16 Μαΐου 2017

Άμεση ανάλυση: 27 σκέψεις για το Πολυνομοσχέδιο

Του Στέλιου Πέτσα *

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η κυβέρνηση κατέθεσε το Πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όσα συμφώνησε με τους δανειστές. Τι είναι αυτό και τι φέρνει;

1. Το 4ο Μνημόνιο, χωρίς λεφτά.


2. Την επιβεβαίωση ότι την περίοδο 2015-2018 «χάθηκε» ΑΕΠ ύψους 29 δισ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 (Μάιος 2014) προέβλεπε ότι το ΑΕΠ στο τέλος του 2018 θα ήταν 217 δισ. ευρώ. Το σημερινό ΜΠΔΣ 2018-2021 (Μάιος 2017) προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα φτάσει μετά βίας τα 188 δισ. ευρώ το 2018. Δηλαδή, 29 δισ. ευρώ χαμένα ή 7.000 ευρώ περίπου χαμένο εισόδημα για κάθε νοικοκυριό.

3. Νέα μέτρα λιτότητας 4,9 δισ. ευρώ που ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό στα 14,2 δισ.  ευρώ, 9,5 φορές περισσότερα από το «e-mail Χαρδούβελη».

4. Αφαίμαξη από τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 14,2 δισ. ευρώ, ίση με 3.400 ευρώ από κάθε νοικοκυριό.

5. Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι τουλάχιστον το 2022, διαιωνίζοντας τη λιτότητα.

6. Πρωτογενές πλεόνασμα … 5,6% του ΑΕΠ για να δοθούν τα δήθεν αντίμετρα (ΜΠΔΣ 2018-2021, σελ. 693). Κοροϊδία!

7. Εκχώρηση στο ΔΝΤ όλων των σημαντικών αποφάσεων για την πορεία των Μνημονίων (άρθρο 15). Διπλή ρήτρα αιρεσιμότητας και για την επίτευξη των στόχων και για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων. Η κυβέρνηση παραδίδει τα κλειδιά στο ΔΝΤ.

8. Διπλή ρήτρα αιρεσιμότητας για στόχους και αντίμετρα, καμία ρήτρα αιρεσιμότητας για το χρέος.

9. Πρωτοφανή φτωχοποίηση των πλέον αδύναμων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των πιο φτωχών νοικοκυριών, άμεσα το 2017-2018.

10. Εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών με εκτόξευση των ασφαλιστικών τους εισφορών από 37% - 61%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες «δεν λιάζονται» (άνεργοι πλέον), εξαφανίζονται!

11. «Ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια, ιδίως των Ένστολων, με μειώσεις μισθών (βλέπε προσωπική διαφορά) και με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών. Αντί για αναδρομικά, τους παίρνουν και τα τωρινά!

12. Απελευθέρωση από τη διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

13. Μεταφορά 8 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο για αποκρατικοποίηση/αξιοποίηση. Ευτυχώς, γιατί το «κακό» ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπουλούσε τα ασημικά του Κράτους.

14. Υφεσιακό αποτύπωμα στην οικονομία, με υποβάθμιση όλων των προβλέψεων για την ανάπτυξη, διατήρηση σε εξωφρενικά επίπεδα της ανεργίας (18,1% το 2021), εγκλωβισμό της χώρας σε μια «παγίδα λιτότητας».

15. Καμία δέσμευση για το χρέος και τα μέτρα ελάφρυνσής του.

16. Καμία δέσμευση για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

17. Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένταξη στο QE, που ακόμη και όταν έρθουν, θα είναι «πολύ λίγα, πολύ αργά», αυτονόητα μέτρα που είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και έχασε η νυν κυβέρνηση.

18. Στο τέλος του 2018 θα αγωνιζόμαστε να γυρίσουμε πίσω εκεί που βρισκόμασταν το 2014, αλλά πολύ φτωχότεροι και πολύ λιγότεροι, λόγω των «λουκέτων» και της μετανάστευσης των πιο λαμπρών μυαλών της χώρας στο εξωτερικό.

19. Μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες του Πολυνομοσχεδίου επέρχεται η αποκάλυψη του απίστευτου πολιτικού αμοραλισμού των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

20. Πολιτικά κόμματα εκλέχτηκαν με το σύνθημα ότι «θα σκίσουν τα μνημόνια», αλλά τελικά τα φέρνουν δύο - δύο!

21. Βουλευτές διαφωνούν δημόσια, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επί μήνες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοια μέτρα, αλλά τελικά ψηφίζουν ότι τους σερβίρεται για να μη χάσουν το βουλευτικό μηνιάτικο!

22. Κόμματα και βουλευτές που λένε συνεχώς ψέματα.

23. Μια εικόνα σήψης που στρέφει τους πολίτες στα άκρα του πολιτικού φάσματος και διχάζει, αντί να ενώνει την κοινωνία και τους Έλληνες.

24. Και η καλλιέργεια αυτής της εικόνας σήψης δεν είναι υποπροϊόν, δεν είναι παρενέργεια της ανικανότητας της κυβέρνησης. Είναι το σχέδιό της.

25. Ένα σχέδιο που αποσκοπεί να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς, με διαπλοκή, έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης, απαξίωση των θεσμών, κομματικοκρατία στη δημόσια διοίκηση, τρομοκράτηση όσων τολμούν να εκφράσουν δημόσιο λόγο διαφορετικό από αυτόν που εγκρίνουν οι γκεμπελίσκοι του Μαξίμου.

26.Το σχέδιο αυτό εξυπηρετείται από το «κλείσιμο του ματιού» σε μικροσυμφέροντα και χάιδεμα των αυτιών διάσπαρτων, ετερόκλητων κοινωνικών ομάδων.

27. Όλες όμως αυτές οι μικροδιευθετήσεις, τελικά, γίνονται σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. Και παγιδεύουν την Πατρίδα σε μια παγίδα φτώχειας και μίσους. Που μας φέρνει πίσω στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, δεν μας πάει μπροστά.

Απέναντι σε όλο αυτά, φωνάζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος!

Αυτός που περιλαμβάνεται στη «Συμφωνία Αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και που μας καλεί να ανεβούμε, όλοι μαζί, τη σκάλα της Ανάπτυξης και της Προόδου. Να μην πέσουμε, ένας-ένας, στον Καιάδα της φτώχειας και της Οπισθοδρόμησης.

*Σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του Προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη

http://www.liberal.gr/arthro/137638/apopsi/arthra/amesi-analusi-27-skepseis-gia-to-polunomoschedio.html