17 Μαΐου 2017

Διήμερο αποκλεισμό της ΧΑ από τη Βουλή αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια-Θα ψηφίσουν όμως

Η Oλομέλεια της Βουλής ομόφωνα αποφάσισε, στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης για το πολυνομοσχέδιο, τον αποκλεισμό όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη διήμερη συζήτηση.


Η σχετική πρόταση είχε τεθεί στη διάσκεψη των προέδρων, όπου και εκεί έγινε δεκτή ομόφωνα -με εξαίρεση τη διαφωνία του Χρήστου Παππά από την πλευρά της Χρυσής Αυγής.

Όλα τα κόμματα δέχτηκαν την εισήγηση του Νίκου Βούτση. Ωστόσο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες που θα ζητηθούν για αύριο το βράδυ.

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι το προχθεσινό περιστατικό στην Ολομέλεια και ο προπηλακισμός του Νίκου Δένδια προστίθενται στο σύνολο αντιδημοκρατικών συμπεριφορών της Χρυσής Αυγής την τελευταία πενταετία με ύβρεις απειλές και πολλά άλλα.

Τι είπε ο Πρόεδρος της Βουλής:

«Μετά από αναλυτική συζήτηση που έγινε χτες στη Διάσκεψη των Προέδρων, κατόπιν σχετικής εισήγησής μου και αφού ακολούθησε η αντίκρουση της σχετικής πρότασης από πλευράς του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, κ. Χρήστου Παππά, η Διάσκεψη των Προέδρων με ομοφωνία, βεβαίως με αντιρρήσεις του εκπροσώπου του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια για να εγκριθεί, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 81 παρ. 1, 2 και 3 του Κανονισμού της Βουλής, τον αποκλεισμό της συμμέτοχης των βουλευτών μελών της ΚΟ της Χ.Α. από τη διαδικασία και τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για το Νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Οι βουλευτές της Χ.Α. δικαιούνται, σύμφωνα με την παρ.5 του ίδιου άρθρου, να συμμετάσχουν στις ενδεχόμενες ονομαστικές ψηφοφορίες, με τις οποίες θα κλείσει η σχετική διαδικασία.

Έχει γίνει απολύτως σαφές από τη συζήτηση η οποία έγινε στις συνεδριάσεις των Επιτροπών χθες και προχθές (15 και 16 Μαΐου) και από την αντίστοιχη συζήτηση στην Διάσκεψη των Προέδρων χθες (16 Μαΐου), ότι τόσο η απόφαση των Επιτροπών με βάση την οποία δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις οι βουλευτές της Χ.Α., όσο και η προτεινόμενη σήμερα προς την Ολομέλεια απόφαση που αφορά στο σύνολο των βουλευτών της Χ.Α., τεκμηριώνεται από την πλήρη κάλυψη η οποία δόθηκε μετά το πέρας όλων των θλιβερών και αντιδημοκρατικών πράξεων από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής εκ μέρους όλης της παράταξης.

Δυστυχώς τέτοιας πρωτοφανούς έκτασης συμβάν δεν είναι μεμονωμένο, με ευθύνη βουλευτών της Χ.Α. και μάλιστα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, αλλά προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων την πρόσφατη πενταετία, που πέραν της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς αναφέρονται σε απειλές ή και πρακτικές βίας.»