15 Μαΐου 2017

Ο Ελληναράς που ενημερώνεται απ' τον τίτλο

Του Θανάση Χειμωνά

Το ξεκίνησα ως αστειάκι στο Facebook. Στην πορεία όμως εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα. Όλα άρχισαν όταν ανακάλυψα τυχαία ένα site το οποίο σου έδινε τη δυνατότητα να κατασκευάσεις το δικό σου fake news. Με λίγα λόγια, υπήρχε ένα πλαίσιο όπου έγραφες τον τίτλο, ένα μεγαλύτερο για το κείμενο, ενώ μπορούσες να προσθέσεις και μια φωτογραφία. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ρεαλιστικό καθώς έμοιαζε με άρθρο κανονικού ειδησεογραφικού site. Όταν φυσικά έκανες κλικ το site σε πληροφορούσε πως πρόκειται για φάρσα ("You' be been pranked") ενώ σου έδινε και οδηγίες για το πώς να δημιουργήσεις τη δικιά σου.


Ως μέγα τρολ που είμαι ενθουσιάστηκα με την ιδέα! Έμενε απλώς να αποφασίσω ποιο θα ήταν το θέμα του άρθρου μου.
Αρχικά σκέφτηκα να γράψω πως θα συμμετάσχω στο Survivor. Θυμήθηκα όμως την (όποια) πολιτική μου ιδιότητα και κατέληξα πως θα ήταν πιο διασκεδαστικό να γράψω πως "πήρα μεταγραφή" σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Είναι και της μοδός άλλωστε.

Αναρωτήθηκα: Ποιο θα ήταν το τελευταίο κόμμα που θα πήγαινα; Από τη στιγμή που με τη Χρυσή Αυγή δεν κάνω ούτε πλάκα κατέληξα στους Ανεξάρτητους Έλλληνες. Εθνικιστές, στρατόκαυλοι, κολλητάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς το αντίθετο από μένα.

Έγραψα λοιπόν ένα αρκετά σοβαροφανές άρθρο και το πόσταρα θριαμβευτικά στο προφίλ μου στο Facebook. Φυσικά, το ποστ αυτό έγινε αμέσως viral με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί από πολιτικό site το οποίο όμως επίσης ανέφερε πως επρόκειτο για τρολιά.

Λίγη ώρα αργότερα διαπίστωσα πως η αναπαραγωγή του "άρθρου" μου στο δεύτερο site συγκέντρωνε από κάτω δεκάδες σχόλια. Κλίκαρα παραξενεμένος και, προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα πως τα περισσότερα από αυτά ήταν υβριστικά προς το πρόσωπό μου, στηλιτεύοντας την κίνησή μου να ενταχθώ στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Μια ματιά στο άρθρο αρκούσε για να δει κανείς πως ηταν μια αθώα τρολιά, οι άνθρωποι του site το έγραφαν φαρδιά πλατιά. Του κάκου όμως. Τα μπινελίκια έδιναν κι έπαιρναν.

Τι απέδειξε λοιπόν το (ακούσιο) αυτό κοινωνικό πείραμα; Μα κάτι που γνωρίζαμε ηδη: Η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας δεν μπαίνει καν στον κόπο να διαβάσει ένα άρθρο 150 λέξεων. Βλέπει τον -συχνά προβοκατόρικο- τίτλο και αμέσως έχει άποψη για το θέμα. Προσωπικά μου έχει τύχει πολλές φορές να συναντήσω κάτω από άρθρα μου ατάκες του στυλ: "Δεν μπήκα καν στον κόπο να το διαβάσω. Εμετικό"...

Κάπως έτσι εξηγούνται όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια-Κυρίως από το 2015 και μετά. Ο αδιάφορος και οπαδός νεοέλληνας. Που έχει για όλα άποψη την οποία έχει διαμορφώσει σε κλάσματα δευτερολέπτου. Και μετά θεωρεί πως θα βγει απο την κρίση ψηφίζοντας με θρησκευτική ευλάβεια το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και όχι μόνο.

http://www.liberal.gr/arthro/137624/apopsi/th-cheimonas/koinoniko-peirama.html