15 Ιουνίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θρίαμβο στο Ευρωμπάσκετ του 1987: Ήμουν κι εγώ εκεί

«Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και όταν δουλεύουμε συστηματικά και ομαδικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο», έγραψε στο facebook ο πρόεδρος της ΝΔ

Την εμπειρία του από τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος στο ευρωμπάσκετ του 1987 περιέγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε τη νύκτα του μεγάλου τελικού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και παρακολούθησε από απόσταση αναπνοής τον Αργύρη Καμπούρη να πετυχαίνει τις βολές που έδωσαν τη νίκη στην ελληνική ομάδα.

«Ο αθλητισμός πάντα είναι μια χαρά μέσα στο γκρι των ημερών και των τελευταίων ετών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας στο πλαίσιο ραδιοφωνικής εκπομπής (στον Βήμα FM) με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον αρχηγό της ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης πριν από 30 χρόνια.

«Νομίζω ότι αυτό που απέδειξε αυτή η ομάδα είναι ότι τελικά τα εμπόδια είναι στο μυαλό μας συχνά και όταν βάζουμε στόχους, δεν σημαίνει πάντα ότι τους πετυχαίνουμε, αλλά όταν δουλεύουμε πολύ συστηματικά και ομαδικά, γινόμαστε εμείς καταρχάς καλύτεροι», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ατμόσφαιρα του τελικού, την οποία είχε νωρίτερα περιγράψει στο facebook ως εξής: «Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές σαν χώρα. Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και όταν δουλεύουμε συστηματικά και ομαδικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Ήμουν μέσα στο γήπεδο και γινόταν ένας χαμός στις κερκίδες. Θυμάμαι ότι οι θέσεις μας είχαν καταληφθεί και πήγα και έκατσα στο παρκέ μπροστά στη μπασκέτα που βάρεσε τις βολές ο Αργύρης Καμπούρης. Οπότε είχα την πιο ωραία θέα. Για μας όλη αυτή η γενιά, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Νίκος Γκάλης και τα υπόλοιπα παιδιά μας έδωσαν χαρές πρωτόγνωρες. Έχτισαν στην ουσία το μπάσκετ στην Ελλάδα για τις επόμενες γενιές και απέδειξαν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη δύναμη της ψυχής και για την ομαδικότητα. Ήταν μία ομάδα με τα όλα της, είχε τους σούπερ σταρ της αλλά ήταν και ομάδα. Και για εμάς που είμαστε ερασιτέχνες μπασκετμπολίστες η αγάπη μας για το μπάσκετ υπήρχε αλλά τότε σφυρηλατήθηκε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε μία τεράστια επιτυχία στο ευρωμπάσκετ του 1987 αλλά ακολούθησαν και άλλες και το ελληνικό μπάσκετ απέδειξε ότι έχει μία διαχρονικότητα. Σας θυμίζω την καταπληκτική μας εμφάνιση στην Ιαπωνία επί των Αμερικανών, ίσως μια από τις πιο σπουδαίες νίκες της Εθνικής».

Ειδική μνεία στον Γιάννη Αντετοκούμπο
Τόσο στη συνέντευξή του όσο και στην ανάρτηση, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε «μπασκετικός», έκανε ειδική μνεία στον Γιάννη Αντετοκούμπο για τον οποίο είπε ότι «μας έχει συγκινήσει όλους και με το πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται το εθνόσημο, τη γαλανόλευκη και την πατρίδα του».

«Ο αθλητισμός πάντα είναι μια χαρά μέσα στο γκρι των τελευταίων ετών. Μας δίνει χαρά όταν έχουμε μεγάλες διακρίσεις, χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε νέα παιδιά να διακρίνονται», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του. Και πρόσθεσε: «Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στον Giannis Antetokounmpo, ο οποίος, πέρα από το πρωτοφανές ταλέντο του και την εργατικότητά του, είναι τεράστιος παίκτης. Μας έχει συγκινήσει όλους και με το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται το εθνόσημο, τη γαλανόλευκη και την πατρίδα του και στέλνει ένα πολύ όμορφο μήνυμα».