12 Μαΐου 2017

Τρολάρει τους πάντες η Μέρκελ: Ποιοι είμαστε εμείς να βοηθήσουμε τη Γαλλία;

Ο Ολάντ μόλις βγήκε νέος πρόεδρος, πήγε να τη δει. Ο Μακρόν, αμέσως μόλις ορκιστεί (σχεδόν) θα φύγει για Βερολίνο. Αλλά η Άνγκελα Μέρκελ νίπτει τας… χείρας της και μας δουλεύει όλους ψιλό γαζί. Και αναρωτιέται: ποιοι είμαστε εμείς να βοηθήσουμε τη Γαλλία;


«Μα ποιοι είμαστε εμείς για να βοηθήσουμε τη Γαλλία;» είπε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σε φόρουμ το οποίο διοργάνωσε η εφημερίδα "Rheinische Post" με τη συμμετοχή 550 εκπροσώπων της οικονομίας, της πολιτικής και του τύπου, για να προσθέσει όμως ότι «ευχαρίστως θα εκπονούσα σχέδια ανάπτυξης με τον Εμανουέλ Μακρόν τα οποία θα δώσουν γρήγορα ελπίδα στους πολίτες που δεν έχουν δουλειά».

Ένα πράγμα είναι σαφές, πρόσθεσε η Μέρκελ, «η Γερμανία θα συνεχίσει να ευημερεί μόνον εάν η Ευρώπη ευημερεί».

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσδιόρισε επίσης ορισμένους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει συγκεκριμένη συνεργασία με τη Γαλλία: «Mπορούμε να κάνουμε σκέψεις για κοινά επενδυτικά προγράμματα, διότι η Γερμανία έχει κενά τα οποία πρέπει να καλύψει λ.χ. στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας».

Η Μέρκελ είπε επίσης πως είναι «πρόθυμη να συζητήσει περαιτέρω μέτρα προς ενίσχυση της ευρωζώνης, τα οποία προτείνει ο νέος Γάλλος πρόεδρος» και μάλιστα σκέφτεται «από το 2013 ένα κονδύλι της ευρωζώνης με το οποίο να μπορούμε να βοηθήσουμε χώρες οι οποίες είναι πρόθυμες για μεταρρυθμίσεις».

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό για τη μεγάλη αποστολή την οποία έχει μπροστά του ο κ. Μακρόν».