15 Μαΐου 2017

ΕΜΦΥΛΙΟΣ! Εξαλλοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι αρχαιολόγοι με τον Σπίρτζη -Τους κατηγορεί για τις καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

[Στον Σύλλογο Αρχαιολόγων δεν υπάρχει καν ψηφοδέλτιο ΝΔ... μόνο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΟΚ...]

Για «ανεπίτρεπτες επεμβάσεις» σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του κατηγορεί τον Χρήστο Σπίρτζη, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αυτό, σχετικά με τις ευθύνες που επέρριψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην αρχαιολογική υπηρεσία, για τις καθυστερήσεις στα έργα του Μετρό στην Θεσσαλονίκη.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), απαντώντας στις σχετικές δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σπίρτζης, αναφέρει:

«Ο κ. Σπίρτζης καταφέρεται εναντίον των συναδέλφων, των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των συλλογικών οργάνων (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, παραβλέπει τη μοναδική πυκνότητα σημαντικών ευρημάτων που έχουν αποκαλυφθεί στο σταθμό “Σιντριβάνι” και εκφράζει απόψεις για θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του» και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός «επεμβαίνει ανεπίτρεπτα στις διοικητικές διαδικασίες άλλου υπουργείου και επιχειρεί να καταφέρει πλήγμα στο κύρος των θεσμών».

Ο ΣΕΑ ενημερώνει επίσης, ότι «εντελώς απροειδοποίητα την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 οι αρχαιολόγοι-συντονιστές του εργοταξίου στο σταθμό “Σιντριβάνι” -οι πιο ευάλωτοι από τους εμπλεκόμενους- κλήθηκαν να υπογράψουν την απόλυσή τους και δεν τους επιτράπηκε να εισέλθουν στον χώρο εργασίας τους, με αποτέλεσμα οι ανασκαφικές εργασίες να συνεχίζονται χωρίς επιτήρηση και συντονισμό για την ώρα».

«Ωστόσο», όπως προσθέτει η ανακοίνωση, «η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι 'oι καθυστερήσεις δεν γίνανε επειδή βρέθηκαν οι αρχαιότητες. Οι καθυστερήσεις γίνανε επειδή δεν υπήρχαν λεφτά. Αυτό είναι ξεκάθαρο' βάζει τα πράγματα στη πραγματική τους βάση».

Ο ΣΕΑ υπενθυμίζει «ότι η διαχρονική στάση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπέρ της προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων είναι αυτή που κατέστησε την Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας εθνικό κεφάλαιο», τονίζοντας ότι «θα συνεχίζει να στηρίζει τους μαχόμενους συναδέλφους αρχαιολόγους και τις Υπηρεσίες τους, τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Αρχαιολογικός Νόμος καθώς και την ανεπηρέαστη λειτουργία των Συλλογικών Οργάνων του ΥΠΠΟΑ, απέναντι σε κάθε αναίτια επίθεση εναντίον τους που επιχειρείται για σκοπιμότητες που δεν αρμόζουν στο αντικείμενο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».