12 Μαΐου 2017

Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους ολοκληρώθηκε το Washington group στο Μπάρι

Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε η συνάντηση του Washington group που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί της Παρασκευής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο του G7 των υπουργών Οικονομικών, αλλά τουλάχιστον έληξε με μία καλύτερη κατανόηση στο τι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για κάθε εμπλεκόμενη μεριά.


Είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία μία εβδομάδα πριν το Eurogroup” σχολίαζε ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ” καθώς όπως εξηγούσε τέτοιες αποφάσεις παίρνονται συνήθως λίγο πριν γίνουν οι μεγάλες συναντήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας δεύτερης συνάντησης σε αυτό το επίπεδο πριν ακριβώς από το Eurogroup στις 22 Μαίου.

Η βασική διαφορά παρέμεινε, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στην Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο. Η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ που συμμετείχε στη συνάντηση τόνιζε την ανάγκη για πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναφέροντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν πιο αξιόπιστο αν τα νούμερα ήταν πιο “προσεκτικά” ενώ ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών τόνιζε ακριβώς το αντίθετο, ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι θετικές έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο. Με λίγα λόγια, η βασική διαφορά στα δύο παραπάνω επιχειρήματα είναι ότι η κ. Λαγκάρντ ζητάει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά της καθώς όσο πιο “ρεαλιστικές” δηλαδή δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση χρέους που θα χρειαστεί ενώ το αντίθετο ισχύει με την άποψη του κ. Σόιμπλε.

Συγχρόνως ενώ αναμενόταν τουλάχιστον μια απόφαση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος, (δηλαδή το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων)  κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς όπως λέει άλλος ευρωπαίος στην “Κ” “τίποτα δεν θα συμφωνηθεί πριν συμφωνηθούνε όλα.”  Αυτό που όμως έγινε ξεκάθαρο είναι πως η Γερμανική πλευρά δεν αναμένει πλέον από την Ελλάδα επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος όπως ήταν η επίσημη της θέση στο παρελθόν αλλά μέχρι το 2022. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η Ε. Επιτροπή δουλεύει μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ετοιμάζει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να  κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ