09 Ιουνίου 2017

7 μαργαριτάρια στις σημερινές ντροπιαστικές τροπολογίες

Το δυστύχημα είναι ότι μας έμαθαν. Και μας έμαθαν τόσο καλά, που επιβάλλουν αλλαγές στους νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές τους τις ελληνικές κουτοπονηριές! Επειδή, όποιος δεν έχει το θάρρος να πει «όχι» και εν ανάγκη να πάει σπίτι του, διατηρώντας τουλάχιστον την αξιοπρέπειά του, προσπαθεί με λαθροχειρίες να κοροϊδέψει όχι τους δανειστές. Αλλά τους ίδιους τους πολίτες. Πουλώντας τους δήθεν επιτυχίες.


Μιλάμε για τις τροπολογίες που έφερε εσπευσμένα και εκπρόθεσμα η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο για την … αλιεία και οι οποίες θα ψηφιστούν σήμερα, για να εκταμιευτεί η δόση μέχρι τον Ιούλιο.

Τρανό παράδειγμα της εμπιστοσύνης που δεν έχουν πια οι «εταίροι» και ψειρίζουν και τη μαϊμού είναι η αλλαγή του νόμου που αφορά στα πλεονάσματα 3,5% και του τρόπου αξιοποίησής τους. Λέγε με… αντίμετρα και διαχείριση προϋπολογισμού.

Με την τροποποίηση που γίνεται, η ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε χωρίς την προηγούμενη συμφωνία του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ρητά και κατηγορηματικά.

Τι έλεγε ο νόμος που είχε ψηφιστεί πρόσφατα; Ότι «οι ελληνικές αρχές μπορούν να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10, σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας». Ε, και τι άλλαξε; Η νέα φράση κατ απαίτηση των δανειστών είναι:

«οι ελληνικές αρχές μπορούν, σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, να τροποποιούν στον αναγκαίο βαθμό το άρθρο 10». Για όποιον δεν το πρόσεξε, το «σε συμφωνία με …» ήρθε πρώτο στη φράση. Για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία ή παρεξήγηση για το ποιος κάνει κουμάντο.

Πάμε στην αλλαγή στα εργασιακά. Εδώ η πανωλεθρία κυβέρνησης και εργαζόμενων είναι μεγαλύτερη. Καταργεί στην ουσία τον νόμο που ψηφίστηκε και ήδη πρόβλεπε υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων! Η νέα διάταξη αναστέλλει τις ευμενέστερες συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους και επιτρέπει τις δυσμενέστερες!

Ο νόμος που είχε ψηφιστεί πρόβλεπε ότι:

«Έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση Συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων …»

Η τροπολογία που έρχεται για ψήφιση προβλέπει:

«Η εφαρμογή των διατάξεων των παρ 2 και 3 … αναστέλλεται έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής»! Αλλά…

Αλλά, «η διάταξη προβλέπεται ότι θα ισχύσει έως την 20.08.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος»!!

Το αποκορύφωμα της παραπληροφόρησης: Στην Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων που συνοδεύει τον νόμο γράφει η υπουργός:

«Η προτεινόμενη διάταξη θα ενισχύσει σημαντικά το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των εργαζόμενων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα μειώσει τις ανισότητες σε επίπεδο εισοδημάτων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων σε επίπεδο μισθολογικού κόστους, δίνοντας κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγικότητας»! Κάθε σχόλιο περιττεύει.

Πάμε στο σφαγείο των συντάξεων. Εδώ, με τις τροπολογίες που έρχονται ανατρέπεται ο πρόσφατος νόμος Κατρούγκαλου επί το δυσμενέστερο και η κυβέρνηση αποδέχεται ΡΗΤΑ αυτό που αρνιέται σταθερά και επίσημα εδώ και 2,5 χρόνια, αλλά και ως αντιπολίτευση: ότι «σε απόλυτα μεγέθη η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει σχετικά υψηλή για το 2017 και 2018»!!

Και ενώ με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι αυξήσεις στις συντάξεις πάγωναν μέχρι το 2021, τώρα με τη σημερινή τροπολογία παγώνουν μέχρι το 2023. Και βλέπουμε. Εδώ, όμως, δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει! Για ποια αύξηση μιλάμε όταν οι συντάξεις συρρικνώνονται δραματικά και θα μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς για τα επόμενα χρόνια με απόλυτη βεβαιότητα:

Κατ αρχήν γιατί τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω να καλύψουν τις όλο και περισσότερες συντάξεις που βγαίνουν από αγωνιούντες πολίτες, μέχρι σημείου οι συντάξεις να πλησιάζουν τα 5.000.000 από 4.430.000, που ήταν πέρυσι!

Δεύτερον γιατί οι ψευτομισθοί δεν δημιουργούν με τις χαμηλές κρατήσεις συνθήκες συντάξεων, αλλά ελεημοσύνης. Για ποιες αυξήσεις μιλάμε!

Φυσικά, τελειοποιείται το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών («ούτε ένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»…) με νέα τροπολογία που κάνει ακόμα πιο θωρακισμένη την πρόσφατη, και… κάτι θετικό:

Τα πολιτικά κόμματα δεν θα μπορούν να παίρνουν πια θαλασσοδάνεια με εγγύηση τα ποσοστά που θα πάρουν σε … 8 χρόνια, παρά μόνο όλο ή το 50% της επιχορήγησης που παίρνουν για το έτος που ζητάνε το δάνειο. Ευτυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν όλες του οι οργανώσεις πανελλαδικά είτε έχουν φύγει για ΛΑΕ και Πλεύση, είτε είναι ολιγομελείς! Να δούμε πώς θα βγάλει προεκλογικές περιόδους.

Άφησα το πιο καλό για το τέλος. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οικονομικές επιπτώσεις της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς αναφέρεται:

«Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται αύξηση εσόδων του ΤΑΧΔΙΚ (σ.σ: ταμείο του δημοσίου)… Το ύψος των εν λόγω εσόδων εξαρτάται από την έκδοση υπουργικής απόφασης και από πραγματικά περιστατικά»!!! Ίσως και από τον καιρό.

Τόσο σοβαρή έκθεση για το δημόσιο χρήμα! Περισσότερες πληροφορίες σε αστρολόγους και καφετζούδες που πρότεινε χτές ο υφυπουργός Παιδείας κ Ζουράρις. Κάτι ξέρει.

Θα τους χρειαστούμε για να δούμε το μέλλον. Μ αυτούς που μπλέξαμε.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης
http://www.liberal.gr/arthro/143651/apopsi/stili-alatos/7-margaritaria-stis-simerines-ntropiastikes-tropologies.html