15 Μαΐου 2017

(Ξανα)έσκισε το μνημόνιο

Του Νίκου Φιλιππίδη

Από τη δεύτερη παράγραφο της αιτιολογικής έκθεσης του πολυνομοσχέδίου ξεκινάει η αποκάλυψη των μύθων που επιχειρούσε να καλλιεργήσει στην ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση. Αντί της φράσης που ανέφερε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας, ότι «δεν εφαρμόζω τα μέτρα αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους», περιλαμβάνεται η φράση «οι διατάξεις αυτές υιοθετούνται για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». Η πολιτική απάτη είναι προφανής, αλλά καλό είναι να θυμούμαστε τις διαφορές μεταξύ μύθων και αλήθειας...


Μύθος: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη: Οι πλειστηριασμοί ξεπαγώνουν και γίνονται ηλεκτρονικοί. Θα γίνονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή για 12 περίπου ώρες την ημέρα από τα τέλη Αυγούστου. Στα τέλη της χρονιάς αίρεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140 χιλ. ευρώ.

Μύθος: Δεν θα περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις: Περικόπτονται όλες αδιακρίτως, όσες έχουν προσωπική διαφορά, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για την κατώτατη σύνταξη του πρώην ΙΚΑ (480 ευρώ).

Μύθος: Η μείωση των συντάξεων θα περιοριστεί σε όσους έχουν προσωπική διαφορά: Μειώνονται και τα οικογενειακά επιδόματα του δημοσίου καθώς και τα επιδόματα συζύγου των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, οι περικοπές αυτές θα είναι εκτός του πλαφόν του 18%, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση σε όσους λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα να ανέρχεται έως και 20% με 23%.

Μύθος: Όσο η οικονομία θα αναπτύσσεται θα αυξάνουν και οι συντάξεις (Κατρούγκαλος): Αντίθετα δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 20% φτάνοντας τα 211 δις. το 2021, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή προς τα πάνω των συντάξεων.

Μύθος: Δεν θα υπάρξει καμία παραπάνω περικοπή των επικουρικών, εκτός της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας: Περικόπτεται και η προσωπική διαφορά των επικουρικών με στόχο είσπραξη 230 εκ. ευρώ.

Μύθος: Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών: Επιπλέον έσοδα 129 εκ. ευρώ από το 2019.

Μύθος: Τα καταστήματα τις Κυριακές θα είναι κλειστά: Τα καταστήματα για 6 μήνες το χρόνο θα είναι ανοιχτά στις περιοχές όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απασχόληση εμπορουπαλλήλων.

Μύθος: Μειώνεται σταδιακά ο ΕΝΦΙΑ: Από τα 3,2 δισ. που βεβαιώνονται κάθε χρόνο, ενδέχεται να μειωθεί το 2020 κατά 180 εκ. ευρώ (!) εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, ποσό που αναλογεί σε μείωση 70 ευρώ σε όσους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ.

Μύθος: Επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις: Συλλογικές διαπραγματεύσεις υπήρχαν καθόλη τη διάρκεια των μνημονίων. Απλά με νόμο του 2011 οι επιχειρησιακές επικρατούσαν των κλαδικών. Ο νόμος αυτός που έχει λήξει από το 2014 και μπορούσε η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό που επιθυμούσε, θα νομοθετηθεί εκ νέου έως τις 20 Αυγούστου του 2018. Πρόκειται για γκάφα ολικής η αρχική άγνοια της λήξης του νόμου και κίνηση κάθε άλλο παρά περήφανη η νομοθέτηση της εκ νέου για ένα χρόνο...

Αλήθεια, την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους γιατί δεν την υπέγραψε η γενική διευθύντρια Σταυρούλα Μηλιάκου;

http://www.liberal.gr/arthro/137627/apopsi/n-filippidis/xanaeskise-to-mnimonio.html