15 Ιουνίου 2017

Η Ευρωβουλή ήρε την ασυλία της Μαρίν Λεπέν και του πατέρα της– Ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Μαρίν Λεπέν σε ψηφοφορία που διεξήχθη την Πέμπτη, ανοίγοντας τον δρόμο στη ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της από Γάλλους εισαγγελείς, οι οποίοι χειρίζονται μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον της ο δήμαρχος Νίκαιας.


Η Λεπέν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να της ασκηθεί ποινική δίωξη εξαιτίας των επικρίσεών της εναντίον του κεντροδεξιού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί, και το αίτημα να αρθεί η ασυλία της είχε υποβληθεί στο ΕΚ από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, είχε ήδη χάσει την ασυλία της τον Μάρτιο, σε άλλη υπόθεση που αφορά την ανάρτηση στο  Twitter φωτογραφικών από στιγμιότυπα εκτελέσεων που διαπράχθηκαν από  τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Λεπέν αναφερόταν στο ότι ο δήμαρχος της Νίκαιας είχε εγκρίνει τη δαπάνη ενός σχετικά μικρού ποσού για το ενοίκιο ενός τζαμιού στην πόλη.

Ερωτηθείσα από έναν δημοσιογράφο «(είναι ο) Εστροζί συνεργός των τζιχαντιστών;» η Λεπέν είχε απαντήσει: «Οταν βοηθά κανείς τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό να εγκατασταθεί, να διαδοθεί, να στρατολογήσει (...) ηθικά, ναι, είναι λιγάκι συνεργός».

Παράλληλα η Λεπέν  κινδυνεύει να χάσει την ασυλία της και για την υπόθεση πιθανής κατάχρησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία εκκρεμεί σε βάρος της διότι πλήρωνε υπαλλήλους του κόμματός της με χρήματα του ΕΚ.

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ υπέδειξε ότι η ασυλία της Λεπέν πρέπει να αρθεί, διότι οι δηλώσεις της εναντίον του Κριστιάν Εστροζί δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της άσκησης των επίσημων καθηκόντων της ως ευρωβουλευτής.

Ακόμη, αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει καμιά εύλογη αιτία για να υποτεθεί ότι το αίτημα να αρθεί η ασυλία της αποσκοπούσε στο να της καταφερθεί πολιτικό πλήγμα.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία απορρίπτει τις νομικές διαδικασίες σε βάρος της αποδίδοντάς τους σε κάθε περίπτωση πολιτικά κίνητρα, επέλεξε να μην αποδεχθεί καμιά από τις προσκλήσεις που της εστάλησαν για να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων.

Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε επίσης την ασυλία του πατέρα της προέδρου του FN, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, επίτιμου προέδρου του ακροδεξιού αυτού κόμματος, σε βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα λόγω της δήλωσής του (Αύγουστος 2009) ότι «το 90% των ποινικών υποθέσεων που απασχολούν την ειδησεογραφία διαπράττονται από έναν μετανάστη, ή κάποιον γόνο μεταναστών». Για αυτή τη δήλωσή του η γαλλική δικαιοσύνη πιθανολογείται ότι θα του ασκήσει δίωξη για «δημόσια συκοφαντική δυσφήμηση» ρατσιστικού χαρακτήρα.