13 Ιουνίου 2017

Η Ζωή ως δεκανίκι της Δεξιάς

Του Θανάση Χειμωνά

Από τα πολλά και διάφορα που συνέβησαν το ΠΣΚ που μας πέρασε ξεχώρισε το νέο θλιβερό show της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Δίστομο. Ως γνωστόν η, πάλαι ποτέ, Πρόεδρος της Βουλής, προσπάθησε να εμποδίσει τον πρέσβη της Γερμανίας να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους νεκρούς του ολοκαυτώματος του 1944 κάνοντας –σε άψογα αγγλικά η αλήθεια είναι- αναφορά στις διαβόητες «γερμανικές αποζημιώσεις» και καταλήγοντας να επαναλαμβάνει «You do not have the right”. Ευτυχώς, ο Μανώλης Γλέζος πήρε από το χεράκι τον πρέσβη και η ιστορία έληξε κάπου εκεί.


Δεν σκοπεύω σε αυτό το κείμενο να «χώσω» στην Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτό το έχω κάνει επανειλημμένα before it was cool. Παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η υποδοχή που είχε η πράξη της από συγκεκριμένο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Υπήρχε, που λέτε,  μια εποχή που ακόμα και αν τολμούσες στο ελάχιστο να αμφισβητήσεις την Ζωή χαρακτηριζόσουν «σεξιστής», «μισογύνης», «φασίστας». Δεχόσουν απειλές, έβλεπες τη φάτσα σου να κυκλοφορεί στα σόσιαλ μίντια συνοδεία αδιανόητων ύβρεων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μποϊκοτάρει τις εκπομπές του Γιάννη Πρετεντέρη μόνο και μόνο επειδή είχε διανοηθεί να γράψει ένα άρθρο εναντίον της στα Νέα.

Στο Δίστομο, η Ζωή –με το γνωστό προσωπικό της στυλ- απλώς υιοθέτησε την ρητορική που βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύσει τα ποσοστά του την περίοδο 2010-2015. Τη λογική του λαϊκισμού, του μίσους, του εθνικισμού, του κεκαλυμμένου ρατσισμού, της συνομωσιολογίας. Φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί αν είχε πραγματοποιήσει την επίθεσή της στον Γερμανό πρέσβη τότε;  Όλα τα κέντρα και τα παράκεντρα των συριζαίικου παρακράτους θα την αποθέωναν. Τα βιντεάκια με τίτλο «Η Ζωή  ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ τον πρέσβη των ναζί» (με υπότιτλο: «Δείτε το πριν το εξαφανίσουν»)  θα γίνονταν αμέσως viral. Οι έμμισθοι κονδυλοφόροι θα έγραφαν για την Ελλάδα που επιτέλους ξύπνησε  και οι «ψαγμένοι» καλλιτέχνες θα μας περιέγραφαν πόσο ανατρίχιασαν   με την Πραγματική Ελληνίδα.

Ζούμε όμως στο 2017. Τη φορά αυτή η Ζωίτσα αντιμετωπίστηκε με χλεύη, απαξίωση, μπινελίκια. Πλέον όχι μόνο από τους διαχρονικούς πολιτικούς της αντιπάλους (σ.σ. εμάς) αλλά και (κυρίως) από τους πρώην συντρόφους της. Το 2017 ΣΥΡΙΖΑ=Τσίπρας. Τα στελέχη του κόμματος και οι οπαδοί του έχουν την εντολή να πολεμούν με λύσσα όποιον πάει κόντρα στον Πεφωτισμένο Ηγέτη. Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν στον κανόνα.  Έχω γράψει και παλιότερα: Οι συριζαίοι δεν έχουν φίλους. Μόνο συντρόφους. Έτσι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από Ρόζα Λούξεμπουργκ και απόλυτο τοτέμ της «Αριστεράς» μετατράπηκε γι αυτούς σε μια ψεκασμένη Ελένη Λουκά. Ένα «Δεκανίκι της Δεξιάς» όπως έχει γράψει παλιότερα γι αυτήν το έγκυρο periodista.gr.

http://www.liberal.gr/arthro/144477/apopsi/th-cheimonas/i-zoi-os-dekaniki-tis-dexias.html