15 Μαΐου 2017

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ! Βαθιά ύφεση και το 1ο τρίμηνο του 2017

Η παράταση της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είχε κόστος και στο α' τρίμηνο της χρονιάς καθώς η οικονομία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, διατηρήθηκε σε τροχιά ύφεσης.


Συγκεκριμένα το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 0,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016 ενώ υπήρξε και μείωση 0,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016 που και αυτό ήταν υφεσιακό.

Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και αναμένεται να ανεθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου οπότε θα δοθεί η νέα εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας με επιπρόσθετα στοιχεία (όπως ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου).

Η ανακοίνωση έρχεται λίγα 24ωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή ως τμήμα του πολυνομοσχεδίου ο πήχης για φέτος περιορίστηκε στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 2,7% που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο και από την (επίσης μειωμένη) εκτίμηση της Κομισιόν η οποία στις εαρινές προβλέψεις μιλούσε για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ φέτος.

Πηγή: newmoney.gr