ρουκετατζήδων, οι οποίοι μάλλον δεν θα είναι μόνοι.

Ουδεμία, τέλος, αναφορά γίνεται για τις πολιτικές παρουσίες στην παρέλαση. Παρών θα είναι, πάντως, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και όπως μας επιβεβαίωσε και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, διευκρινίζοντας – ωστόσο – ότι η παρουσία του αφορά αποκλειστικά το δρώμενο της παραδοσιακής παρέλασης και όχι – σε κάθε περίπτωση – την οποιαδήποτε στοχοποίηση ή αντιπαράθεση.

Η ανακοίνωση του Σωματείου «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων»

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Σωματείου «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων», που εξεδόθη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την συνέλευση των ρουκετατζήδων, έχει ως ακολούθως:

«Τη συνείδησή μας την έχουμε καθαρή: Από το καλοκαίρι ζητούσαμε από τους περιοίκους βοήθεια για συνεννόηση, ενημερώναμε συνεχώς τη δημοτική και νομαρχιακή αρχή.

Μεταφέραμε το κλίμα. Θίξαμε το ζήτημα της ενίσχυσης της περίφραξης ναών και οικιών και συνεργαστήκαμε με το Επιμελητήριο Χίου για την εξασφάλιση αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιών. Γίναμε οι δέκτες της ανησυχίας των επιτροπών και των περισσότερων περιοίκων, που  μας αγκάλιασαν.

Καταφέραμε να ακούσουμε από τους πρωταγωνιστές τα -αυτονόητα πλέον- μέτρα για την εκτόξευση των ρουκετών: μικρή ποσότητα (10.000) από συγκεκριμένα σημεία και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Προσπαθήσαμε εν τέλει να δείξουμε τι σημαίνει συνεννόηση χωρίς εξώδικα.

Δυστυχώς, κάποιοι περίοικοι δεν πείστηκαν και δήλωσαν σε μας πεντακάθαρα ότι επιθυμούν την κατάργηση του εθίμου. Με αυτά τα δεδομένα το Σωματείο οργανώνει συμβολική παρέλαση αύριο Μ. Σάββατο, στις 17.00,  η οποία θα έχει ως αφετηρία το Πετροκάραβο Βροντάδου και κατάληξη στους χώρους ρίψης των ρουκετών.

Μετά το πέρας της παρέλασης είναι αυτονόητο ότι το Σωματείο δεν θα παίξει κανένα απολύτως παραινετικό ρόλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Πηγή: Astraparis