17 Μαΐου 2017

Διαρροή Τραμπ σε Λαβρόφ -Οι πληροφορίες ήταν από το Ισραήλ-Ισραηλινοί: Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για τον Τραμπ

Οι απόρρητες πληροφορίες τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποκαλύψει στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, είχαν προέρθει από το Ισραήλ.

Αυτό αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανό αξιωματούχο με γνώση για το πώς οι ΗΠΑ απέκτησαν αυτές τις πληροφορίες. Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί μία νέα πιθανή διπλωματική επιπλοκή που θα προκαλέσει αυτό το επεισόδιο.


Το Ισραήλ είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ και σημαντικός συλλέκτης πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, εξηγούν οι New York Times. Η αποκάλυψη ότι ο Τραμπ κόμπαζε στους Ρώσους για κάποιες από τις πιο «ευαίσθητες» πληροφορίες από το Ισράηλ μπορεί να βλάψει τη σχέση των δύο χωρών. Επίσης, εγείρει την πιθανότητα αυτή η πληροφορία να μεταφερθεί στο Ιράν, στενό σύμμαχο της Ρωσίας και βασική απειλή του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα αν η χώρα ήταν η πηγή της πληροφορίας που διέρρευσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ την προηγούμενη εβδομάδα. Σε γραπτή δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο Ρον Ντέρμερ, πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν στενή σχέση στην αντιτρομοκρατία.

Στη συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο Τραμπ αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες για ένα τρομοκρατικό σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον κάποιες από τις λεπτομέρειες που έχει στη διάθεσή της η Ουάσινγκτον για αυτό το σχέδιο έχουν προέρθει από τους Ισραηλινούς, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ είχε καλέσει τις ΗΠΑ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για τον χειρισμό των πληροφοριών, τις οποίες συζήτησε ο Τραμπ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι είχε το απόλυτο δικαίωμα να μοιραστεί πληροφορίες, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο σύμβουλος ασφαλείας του, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχεί πως η κίνηση του Τραμπ θα είναι λόγος για να σταματήσει η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ συμμάχων.

«Αυτά που συζήτησε ο πρόεδρος με τον υπουργό Εξωτερικών ήταν απόλυτα κατάλληλο σε αυτή τη συζήτηση και σύμφωνο με την τακτική της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στον πρόεδρο και τους όποιους ηγέτες με τους οποίους συνδιαλέγεται», είπε ο ΜακΜάστερ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος- ο οποίος όπως είπε δεν γνωρίζει την πηγή της πληροφορίας- αποφάσισε σε μία έμπνευση της στιγμής να πει στους Ρώσους όσα γνώριζε.

Η ανησυχία των Ισραηλινών για το πώς χειρίζεται ο Λευκός Οίκος του Τραμπ τις απόρρητες πληροφορίες είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ της χώρας νωρίτερα φέτος. Εφημερίδες του Ισραήλ έγραψαν τον Ιανουάριο ότι αξιωματούχοι της χώρας προειδοποίησαν Αμερικανούς ομολόγους τους να προσέχουν τι λένε στη διοίκηση Τραμπ, επειδή μπορεί να διαρρεύσουν στους Ρώσους, με δεδομένη τη στάση του προέδρου απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι: Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας για τον Τραμπ

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι της χώρας τους για τον Τραμπ.

Οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο BuzzFeed News ότι το Ισραήλ ήταν η πηγή των πληροφοριών τις οποίες αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λαβρόφ, αναφορικά με σχέδιο του ISIS να περάσει σε αεροπλάνα εκρηκτικά, κρυμμένα σε laptop.

«Εχουμε έναν διακανονισμό με τις ΗΠΑ που είναι μοναδικός στον κόσμο της ανταλλαγής πληροφοριών. Δεν έχουμε αυτή τη σχέση με άλλη χώρα», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος. «Το να μαθαίνουμε ότι αυτές οι πληροφορίες μοιράζονται με άλλους χωρίς να το γνωρίζουμε αποτελεί την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο BuzzFeed τον Ιανουάριο ότι οι Ισραηλινοί ανησυχούν για το τι μπορεί να μοιραστεί ο Τραμπ με τους Ρώσους. Ο ίδιος ανέφερε ότι συνήθως η χώρα τους μοιράζεται με τις ΗΠΑ και την πηγή των πληροφοριών τους, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που τις παρέχουν.

«Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη σε έναν τέτοιο διακανονισμό. Δεν μπορώ να μιλήσω εξ' ονόματος όλου του συστήματος ασφαλείας του Ισραήλ, αλλά εγώ δεν θα εμπιστευόμουν έναν εταίρο που μοιράζεται πληροφορίες, χωρίς να συντονιστεί πρώτα μαζί μας», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Αλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα Ισραηλινά στελέχη «βράζουν από οργή και απαιτούν απαντήσεις», για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ.