19 Ιουνίου 2017

Λονδίνο: Βαν χτύπησε πιστούς έξω από τζαμί -«Θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους»

Ο φόβος έχει κυριεύσει το Λονδίνο μετά την νέα επίθεση με βαν κατά πολιτών, αυτή τη φορά έξω από τζαμί του Φίνσμπουρι Παρκ. Μάλιστα από την επίθεση έχασε τη ζωή του ένα άτομο και τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το περιστατικό αντιμετωπίζεται «ως πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα» καθώς στις έρευνες συμμετέχει και η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.


Το χρονικό της επίθεσης έξω από το τζαμι

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, οδηγός βαν παρέσυρε πιστούς που έβγαιναν από κοινωνικό κέντρο στην περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι, στην οδό Seven Sisters.
Από την πλευρά της αστυνομίας έγινε γνωστό που έλαβε μία κλήση γύρω στις 12:20 π.μ. τοπικής ώρας (2:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για σύγκρουση στην Seven Sisters, η οποία τέμνει την περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι του Λονδίνου.

Η αστυνομία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι αναφέρει: «Ο οδηγός του φορτηγού - ένας άντρας ηλικίας 48 ετών - βρέθηκε να κρατείται από πολίτες στο σημείο και στη συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία σε σχέση με το περιστατικό. Έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και θα τεθεί υπό κράτηση μόλις λάβει εξιτήριο. Επίσης, θα υποβληθεί σε αξιολόγηση για την ψυχική του υγεία εν ευθέτω χρόνω».


Ο συλληφθείς


Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, δεν έχουν εντοπιστεί ή αναφερθεί στην αστυνομία άλλοι ύποπτοι στη σκηνή. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στα βρετανικά Μέσα έκαναν λόγο για τρία άτομα μέσα στο βαν. «Ήταν τρεις άνθρωποι εκεί μέσα. Έπιασαν τον ένα και ψάχνουν τους άλλους δύο. Ένας ηλικιωμένος άντρας που μόλις βγήκε από το τζαμί και λιποθύμησε και ο κόσμος τον σήκωνε όταν το βαν ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω τους ενώ ο άνθρωπος ήταν στο έδαφος», λέει συγκεκριμένα στη Daily Mail o αυτόπτης μάρτυρας Atikur Arhman.




Πολίτες ακινητοποίησαν τον δράστη

Μετά το περιστατικό πολίτες ακινητοποίησαν τον 48χρονο δράστη με αρκετούς να του φωνάζουν «γιατί το έκανες;» και αυτόν να τους απαντά, κατά πληροφορίες, «σκοτώστε με, σκοτώστε με. Θέλω να σκοτώσω όλους τους Μουσουλμάνους».


Η στιγμή που τον συλαμβάνει η αστυνομία


Η τρίτη επίθεση με όχημα μέσα σε τρεις μήνες

Η Daily Mail σημειώνει σε δημοσίευμά της ότι πρόκειται για την τρίτη επίθεση μέσα σε τρεις μήνες, στην οποία το μέσο είναι όχημα που παρασέρνει πεζούς. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση που σημειώθηκε στο Φίνσμπουρι Παρκ ήταν η πρώτη εναντίον Μουσουλμάνων.
Ειδικότερα, το τελευταίο περιστατικό επίθεσης με βαν εναντίον πεζών έξω από το τζαμί έρχεται περίπου τρεις μήνες από την ημέρα που ο Καλίντ Μασούντ σκότωσε πέντε ανθρώπους αφού ανέβηκε στο πεζοδρόμιο της Γέφυρας του Γουέστμίνστερ. Στη συνέχεια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό.


Ο Καλίντ Μασούντ δέχεται τις πρώτες βοήθειες
Η επίθεση στο Γουεστμίνστερ έγινε στις 22 Μαρτίου. Μερικές εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου μία νέα επίθεση με όχημα έλαβε χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα όταν τρεις τζιχαντιστές έριξαν φορτηγάκι σε πεζούς στην Γέφυρα του Λονδίνου πριν ξεκινήσουν επίθεση με μαχαίρι στην αγορά Μπόροου, σκοτώνοντας 8 και τραυματίζοντας άλλους 48 ανθρώπους.
Σήμερα το πρωί, ο αρχηγός του τζαμιού στο Φίνσμπουρι Παρκ, Mohammed Kozbar, δήλωσε στη Sun: «Όποιος το έκανε αυτό, το έπραξε για να βλάψει τους ανθρώπους και είναι τρομοκρατική επίθεση. Το ονομάζουμε τρομοκρατική επίθεση, όπως κάναμε με το Μάντσεστερ, το Γουέστμινστερ και τη Γέφυρα του Λονδίνου».
Το βαν της επίθεσης έξω από το τζαμί στο Φίνσμπουρι Παρκ