19 Μαΐου 2017

Νέα Υόρκη: Νέα video σοκ από τη στιγμή της επίθεσης στην Times Square! Άκουγε "φωνές" ο δράστης

Ένας άνθρωπος ψυχικά διαταραγμένος. Αυτός είναι ο δράστης της αιματηρής επίθεσης που σόκαρε το απόγευμα της Πέμπτης (18.05.2017) τη Νέα Υόρκη, τις ΗΠΑ και τον κόσμο γενικότερα. Γρήγορα έγινε σαφές πως τα κίνητρα του 26χρονου Ρίτσαρντ Ρόχας, που έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στην πολυσύχναστη Times Square της Νέας Υόρκης, δεν ήταν η τρομοκρατία.


Θύμα του, η 18χρονη Αλίσα Έλσμαν, ένα κορίτσι από το Μίσιγκαν που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του για διακοπές. Περπατούσε στο δρόμο μαζί με τη 13χρονη αδερφή της όταν έπεσε πάνω τους το καφέ Honda που οδηγούσε ο 26χρονος βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η στιγμή της επίθεσης έχει καταγραφεί από τις πολλές κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην Times Square, ένα από τα πλέον τουριστικά και πολυσύχναστα σημεία του κόσμου. Ένα σημείο απ’ όπου καθημερινά περνούν εκατομμύρια άνθρωποι. Νέα video έρχονται στο φως από τη στιγμή που το αυτοκίνητο παρασέρνει τους πεζούς και σκοτώνει τη 18χρονη Αλίσα.


Φωτογραφία Daily MailΦωτογραφία Daily Mail



Φωτογραφία Daily MailΦωτογραφία Daily Mail


Από τους συνολικά 22 τραυματίες, τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με κατάγματα και πολλαπλά τραύματα, άλλοι τρεις είναι τραυματισμένοι σοβαρά και 15 τραυματίστηκαν αλλά όχι σοβαρά για να χρειαστεί να νοσηλευτούν.


«Οδηγούσε σαν τρελός και φώναζε» είπε ο 24χρονος Μάικλ Ρίκερμπι, από το Νάσβιλ του Τένεσι που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τουρισμό. Ο Ρόχας οδηγούσε κοντά στην Times Square όταν αποφάσισε να κάνει αναστροφή και να μπει στην 7η Λεωφόρο ανάποδα. Καθώς πλησίαζε τους πεζούς, πάτησε γκάζι. Ήθελε θύματα. Και ήθελε πολλά θύματα.

Η στιγμή της επίθεσης – ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ!






Υπό την επήρεια ναρκωτικών - Ήθελε να τον δολοφονήσουν αστυνομικοί

Ο Ρόχας επιχείρησε να φύγει από το σημείο της επίθεσης όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε σταμάτησε σε ένα κολωνάκι. Αλλά η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση και συνελήφθη αμέσως.
Η στιγμή της σύλληψης



Αρχικά, θεωρήθηκε πως ήταν μεθυσμένος. Άλλωστε τόσο το 2008 όσο και το 2015 είχε συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν μεθυσμένος αλλά "φτιαγμένος". Φέρεται να είχε κάνει χρήση επεξεργασμένης μαριχουάνας. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς είχε καπνίσει ναρκωτικό που ονομάζεται Κ2. Κάποιοι πιστεύουν επίσης πως μπορεί να είχε κάνει χρήση PCP, που προκαλεί ψευδαισθήσεις και μανία.

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δράστης είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι ήθελε να σκοτώσει τους πεζούς και στη συνέχεια να τους αναγκάσει (τους αστυνομικούς) να τον σκοτώσουν. «Υποτίθεται πως θα με πυροβολούσατε! Ήθελα να τους σκοτώσω» είπε στην αστυνομία.

Άνθρωποι που τον γνώριζαν, άνθρωποι που τον ζούσαν στη γειτονιά του στο Μπρονξ, όπου έμενε σε ένα διαμέρισμα με τη μητέρα του, αποκάλυψαν ότι ο 26χρονος δράστης έπινε πολύ και συχνά μιλούσε για συνωμοσίες και δαίμονες, ή έλεγε πως "άκουγε" φωνές".

Κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2011 και αρχικά τοποθετήθηκε στη βάση του Τζάκσονβιλ στη Φλόριντα. Το 2014 η στρατιωτική του καριέρα τελείωσε, υπό άγνωστες συνθήκες. Κάποιοι λένε ότι εκδιώχθηκε αλλά στρατιωτικές πηγές δεν αποκαλύπτουν τις συνθήκες υπό τις οποίες αποτάχθηκε.


Μόλις στις 11 Μαΐου, πριν από μια εβδομάδα δηλαδή, είχε συλληφθεί γιατί επιτέθηκε σε άνδρα που τον επισκέφτηκε σπίτι του. «Θέλεις να μου κλέψεις την ταυτότητα» του έλεγε καθώς τον απειλούσε με ένα μαχαίρι στο λαιμό! Όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα, εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή όπλου και για απειλή κατά της ζωής τρίτου προσώπου. Δήλωσε ένοχος για παρενόχληση και επειδή πρόκειται για απλή παράβαση δεν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης.


Είχε συλληφθεί και το 2012 στη βάση του Τζάκσονβιλ όπου υπηρετούσε. Σύμφωνα με την έκθεση σύλληψης από το γραφείο του σερίφη του Τζάκσονβιλ, ο Ρόχας είχε φωνάξει σε έναν αστυνομικό "η ζωή μου τελείωσε" και είχε απειλήσει να σκοτώσει αστυνομικό μετά την αποφυλάκισή του. Επίσης είχε πει στον ίδιο αστυνομικό ότι είχε χτυπήσει έναν ταξιτζή στον οποίο χρωστούσε χρήματα και ότι είχε πιεί όταν συνελήφθη, σύμφωνα με την έκθεση.


Το 2013 είχε περάσει δυο μήνες στη στρατιωτική φυλακή του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα, άγνωστο γιατί. Ενώ υπηρετούσε στο Τζάκσονβιλ συνελήφθη για άσκηση σωματικής βίας και αντίσταση κατά της αρχής, αμφότερα πλημμελήματα.

Άνθρωπος που τον γνώριζε δήλωσε ότι δεν ήταν ο ίδιος αφού κατατάχθηκε στο στρατό και πως έπινε για να ξεπεράσει το άγχος του. «Επέστρεψε και ήταν δύσκολο να βρει δουλειά», είπε ο Χάρισον Ράμος. «Είχε εφιάλτες, έλεγε πράγματα τρελά και συμπεριφερόταν περίεργα».

«Μην τον εμφανίζετε ως τρομοκράτη ή κάτι τέτοιο. Υπηρέτησε την πατρίδα του και όταν επέστρεψε κανένας δεν τον βοήθησε», τόνισε ο Ράμος μιλώντας και στο Reuters. Ο δράστης είχε φοιτήσει σε κολλέγιο και εργαζόταν σε κτηματομεσιτικό γραφείο. «Πέρασε πολύ δύσκολα. Είναι φίλος μου. Τον νοιάζομαι και με θλίβει», είπε ο Ράμος, ο οποίος είχε χάσει επαφή με τον Ρόχας.


Όμως το βράδυ της Τετάρτης, μερικές ώρες πριν από την επίθεση στην Times Square, ο Ρόχας είχε καλή διάθεση γιατί είχε καταφέρει να πάρει πίσω το αυτοκίνητό του, που είχε κατασχεθεί. Το ίδιο Honda με το οποίο έπεσε πάνω στον κόσμο.

Εις βάρος του Ρόχας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Με πληροφορίες και από nypost.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

newsit.gr