08 Ιουνίου 2017

Μνημόνιο για τα επόμενα… 45 χρόνια προαναγγέλλει ο Βίζερ!

Το παρασκήνιο του περασμένου Eurogroup φέρνει στο φως ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ με κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Ober Nachrichten.


Ο κ. Βίζερ αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαρακτήρισαν «γελοίο» αυτό που πρότεινε το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αφηγείται τι συνέβη: «Το ΔΝΤ ζητάει ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με το να μην πληρώνει τοκοχρεωλύσια μέχρι το 2060 και μετά με ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε: Αυτό είναι γελοίο».

Στην 2η αντί για την 8η αξιολόγηση

Ο κ. Βίζερ επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα βοήθειας τρέχει εδώ και δύο χρόνια. και τελειώνει το καλοκαίρι του 2018. Είμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση. Βασικά θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη. Αυτό είναι μία ένδειξη για τις δυσκολίες, οι οποίες υπάρχουν και χωρίς το ΔΝΤ».

Παρά ταύτα παραμένει αισιόδοξος ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα θα έχουμε συμφωνία.

«Στο επόμενο Γιούρογκρουπ στις 15 Ιουνίου με πιθανότητα 95% θα συμφωνήσουμε. Και μάλιστα έτσι ώστε το ΔΝΤ να εγκρίνει κατά βάση το πρόγραμμα, αλλά μα μην προχωρήσει σε πληρωμή, προτού καταλήξουμε σε μία κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ μένει οικονομικά, αλλά όχι χρηματοδοτικά προς το παρόν».

Πρόγραμμα για τα επόμενα 45 χρόνια

Βεβαίως η διαφωνία για το χρέος παραμένει: «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Αθήνα, το οποίο αποδέχονται όλες οι πλευρές. Περιλαμβάνει όπως πάντα μία ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, την οποία όμως οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ προσεγγίζουν πολύ διαφορετικά.

Οι βασικές παράμετροι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα 45 χρόνια. Δεν πρόκειται για προγνώσεις, αλλά για υποθέσεις, οι οποίες όμως και με ελάχιστες αποκλίσεις οδηγούν σε τεράστιες διαφορές» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Βίζερ.