18 Μαΐου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Κυριάκος: "Είσαι ικανός να βάλεις και σμόκιν στην παραλία"-Κουβέντα για αφορολόγητο πετσόκομα συντάξεων από Τσίπρα

Ψηφίζοντας το 4ο μνημόνιο κλείνετε τον κύκλο της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα  - Έχετε καταντήσει το σύνταγμα κουρελόχαρτο - Κάνατε ότι μπορούσατε για να διαλύσετε ΜΜΕ που δεν συνθηκολόγησαν

Με επίθεση κατά μέτωπο ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σε λίγη ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν και με τα δυο τους χέρια και έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ η χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ η χώρα έβγαινε από την κρίση.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι εφιάλτης για τον οποίο φταίνε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος» συνέχισε. «Αν δεν είχαν ξεγελάσει τους Έλληνες η χώρα μας θα ήταν εκτός κρίσης».

«Χάσαμε τρία χρόνια και 26 δις εθνικού πλούτου» σημείωσε. «Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Στο σημείο αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει τι ένιωσε όταν άκουσε τον κ. Βαρουφάκη να λέει ανοησίες το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.



«Είστε όλοι συνένοχοι στην πολιτική απάτη, παγιδεύετε τη χώρα σε μία πορεία χωρίς προοπτική» είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Όλοι οι εφιάλτες κάποια στιγμή τελειώνουν» προσέθεσε.

«Είχατε πει ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και τώρα τα υπογράφετε δύο- δύο και με τα δύο χέρια» κλιμάκωσε την επίθεση προς τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού που παραβιάστηκαν. «Πήγατε από το go back κυρία Μέρκελ στο ευχαριστώ κυρία Μέρκελ, υποσχεθήκατε να τελειώσετε με το παλιό και χρίζετε ένα νέο πελατειακό κράτος, έχετε καταντήσει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο» υπογράμμισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη και ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Κάνατε ότι μπορούσατε για να διαλύσετε ΜΜΕ που δεν συνθηκολόγησαν, ενώ η ΕΡΤ έχει γίνει ΥΕΝΕΔ» προσέθεσε και έκανε λόγο για σύστημα εκβιασμών και απειλών σε βάρος πολιτικών αντιπάλων.

«Από τη στιγμή που ένας αριστερός γίνεται εξουσιομανής αμοραλιστής δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια για το τι θα κάνει για να παραμείνει στην εξουσία» ανέφερε, δανειζόμενος σχετική αποστροφή από δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη.

Και έστρεψε το βλέμμα του προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή θα είχατε παραιτηθεί».

Περνώντας στο θέμα της προνομοθέτησης υπενθύμισε παλαιότερη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην οποία υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να τα δεχθεί η κυβέρνηση. Υπενθύμισε και τη δέσμευση Τσακαλώτου ότι θα παραιτούταν αν έπεφτε το αφορολόγητο. Τρίτος στη λίστα της αναξιοπιστίας ήταν ο υπουργός Άμυνας, τον οποίο κατηγόρησε πως αθέτησε όλες του τις δεσμεύσεις προς τους στρατιωτικούς.

Και εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό, είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήκωσε τον τόμο του τέταρτου μνημονίου. Είναι το πιο βαρύ κυριολεκτικά είπε, προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών.

«Θριαμοβολογείτε για το πλεόνασμα, είστε η καλύτερη διαφήμιση για τη λιτότητα στην Ευρώπη» συνέχισε «ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και τώρα έχουμε μέτρα χωρίς λεφτά».

Το τέταρτο μνημόνιο έχει μέτρα και για το '17 και το '18, τόνισε και αναφέρθηκε (μεταξύ άλλων) στη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, την περικοπή ειδικών μισθολογίων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Και προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από τα αντίμετρα είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας έχω μία πρόταση κύριε Τσίπρα. Αν είναι 7 δις τα αντίμετρα και 4,5 τα μέτρα μην πάρετε μέτρα, δώστε αντίμετρα 2,5 δις από τώρα»!

«Λέτε ψέματα γιατί θα εφαρμοστούν μόνο στο μέρος της υπέρβασης του στόχου του 3,5% και μόνο αν εγκριθούν από τους δανειστές» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και επικαλέστηκε για του λόγου το αληθές τη χθεσινή μιλία του Νίκου Φίλη.

«Είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να συνδέει τη διατροφή των παιδιών με πλεονάσματα, τι θέλετε να διαλύσετε τη χώρα για να κάνετε πολιτική επιδομάτων» ρώτησε τον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να επιστρέψει στους πολίτες όσα τους πήρε χωρίς λόγο.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τροπολογίες της ΝΔ για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κοκ.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε να αμφισβητεί τα αντίμετρα καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει πως θα επιστρέψει 3 δις με πλεόνασμα 3,5%. «Δεν βγαίνει, απλά μαθηματικά είναι, είστε και μηχανικός» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχετε λαϊκή νομιμοποίηση για όσα ψηφίζετε σήμερα, ποιος σας έδωσε την εξουσιοδότηση να δεσμεύσετε τη χώρα μέχρι το 2021, ανέφερε στη συνέχεια και χαρακτήρισε ψέμα το άλλοθι του χρέου.

«Τρώτε από τα έτοιμα γιατί οι αποφάσεις υπάρχουν από το 2012» επισήμανε και μοίρασε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

«Ούτως ή άλλως οι βουλευτές σας δεν χρειάζονται τυράκι, θα ψηφίσουν για την καρέκλα» επέμεινε στους υψηλούς τόνους και σχολίασε το θέμα της γραβάτας: «Κύριε Τσίπρα είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να λέτε τα ψέματά σας»!

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη πως οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια και ότι δε μπορεί να γίνουν αλλαγές για την ανάπτυξη χωρίς στελέχη που να πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εξαπάτηση των πολιτικών αρχηγών τον Αύγουστο του 2015 καθώς ο ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί να μην κάνει πρόωρες εκλογές.

Στο σημείο αυτό τρία μέλη της «Λαϊκής Ενότητας» από τα θεωρεία πέταξαν μπροσούρες, τις οποίες έσπευσαν να μαζέψουν τόσο βουλευτές της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό. «Σας καλώ να κάνετε ότι και το 2015. Να ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα και να παραιτηθείτε. Σας προκαλώ. Δώστε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του».

Βγείτε μια βόλτα έξω από το Μαξίμου να δείτε αν μπορείτε να κυκλοφορήσετε μακριά από τις κλούβες, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σταθερά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Το ότι δεν επαναλαμβάνεται η χυδαιότητα της δικής σας περιόδου αντιπολίτευσης, επειδή οι πολίτες διαμαρτύρονται με αξιοπρέπεια δεν είναι αδυναμία είναι συνειδητή επιλογή. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δημαγωγούς για προδότες και κρεμάλες».

«Λαός και ιστορία δε θα δείξουν καμία επιείκεια στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσηε όταν έρεθει η ώρα της κάλπης» προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του διαθέτει σχέδιο και αξιοπιστία για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μειώνοντας φόρους και εισφορές, με μικρότερα πλεονάσματα, με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πέρα και πάνω από τις διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με τέσσερις επισημάνσεις:

1. Η Ελλάδα δεν αξίζει να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με το τέταρτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα
2. Οι συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια της Ελλάδας είναι άκυρες για εμάς
3. Ο κομματικός σας στρατός και κάποιοι νταβατζήδες που σας έχουν βρει μπόσικους είναι οι μόνοι που ευνοούνται
4. Το τέταρτο μνημόνιο είναι αποκλειστικά δικό σας, το μνημόνιο Τσίπρα -  Καμμένου


Δευτερολογία Μητσοτάκη 

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως έχετε μια άλλη καριέρα μετά την πολιτική» ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ασχοληθεί με την πολιτική της ΝΔ.

Ειδικότερα για την αναφορά του πρωθυπουργού ότι λέει τα ίδια από τότε που έγινε αρχηγός της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αξιοπιστία είναι καλό πράγμα στην πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει τις δικές του ομιλίες για να δει κανείς τι έλεγε και έκανε.

Εξήγησε και τον χαρακτηρισμό μνημόνιο, καθώς το μεσοπρόθεσμο έχει μέτρα πέραν του τρίτου μνημονίου. Επισήμανε, επιπλέον, ότι συνήθως τα μεσοπρόθεσμα έχουν γενικούς στόχους και όχι συγκεκριμένα μέτρα.

«Αφιερώσατε την ομιλία σας στα αντίμετρα. Για το αφορολόγητο θα μας πείτε κάτι; Για τη μείωση των συντάξεων θα μας πείτε; Για την αύξηση των εισφορών;» συνέχισε την επίθεση στον πρωθυπουργό.

Σχετικά με το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε σημεία του μνημονίου που αναφέρουν ότι το χρέος έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του PSI του 2012. Παρουσίασε και την έκθεση βιωσιμότητας του 2014 του ΔΝΤ για το χρέος που ήταν θετική. Αντίθετα προβλέπει εκτόξευση στην έκθεση του 2016.

Το μεσολάβησε, ρώτησε τον πρωθυπουργό. Εσείς και ο κ. Καμμένος, έδωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την απάντηση. «Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον φόνο των γονέων που ο γιος και δολοφόνος ζητά επιείκεια γιατί είναι... ορφανός» προσέθεσε.

Ο αρχηγός της ΝΔ υπερασπίστηκε και τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης λέγοντας ότι δεν αξίζει στους Έλληνες η ισοπέδωση. «Βελτιώθηκε το βιοτικό επίπεδο, σταθεροποιήθηκε η δημοκρατία» τόνισε και υπενθύμισε πως η αριστερά πλειοδοτούσε στον λαϊκισμό.

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Εσείς έχετε πει κάτι για τον δημαγωγικό λαϊκισμό σας» επέμεινε να ρωτά τον πρωθυπουργό. «Δεν είστε αθώοι του αίματος» είπε χαρακτηριστικά.

Απάντησε και στις προσωπικές αναφορές και ειδικότερα στη φράση τσάμπα μάγκας: «Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώση του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που έλεγε δεν πληρώνω και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στους φόρους. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει ψηφίζει την απλή αναλογική».

«Αν είστε σίγουρος ότι η ΝΔ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.


Τσίπρας: Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι... αέρας κοπανιστός
Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη - Η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, τόνισε

Κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει «αυτοεγκλωβιστεί» σε μια αδιέξοδη στρατηγική του «ψευδοπροφήτη», άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα... προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη ότι το 2019 θα έχει κλείσει 3,5 χρόνια που θα ζητά εκλογές και αυτές δεν θα έρχονται. «Θα είστε αρχηγός κόμματος που επί 3,5 χρόνια θα προβλέπετε καταστροφές και αυτές δεν θα έρχονται» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Στο σημείο αυτό είπε μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι... αέρας κοπανιστός».

Τόνισε, δε, ότι η αναμέτρηση γίνεται στις κάλπες και όχι στις δημοσκοπήσεις και υπογράμμισε ότι η συμβολή μίας σοβαρής αντιπολίτευσης θα ήταν σημαντική.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Παρακολούθησα με κατανόηση την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε την χώρα. Διαλύουμε την χώρα, Βυθίζουμε στο τέλμα την οικονομία. Ότι παραλάβαμε τον παράδεισο και πήγαμε την χώρα στην κόλαση».

Και συνέχισε: «Παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη, κατάλαβα ότι δεν αρκεί να έχεις υπεροπλία επικοινωνιακή στα ΜΜΕ. Να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια και τους καναλάρχες, τους εκδότες και εφημερίδες, όλα τα διαδικτυακά καλοπληρωμένα τρολς. Δεν αρκεί, γιατί, στο τέλος της ημέρας, πολιτική δεν είναι μόνο επικοινωνία. Θέλει και επί της ουσίας στρατηγική, θέλει μυαλό και ψυχή».

«Όσο δυνατός και να είσαι στα ΜΜΕ, η πολιτική έχει να κάνει με τα βιώματα» επέμεινε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας, προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Σας παρακολουθώ να προσπαθείτε να πείσετε. Αλλά δεν το καταφέρνετε. Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι δεν το καταφέρνετε, γιατί δεν το έχετε. Δεν σας υποτιμώ ως αντίπαλο. Δεν τα καταφέρνετε, γιατί είστε αυτοεγκλωβισμένος σε μια αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που προβλέπει την καταστροφή και διαψεύδεται».

«Αυτή η στρατηγική που επιλέξατε έχει ημερομηνία λήξης. Όσο περνά ο καιρός, κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός. Δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή» επέμεινε, συνεχίζοντας την ομιλία του με αποκλειστικό στόχο τον κ. Μητσοτάκη. «Φανταστείτε τον εαυτό σας σε δύο χρόνια από σήμερα. Τον Μάιο του 2019, πριν τις ευρωεκλογές, που θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Εκεί γίνονται οι αναμετρήσεις και όχι στις δημοσκοπήσεις».

«Τον Μάιο του 2019 θα έχετε 3,5 χρόνια αρχηγός της ΝΔ που ζητά εκλογές και δεν έρχονται. Που προβλέπει καταστροφές, αλλά δεν επαληθεύονται. Πώς το σκέφτεστε αυτό; Είναι σοβαρή στρατηγική; Σήμερα είχατε μια ευκαιρία. Είχατε μια ευκαιρία μεγάλη για την παράταξή σας να αλλάξετε αφήγημα και την πετάτε» τόνισε.

«Είπατε στο λαό δύο πράγματα επί της ουσίας:

- Η κυβέρνηση φέρνει 4ο Μνημόνιο

- Αντίμετρα αέρας κοπανιστός

Θα κρατήσω τις σημειώσεις σας και θα πω στους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν τα σποτ, για να θυμίζουμε τι λέγατε. Τον Μάιο του 2019 όχι μόνο δεν θα έχουμε 4ο Μνημόνιο, αλλά θα διανύουμε έναν ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων, καθώς θα βγούμε οριστικά στο τέλος του 2018, ολοκληρώνοντας το τρίτο πρόγραμμα -ίσως και πιο νωρίς» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας στο αφήγημα περί εξόδου από τα Μνημόνια.

«Εκατοντάδες νοικοκυριά δεν θα ξεχάσουν ότι καταψηφίσατε τα αντίμετρα»

Και προσέθεσε: «Θα έχουμε τον Μάιο του 2019 και πέντε μήνες που θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα, που εσείς ονομάζετε αέρα κοπανιστό. Που ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε ένα προς ένα. Αέρας κοπανιστός, που όμως τότε θα ανακουφίζουν εκατοντάδες νοικοκυριά, που δεν θα ξεχάσουν ότι τα καταψηφίσατε».

«Πώς θα πάτε τότε στις ευρωεκλογές, κ. Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε. «Η χώρα θα ήταν ευτύχημα να έχει αντιπολίτευση με άλλη πολιτική. Τώρα που σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα θα ήταν χρήσιμη η αντιπολίτευση. Φοβάμαι όμως ότι, υιοθετώντας διαρκώς τις συμβουλές των ακραίων και ιδίως του κ. Γεωργιάδη, δύσκολα θα αλλάξετε πολιτική».

«Θα χάσετε τον μοναδικό σας σύμβουλο, τον φόβο και την καταστροφή» συνέχισε. «Ρωτήστε έναν πολίτη. Πείτε του τι προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για την χώρα. Στοιχηματίζω ότι κανείς δεν θυμάται αν έχετε κάνει μια θετική πρόταση. Μόνο αρνητική εικόνα δίνετε. Για να γίνετε αρχηγός πρέπει να κάνετε πρόταση» υπογράμμισε, επιχειρώντας να... νουθετήσει τον πρόεδρο της ΝΔ.

Και συμπλήρωσε: «Να σας θυμίσω τι είπατε στους βουλευτές σας, στις 24 Φεβρουαρίου, ότι η χώρα βουλιάζει στην παρακμή και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Ήταν η περίοδος που στα ΜΜΕ ο Γεωργιάδης είχε πει ότι "δεν θέλετε να κλείσει η αξιολόγηση, θα έρθετε και θα περάσετε τόσα και άλλα τόσα"».

«Εμείς, όταν κάνουμε διαπραγμάτευση» επέμεινε, «κάνουμε διαπραγμάτευση και ήμασταν έτοιμοι να πάμε στα άκρα, αν δεν παίρναμε όσα θα καθιστούσαν την συμφωνία ισορροπημένη. Όταν έγινε καθαρό ότι θα έχουμε και αντίμετρα και δεν θα εφαρμοστούν τόσα και άλλα τόσα, αλλά για κάθε αρνητικό μέτρο που ψηφίζουμε σήμερα, θα εφαρμόζετε και αντίστοιχο θετικό και θα υπάρξει λύση για χρέος, που θα δημιουργήσει θετικό ορίζοντα και συμφωνήσαμε τότε η ΝΔ και τα ΜΜΕ άλλαξαν τροπάρι. Άρχισαν να λένε ότι την καταστρέφουμε, γιατί έχουμε συμφωνία. Μου έρχεται στο μυαλό ένα κουίζ: τι είναι πιο βαρύ, ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι; Είμαι σίγουρος, κύριε Μητσοτάκη, ότι όταν ήσασταν παιδάκι, δεν θα απαντήσατε σωστά σε αυτό το κουίζ».

«Σήμερα ανακαλύψατε και τον Θεοδωράκη. Δεν εννοώ τα τραγούδια του» έσπευσε να προσθέσει.

«Αλλάζετε τόσο γρήγορα αφήγημα και θέσεις και ζαλίζετε εμάς και τους πολίτες» συνέχισε, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προσέθεσε:«Πριν από πέντε μήνες φέραμε την διανομή εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και μας είπατε ότι είναι μονομερής ενέργεια και θέτει σε κίνδυνο την χώρα, γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές. Έρχεστε και φέρνετε σήμερα και προτείνετε να δώσουμε τα διπλά χωρίς συνεννόηση. Ταυτόχρονα, δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα τεσσάρων δισ. ευρώ που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές».

«Η αντιπολίτευση του ό,τι να 'ναι, ό,τι λάχει και έτσι και γιουβέτσι» συνέχισε, σε σκωπτικό ύφος. «Ή τα έχετε χάσει επειδή έκλεισε η αξιολόγηση ή είστε σε πανικό. Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο. Μάλλον φοβάστε, γιατί η ιστορία σας είναι γεμάτη με σκάνδαλα, μίζες, ρεμούλες, και συγκαλύψεις. Αυτό είναι που σας φέρνει πανικό και φαίνεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα».

«Επενδύετε στην παρένθεση. Η μόνη που θα κλείσει σύντομα, όμως, είμαστε πιο κοντά από ποτέ, θα είναι η παρένθεση επιτροπείας και άρσης κυριαρχίας, που εσείς θέσατε την χώρα. Βρισκόμαστε εδώ που είμαστε, γιατί κάποιοι χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τις δυνατότητες της χώρας. Μίζες. Φοβάστε, γιατί θα έρθουν αποδείξεις σε εξεταστικές και δικαστήρια» είπε ακόμη.

«Θα έχουμε έξτρα δημοσιονομικό χώρο»

«Έρχομαι στην ταμπακιέρα για τα μέτρα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι αέρας τα αντίμετρα και πως απαιτείται πλεόνασμα 5,5%. Ψεύδεται. Λέει το νομοσχέδιο ότι τα ισόποσα αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019, με την προϋπόθεση ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα προβλέψουν ότι είμαστε εντός του δημοσιονομικού προγράμματος. Ποιος ο στόχος; 3,5% πλεόνασμα. Αν το έχουμε, θα εφαρμοστούν ένα και ένα θετικά και μέτρα. Πόσο κάνει 3,5 + 1 + 1; Πόσο κάνει 3,5 + 1 - 1; Απλά μαθηματικά, γιατί δεν το καταλαβαίνετε;» είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν εμείς βγάλαμε πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2016, το επιχείρημά σας ότι δεν θα καταφέρουμε το 2018 και 2019 να έχουμε πλεονάσματα, εξουδετερώθηκε. Καταφέραμε το 2016 πλεόνασμα 4,2% και είναι προφανές ότι το 2018 και 2019 θα πετύχουμε πλεόνασμα πάνω από 3,5%» υποστήριξε.

«Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει, αντί να αλλάξουμε την προπαγάνδα, αλλάζουμε την πραγματικότητα» σχολίασε, επικρίνοντας τον πρόεδρο της ΝΔ. «Αέρας είναι τα λόγια και τα επιχειρήματά σας. Όχι μόνο θα εξασφαλιστούν τα αντίμετρα, αλλά, με βάση υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, θα έχουμε έξτρα δημοσιονομικό χώρο το 2019 για 660 εκατ. και 1,5 δισ. ευρώ το 2020. Και το 2021 3,5 δισ. ευρώ και θα διατεθούν» υπογράμμισε.

«Καταθέτω ορισμένους τίτλους έγκυρων εφημερίδων (υπογράφουν 4ο μνημόνιο - Μας γυρίζουν στο '60 - Όλοι οι δρόμοι στις κάλπες - Αυτό είναι το νέο 4ο μνημόνιο - Οφθαλμαπάτη τα νέα μέτρα - τα αντίμετρα, με συγχωρείτε). Πέρα από ψεύτες, είστε και κουτοπόνηροι. Ξεχάσατε τι λέγατε ένα χρόνο πριν. Τα ίδια ακριβώς. Τον Μάιο του 2016. Ο κ. Μητσοτάκης και τότε ανακάλυπτε 4ο Μνημόνιο. Τελικά αυτό το 4ο Μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί;» ειρωνεύτηκε.

«Σήμερα εκτίθεστε» είπε στη ΝΔ, «γιατί το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι, είναι ισορροπημένη συμφωνία που κλείνει την 2η αξιολόγηση και ανοίγει προοπτική για λύση στο χρέος. Τι παίρνουμε;  Προβλεπόμενη δόση, αντίμετρα ισόποσα, προβλεπόμενα μέτρα για το χρέος, που θα επιτρέψουν και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Τα μέτρα τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Δεν αποτελούσε το μείγμα μέτρων δική μας επιλογή. Αν έχουμε την θετική εξέλιξη, που όλοι επιθυμούμε και πάρουμε λύση χρέους, θα υλοποιήσουμε υποχρεώσεις. Αν δεν πάρουμε, με ευθύνη κάποιων της Ευρώπης, τότε το ΔΝΤ το έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει. Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει και η δέσμευση να υλοποιήσουμε το 2019 και 2020 αυτά τα μέτρα» υπογράμμισε.

«Άρα, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, αν και πρώτα αν ξεκινήσουν να εφαρμόζονται ουσιαστικά μέτρα χρέους από την λήξη του προγράμματος το 2018. Το γνωρίζουν αυτό οι πιστωτές, ο λαός και οι βουλευτές μας» επισήμανε.

«Τα ίδια που λέω στη Βουλή τα λέω και στη Μέρκελ και στη Λαγκάρντ»

«Με θάρρος και ευθύνη και παρρησία, λέγοντας εντός και εκτός τα ίδια -αυτό που λέω στην Βουλή ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα χωρίς χρέος το λέω και στην Λαγκάρντ και στην Μέρκελ και όλους. Εσείς τι λέτε; Λέτε ότι θα τα εφαρμόσετε, είτε πάρετε χρέος είτε όχι. Τολμάτε εσείς και μιλάτε για καταστροφή και 4ο Μνημόνιο, που δεσμευόσασταν για πλεονάσματα 4% έως το 2030» εγκάλεσε τη ΝΔ.

«Είμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι, η συμφωνία δεν αμφισβητεί κανείς ότι έχει δυσκολίες, ανοίγει όμως ένα δρόμο μπροστά μας. Δεν έχουμε την ολοκλήρωση άλλης αξιολόγησης, έχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Εισερχόμαστε σε περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης. Αυτές είναι οι προβλέψεις» είπε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας το δικό του... success story.

«Δώσαμε μεγάλη μάχη για τα εργασιακά και τα αντίμετρα. Οι θετικές εξελίξεις για προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν βασικούς σταθμούς ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Είναι κρίσιμο πράγμα η ανάκαμψη να γίνει με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Αυτό είναι το σχέδιό μας» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι ήταν «η μητέρα των μαχών, γι' αυτό και έχουμε την δυνατότητα να ανακτήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να αποκρούσουμε τις εργοδοτικές απαιτήσεις για ανταπεργία».

Μπαίνουμε σε νέο πεδίο που απαιτεί σχέδιο και συγκρούσεις. Το σχέδιο έχει άξονες, σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαριθμώντας τους: στήριξη επενδύσεων, καινοτομίες και έρευνα, στήριξη κοινωνικής οικονομίας, στήριξη νέων επιστημόνων, μεγάλες δημοκρατικές και συνταγματικές αλλαγές και στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεταρρύθμιση στο κράτος, στην παιδεία με αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην υγεία. Ο δικός μας στόχος και καθήκον αριστερό, δημοκρατικό πατριωτικό είναι να οδηγήσουμε με ασφάλεια την χώρα έξω από την επιτροπεία και να στήσουμε την χώρα στις δικές της δυνάμεις. Μετά χωρίς εξαναγκασμούς να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου. Αυτές τις ημέρες με αυτή την συμφωνία αυτή η προοπτική έρχεται κοντά.

«Γι' αυτό ζητήσαμε εντολή τον Σεπτέμβριο του 2015, λέγοντας την αλήθεια. Γι' αυτό ριχτήκαμε στη μάχη, παλεύουμε και θα φτάσουμε έως τέλους. Ο λαός, παρά τις δυσκολίες και απογοητεύσεις, κατά βάθος ξέρει ποιοι είμαστε και τι σκοπό έχουμε. Ξέρει ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι. Αλλά ξέρει ότι δεν είμαστε πορφυρογέννητοι και παιδιά της διαπλοκής. Δεν έχουμε ούτε Siemens ούτε Novartis ούτε λίστες διαπλοκής» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Παρά τις απογοητεύσεις» είπε τέλος, «ο λαός γνωρίζει ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το παλέψουμε έως το τέλος όσο καλύτερα μπορούμε, όσο καλύτερα γινόταν. Εμείς δεν θα τον διαψεύσουμε το λαό».