19 Μαΐου 2017

H Σουηδία σταματά την έρευνα κατά του Ασάνζ για υπόθεση βιασμού αλλά...

...η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να τον συλλάβει αν βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού δυνάμει εντάλματος που εξέδωσε σε βάρος του από το 2012 επειδή δεν εμφανίστηκε σε δικαστήριο


Την απόφαση της σουηδικής δικαιοσύνης να διακόψει την έρευνα κατά του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ για υπόθεση βιασμού από το 2010 ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας.

Όπως είπε η ίδια σε δήλωσή της «αποφάσισα να διακόψω την έρευνα κατά του κυρίου Ασάνζ» προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από το δικαστήριο να άρει την εντολή για σύλληψή του.

Η υπόθεση αυτή ήταν που κρατούσε τον Ασάνζ «αιχμάλωτο» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι είναι ένα μέρος του σχεδίου για την έκδοσή του στις ΗΠΑ για την εμπλοκή του στην υπόθεση των Wikileaks.

Ωστόσο η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως θα πρέπει να προχωρήσει στη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks αν αυτός εγκαταλέιψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας του Λονδίνου αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε σε δικάστηριο το 2012.

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012. Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.