17 Μαΐου 2017

Ο κομμουνιστικός παράδεισος της ΕΣΣΔ του '50 μέσα από τον φακό Αμερικανού κατασκόπου-Η κηδεία του Στάλιν, η καθημερινότητα [εικόνες]

Ενας Αμερικανός στρατιωτικός, που ζούσε στη Μόσχα και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, κατέγραψε σε κάμερα και φωτογραφικό φιλμ τη ζωή στη Ρωσία τη δεκαετία του ‘50.

Πρόκειται για τον Martin Manhoff, που έφτασε στον βαθμό του ταγματάρχη στο αμερικανικό πεζικό. Ταξίδεψε σε όλη την τότε ΕΣΣΔ -μέχρι και στις εσχατιές της- και αποτύπωνε τα πάντα σε ένα εκπληκτικό έγχρωμο υλικό:

Βιντεοσκόπησε την κηδεία του Ιωσήφ Στάλιν, από ένα μπαλκόνι με θέα το Κρεμλίνο. Το υλικό του Manhoff είναι το μόνο γνωστό ανεξάρτητο βίντεο από την κηδεία του «πατερούλη» όπως αποκαλούσαν ειρωνικά οι Ρώσοι τον Στάλιν.

Φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε ακόμη την καθημερινότητα, τις παρελάσεις, τους ουρανοξύστες τύπου Στάλιν, μέχρι και τον ζωολογικό κήπο της Μόσχας.

Οι φωτογραφίες του είχαν αποθηκευθεί σε ένα κρυφό σημείο δίπλα στο σπίτι του και αποκαλύφθηκαν μετά το θάνατο τόσο τον δικό του όσο και της συζύγου του Jan.

Οι κληρονόμοι του φρόντισαν να τις δωρίσουν στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Μια πανίσχυρη εφημερίδα τότε, της ΕΣΣΔ τον κατηγόρησε για κατακοπεία. Δύο μήνες αργότερα τον Ιούνιο του 1954 εγκατέλειψε την Ρωσία. Δεν υπάρχει απτό στοιχείο εις βάρος του ότι ήταν κατάσκοπος αλλά οι ΗΠΑ δεν σχολίασαν ούτε αποκάλυψαν ποτέ αν υπήρξε.

«Δεν επιβεβαιώνουμε προσωπικά στοιχεία ακόμη και αν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πεθάνει» απάντησε εκπρόσωπος της CIA.

Κηδεία Στάλιν







Καθημερινή ζωή



























Ολόκληρο το μοναδικό ιστορικό υλικό μπορείτε να το δείτε εδώ.