11 Ιουνίου 2017

Η Βουλή στην υπηρεσία του Μαξίμου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Όταν το απόγευμα της Τετάρτης ενημερώθηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ότι την Παρασκευή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια νομοσχέδιο για την αλιεία πολλοί απόρησαν. Κάποιοι, πιο υποψιασμένοι, αναρωτήθηκαν: «Μήπως για πρώτη φορά θα έρθουν προαπαιτούμενα με τροπολογίες»; Τα τηλέφωνα προς τους αρμοδίους παράγοντες του Κοινοβουλίου έπεσαν βροχή, μήπως τελικά επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο. «Και τα δύο σενάρια είναι πιθανά», απαντούσαν κοινοβουλευτικές πηγές, ωστόσο ήταν εμφανές ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα ήταν η μέθοδος της τροπολογίας.


Μια μέρα αργότερα τελικά οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν, και το Κοινοβούλιο κατέστη έρμαιο πρακτικών που, όπως θα κατήγγειλαν παλαιότερα, βεβαίως, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αντιστοιχούν σε ένα «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»! Και τούτο διότι οι τροπολογίες ήταν εκπρόθεσμες, δηλαδή δεν συζητήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή, ενώ παραβιάστηκε  ακόμη  το άρθρο 74 παρ. 5 του Συντάγματος και το άρθρο 88 παρ. 3 του κανονισμού της Βουλής (πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών με το ίδιο το κείμενο). Επίσης, παραβιάστηκαν άρθρα  τα 112 και 108 του κανονισμού της Βουλής γιατί υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες.

Με άλλα λόγια, η φράση «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος» που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας πήγε περίπατο, ο οποίος σημειωτέων δεν βρέθηκε ούτε λεπτό στην Ολομέλεια. Αντ’ αυτού τα κάστανα από την φωτιά επιχείρησε να βγάλει ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.  Βέβαια, όπως φάνηκε από τις ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να διασύρουν τη Βουλή, μολονότι παλαιότερα βρίσκονταν στα κάγκελα απλά και μόνο για μια εκπρόθεσμη ρύθμιση.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Γιάννης Θεοφύλακτος, από το βήμα της Βουλής, ισχυρίστηκε ότι οι τροπολογίες είναι απλές επαναδιατυπώσεις, προσθέτοντας ότι «ούτε συντάξεις κόβονται, ούτε μισθοί ,ούτε απολύσεις θα γίνουν». Παράλληλα, επανήλθε το αφήγημα περί ανάγκης να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Νίκος Βούτσης επέλεξε να υιοθετήσει πλήρως την ρητορική της κυβέρνησης, αν και θεωρητικά ο ρόλος του (θα έπρεπε να είναι) είναι άκρως  θεσμικός.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εισηγήθηκε  να μιλήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι βουλευτές, και συνεπώς η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες. Όπερ και εγένετο, με την αντιπολίτευση, ωστόσο, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αναδείξει την αντικοινοβουλευτική διαδικασία.  «Τίποτα φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση. Υπουργοί που μέσα στην Ολομέλεια έλεγαν άλλα, δεν ντρέπονται σήμερα να βάλουν την υπογραφή τους σε εκπρόθεσμες τροπολογίες. Τροπολογίες που αναδιατυπώνουν προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση που φαίνεται ότι ανοιγοκλείνει κάθε εβδομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για  διαδικασία που καταντάει «γελοία». Άλλωστε, δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που επισκέφτηκε τον κ. Βούτση, θέτοντας του ζήτημα λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν αποχωρήσει από την Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, προσπαθώντας να μην νομιμοποιήσουν την διαδικασία συνολικά. Αλλά οι 153 απτόητοι μόλις άκουσαν το όνομά τους από τους ψηφολέκτες απάντησαν «ναι σε όλα», γράφοντας μια ακόμη μαύρη σελίδα στην λειτουργία της Βουλής.

http://www.liberal.gr/arthro/144038/politiki/2017/i-bouli-stin-upiresia-tou-maximou.html