15 Μαΐου 2017

ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ! Ο Πούτιν λέει στη Δύση να «σταματήσει τον εκφοβισμό της Βόρειας Κορέας»

Να σταματήσουν «να εκφοβίζουν» τη Βόρεια Κορέα κάλεσε την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ένα 24ωρο μετά την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ...


Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις προσπάθειες εκφοβισμού του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, αν και παραδέχθηκε ότι ήταν εξίσου λάθος η πυραυλική δοκιμή.

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ στην Κίνα ο Πούτιν διέψευσε ότι η πυραυλική δοκιμή απείλησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη Ρωσία, μολονότι ο πύραυλος έπεσε μόλις 60 μίλια ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας του.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα ζήτησαν νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-12, που ο βορειοκορεάτης δικτάτορας ισχυρίστηκε ότι μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει την αμερικανική ενδοχώρα.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη διεύρυνση της λέσχης των πυρηνικών δυνάμεων. Θεωρούμε [την πυραυλική δοκιμή] αντιπαραγωγική, βλαπτική και επικίνδυνη», είπε ο Πούτιν για να προσθέσει: «Πρέπει να σταματήσουμε να εκφοβίζουμε τη Βόρεια Κορέα και να βρούμε μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα αυτό.»

Υπέρ της διπλωματικής διευθέτησης του προβλήματος τάσσονται και το Πεκίνο, αλλά και νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στις αρχές του μήνα ότι θα ήταν πρόθυμος να μετάσχει σε συνομιλίες «υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις», αλλά η πιθανότητα αυτή είναι πλέον πολύ μικρή μετά τη χθεσινή πυραυλική δοκιμή, λένε αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, δήλωσε στο ABC ότι «με πυραυλική δοκιμή δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσεις στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρόεδρο, γιατί απλά δεν πρόκειται να το κάνει...»