14 Ιουνίου 2017

Σε κώμα κρατούσε η Βόρεια Κορέα αμερικανό φοιτητή για τουλάχιστον έναν χρόνο!

Έπεσε σε κώμα λίγο μετά την καταδίκη του, αλλά το μάθαμε μόλις την περασμένη εβδομάδα, είπαν οι γονείς του - Πληροφορίες ότι είχε ξυλοκοπηθεί επανειλημμένως είχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Σε κώμα κρατούσε η Βόρεια Κορέα εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο τον αμερικανό φοιτητή Ότο Βάρμπιερ, που είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2016 σε καταναγκαστικά έργα για «εχθρικές ενέργειες». Αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη του ήταν ένα εξαιρετικά θολό βίντεο που δείχνει έναν άντρα, να κατεβάζει από τον τοίχο ένα πόστερ - χωρίς πουθενά να φαίνεται πως είναι όντως αυτός, αν και ο φοιτητής είχε παραδεχθεί το «έγκλημά» του.



Η είδηση έγινε γνωστή μόλις χθες, λίγες ώρες πριν ο Ότο επαναπατριστεί, μετά την απελευθέρωσή του. «Δυστυχώς βρίσκεται σε κώμα και μας είπαν ότι είναι στην κατάσταση αυτή από τον Μάρτιο του 2016. Το μάθαμε μόλις μία εβδομάδα πριν», ανέφεραν οι γονείς του Φρεντ και Σίντι Βάρμπιερ σε ανακοίνωσή τους.

Το στρατιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Ότο Γουόρμπιερ προσγειώθηκε στο Σινσινάτι στις βόρειες ΗΠΑ, όπου διαμένει η οικογένειά του λίγο πριν τις 22:20 (τοπική ώρα, 05:20 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS news. Μετά την άφιξή του μεταφέρθηκε σε ένα ιατρικό κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο 22χρονος προσεβλήθη από μια σπάνια μορφή βαριάς δηλητηρίασης (βοτουλίασης) λίγο μετά τη δίκη του τον Μάρτιο του 2016 και του δόθηκε υπνωτικό το οποίο ενδέχεται να τον βύθισε στο κώμα.

Παρά την «επίσημη εκδοχή» των αρχών πάντως, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους New York Times πως υπήρχαν αναφορές των μυστικών υπηρεσιών ότι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ο Ότο Βάρμπιερ είχε ξυλοκοπηθεί επανειλημμένως από τους βορειοκορεάτες δεσμώτες του. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ακόμα πως πολλές φορές οι αμερικανικές αρχές είχαν φοβηθεί για την ζωή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε χθες την απελευθέρωσή του, όμως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση της υγείας του.

Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Μπιλ Ρίτσαρντσον, που συμμετείχε στις συνομιλίες για την απελευθέρωση του Γουόρμπιερ, εκτίμησε ότι η Πιονγκγιάνγκ «πρέπει να εξηγήσει με ξεκάθαρο τρόπο για ποιο λόγο βρίσκεται σε κώμα».

Ο 22χρονος Αμερικανός καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας αφού παραδέχθηκε ότι πήρε μια αφίσα στην οποία ήταν γραμμένο ένα πολιτικό σύνθημα από το ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ όπου διέμενε.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας τον κατηγόρησαν για «εχθρικές δραστηριότητες» και συνωμοσία. Η δίκη του διήρκησε λιγότερο από μία ώρα.

Βίντεο από την απολογία του Ότο Βάρμπιερ



Βρισκόταν στη χώρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που διοργανώθηκε για το Νέο Ετος από το κινεζικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Young Pioneer Tours. Συνελήφθη την ώρα που η ομάδα επρόκειτο να επιστρέψει στο Πεκίνο στις 2 Ιανουαρίου 2016.

Τουλάχιστον 17 Αμερικάνοι έχουν συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα τα τελευταία δέκα χρόνια, εκ των οποίων οι τρεις εξακολουθούν να κρατούνται.