19 Μαΐου 2017

Γενοκτονία Ποντίων: Ημέρα μνήμης στην Ελλάδα, Εθνική γιορτή στην Τουρκία - ΒΙΝΤΕΟ

Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ωστόσο για τους γείτονες η Ημέρα αυτή αποτελεί Εθνική γιορτή καθώς υποστηρίζουν πως τη συγκεκριμένη ημέρα ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Τούρκων με την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα.


Μετά την απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου, ξεκίνησε το Τουρκικό Εθνικό Κίνημα, μια πράξη που τελικά οδήγησε στον τουρκικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας και τελικά στην κήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923. Ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε αφιερώσει μάλιστα την συγκεκριμένη ημέρα στη νεολαία της χώρας και γι' αυτό στα γήπεδα πραγματοποιούνταν τελετές με τους νέους να κάνουν επιδείξεις στον αθλητικό τομέα

Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σήμερα στη γειτονική Τουρκία  γράφει η hurriyetdailynews.com, με την ομάδα επιδείξεων ‘’Τurkish stars’’ της Τουρκικής Πολεμικής αεροπορίας να συμμετέχει σε αυτές. Επίσης, πραγματοποιείται παρέλαση της τουρκικής σημαίας η οποία σημειωτέων είναι αρκετά μεγάλη - 1,919 μέτρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες και δεν παραδέχεται ότι υπήρξε γενοκτονία. Ωστόσο, Τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία.

Σπάνιο αυθεντικό βίντεο του 1919 από την καταστροφή της Σαμψούντας. Διακρίνεται η αποβίβαση των Τούρκων στρατιωτών και ατάκτων και η πλήρης καταστροφή των ελληνικών περιοχών της πόλης.


Δείτε επίσης...

H Ομάδα επιδείξεων που συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Εθνικής Γιορτής των Τούρκων


Σε κάθε περίπτωση η γενοκτονία των Ποντίων κατόπιν εισήγησης του πρών Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Επίσης, το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Τον Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων.

Η γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη ως τέτοια επισήμως από τέσσερα κράτη, την Ελλάδα με νόμο του 1994 (N. 2193/1994), τη Σουηδία με υπερψήφιση στο Σουηδικό κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενία τον Μάρτιο του 2015, μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων και την Ολλανδία, μαζί με τη γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, στις 9 Απριλίου 2015.