15 Μαΐου 2017

Κατάκοπη και ηττημένη η Μαρίν Λεπέν δεν θέλει να είναι υποψήφια βουλευτής

Οι συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν διχάζονται στο ενδεχόμενο να δουν την πρόεδρο του κόμματος να επιστρέφει στην εκλογική αρένα, λίγες ημέρες μετά το τέλος μιας κοπιαστικής προεδρικής εκστρατείας η οποία καταρράκωσε την ίδια και το κόμμα της.

Πριν από μερικές εβδομάδες, οι πιο αισιόδοξοι στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ονειρεύονταν να δουν πάνω από 80-100 ακροδεξιούς βουλευτές στη βουλή, στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο. Αλλά μετά την ήττα στην προεδρική εκλογή, αυτές οι φιλοδοξίες μειώθηκαν και όλοι προσδοκούν την εκλογή το πολύ 15 βουλευτών.

Κουρασμένη και μπλεγμένη στις διχόνοιες που ξέσπασαν στο κόμμα της εξαιτίας της κακής προεδρικής εκστρατείας, η Μαρίν Λεπέν διστάζει να είναι η ίδια υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές. Μετά την αποχώρηση-έκπληξη της ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν και τις απειλές αποχώρησης του αντιπροέδρου Φλοριάν Φιλιππό αν εγκαταληφθεί η πολιτική επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, η Μαρίν Λεπέν φοβάται ότι θα κινδυνεύσει η θέση της στην ηγεσία του κόμματος αν χάσει με βαριά ήττα και τις βουλευτικές εκλογές.

Μιλώντας στην Figaro, ο ακροδεξιός βουλευτής Gilbert Collard δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήθελε η Μαρίν Λεπέν να κάνει λίγο πίσω. «Προσωπικά, θα την συμβούλευα να μην είναι υποψήφια βουλευτής και να πάρει τον χρόνο να αναδιατάξει το κόμμα, όπως υποσχέθηκε. Θα ήταν επικίνδυνο να κατέβει από το άρμα των προεδρικών και να πέσει στην αρένα των βουλευτικών εκλογών», δήλωσε.

«Είναι εντελώς κατάκοπη από την προεδρική εκστρατεία στην οποία τα έδωσε όλα, το είδαμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτές τις συνθήκες. Αν είναι υποψήφια βουλευτής θα πρέπει να κάνει εκστρατεία σε όλη τη Γαλλία και θα είναι πολύπλοκο να τα κάνει όλα», πρόσθεσε ο ακροδεξιός βουλευτής, αλλά όπως εξήγησε «είμαι μειοψηφία, οι περισσότεροι στο στρατηγικό συμβούλιο του κόμματος την ωθούν να κατέβει υποψήφια».

Αλλά στο μεταξύ, η κρίση βαθαίνει με το νούμερο 2 του κόμματος Φλοριάν Φιλιππό, ο οποίος απειλεί να αποχωρήσει. Τον κατηγορούν ότι ευθύνεται εν πολλοίς για την εκλογική ήττα στην προεδρική εκλογή εξαιτίας της θέσης που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ. Ο ίδιος δεν θέλει να κάνει πίσω στην θέση του και απειλεί ότι αν αυτή τη αντι-ευρωπαϊκή γραμμή αλλάξει, θα παραιτηθεί. Εκτιμά ότι η Μαρίν Λεπέν πρέπει να είναι υποψήφια βουλευτής.

Η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ακούει την δεξιά πτέρυγα του κόμματός της που την συμβουλεύει να σταματήσει το σύνθημα για έξοδο από το ευρώ: σε αυτούς συγκαταλέγεται και η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν που πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να συνδεθεί με την δεξιά παράδοσή του.

Είναι ενδεικτικό ότι και ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου, Nicolas Bay, δήλωσε στην Le Figaro ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα έχει την έξοδο από το ευρώ στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στις βουλευτικές εκλογές, με στόχο να κερδηθούν συνολικά 45 έδρες σε όλη τη Γαλλία.