17 Μαΐου 2017

Μετά από εισήγηση της συνταγματολόγου Έφης... απορρίφθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το πολυνομοσχέδιο

«Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας γιατί δε θα επηρεαστούν τα 2/3 των συντάξεων, υπάρχει το ανώτατο όριο του 18%»  τόνισε στην παρέμβασή της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στα πυρά της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε σύσσωμη αντισυνταγματικό το πολυνομοσχέδιο με τα επώδυνα μέτρα. Απέρριψε και την κριτική για το λεγόμενο σωρευτικό αποτέλεσμα των μέτρων επισημαίνοντας την ενεργοποίηση των αντιμέτρων που θα μηδενίσουν, όπως είπε, την όποια επιβάρυνση.


«Το μέτρο δεν είναι αιφνίδιο, είναι για το 2019» συνέχισε στο σκεπτικό της και χαρακτήρισε σύγχυση τις αντιδράσεις σχετικά με το άρθρο 58 για τη βάση υπολογισμού των εισφορών. Ως προς το ύψος των παρεμβάσεων η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η αναπροσαρμογή είναι ακριβώς όση χρειάζεται για την επίτευξη των στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως απίθανο το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μειωθούν τα αντίμετρα, γεγονός που θα γεννούσε θέματα αντισυνταγματικότητας

Την ομιλία της κυρίας Αχτσιόγλου ακολούθησε η ψηφοφορία δια της εγέρσεως των παρόντων βουλευτών. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίπτεται, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, υποστήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Είχε προηγηθεί μια έντονη συζήτηση για τη συνταγματικότηα των διατάξεων του νομοσχεδίου.

«Παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, η Βουλή πρέπει να προστατέψει το Σύνταγμα» υποστήριξε εκ μέρους της ΝΔ ο Κώστας Τζαβάρας και ανέφερε τις διατάξεις 1,2,11,14,15,123-162. «Χάνεται η ισορροπία μεταξύ ατομικού δικαιώματος και γενικού συμφέροντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Από το θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος φθάσαμε να πέφτουν οι νόμοι στα δικαστήρια» επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος και στάθηκε στη συνέχεια του ψεύδους: θα σκίσουμε το μνημόνιο, έχουμε παράλληλο πρόγραμμα, θα πάρουμε αντίμετρα. Ειδικότερα για το θέμα της συνταγματικότητας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που σημειώνει την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης.

Πέραν των διατάξεων για τα φορολογικά ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο άρθρο 58 που αντιμετωπίζει ως εισόδημα τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, διάταξη που χαρακτήρισε βαρβαρότητα. «Γελάτε αλλά είστε ο περίγελος» ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Σας ανήκει το βραβείο της πολιτικής αναξιοπρέπειας, όπως και στον κ. Τσακαλώτο» κατέληξε.

«Δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, παραβιάζονται τα άκρα ανεκτά όρια των προβλέψεων του Συντάγματος» υποστήριξε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς. Ως αντισυνταγματικά προσδιόρισε τα άρθρα 1 και 2 για φορολογικά και μισθολογικά θέματα.

Αν και αποδέχθηκε τον επαχθή και επώδυνο χαρακτήρα των μέτρων ο Νίκος Παρασκευόπουλος, εξέφρασε τη θέση πως οι περικοπές είναι δίκαιες γιατί λαμβάνουν υπόψιν τις αρχές της αναλογικότητας και της ίσης συμμετοχής στα βάρη. «Οι μειώσεις εξυπηρετούν δημόσια ωφέλεια και αυτό είναι κύρια υποχρέωση της πολιτείας» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχθηκε τον έκτακτο χαρακτήρα των συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

«Υπάρχουν και τα αντίμετρα που θα βελτιώσουν τη ζωή όσων υποστούν μειώσεις» προσέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος. Και παρουσίασε ένα ακόμη επιχείρημα: Ότι οι περικοπές στην προσωπική διαφορά αφορούν σε μεταβατικές διατάξεις και όχι σε πάγιες και κατοχυρωμένες αποδοχές.

«Που ξέρετε τις συνθήκες κατά τα χρόνια εφαρμογής των αντιμέτρων» αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης. «Η αιτιολογική έκθεση είναι αξιοθρήνητη» συνέχισε αναφερόμενος στη διάταξη που προβλέπει περικοπές συντάξεων για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. «Μια υποχρέωση των δανειστών που έχει ρυθμιστεί από το 2012» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Η αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Μάκης Βορίδης.

«Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας» κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

Γιάννης Αντύπας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ