Header Ads

«Μήνυμα» Τραμπ στον Ερντογάν από την σύλληψη πολιτικών φίλων του «Σουλτάνου»

Η σύλληψη δύο Τούρκων πολιτών, που ήταν μέλη της ομάδας των μπράβων, οι οποίοι αιματοκύλισαν τους χώρους έξω από την πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας, στην Ουάσιγκτον, πέραν της δικαστικής σημασίας, είναι μία σοβαρή πολιτική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.


Ενώ οι πάντες, μέσα στην καθημερινότητά τους, είχαν ξεχάσει ότι ένας ξένος ηγέτης, ο αυταρχικός Ταγίπ Ερντογάν, σε μία ξένη χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε δώσει εντολή ξυλοδαρμού Αμερικανών διαδηλωτών κουρδικής και αρμενικής καταγωγής, που διαμαρτύρονταν με ειρηνικά μέσα, οι αμερικανικές υπηρεσίες έκαναν τη δουλειά τους, και την έκαναν καλά. Ερεύνησαν με προσοχή τα γεγονότα, πήραν εκατοντάδες καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες, είδαν όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες, μίλησαν με δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμεραμεν, και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από σοβαρή πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα, η ανάλυση των βίντεο ενοχοποιεί αυτόν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ταυτοποίησαν όλους όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια, γνωρίζουν ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεως, αριθμούς διαβατηρίων και διευθύνσεις.

Για να φτάσουν στις συλλήψεις άλλωστε, υπήρξε αγαστή συνεργασία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις μυστικές υπηρεσίες και την Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον. Τις επόμενες 24 με 48 ώρες, πιθανότατα και σήμερα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις, με καταδικαστικό τρόπο για όσους συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς.

Οι θεσμοί στις ΗΠΑ λειτουργούν και ειδικά η Δικαιοσύνη, η οποία δεν χαλιναγωγείται από την κυβέρνηση. Βέβαια, και η ίδια η κυβέρνηση, από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όλες τις υπηρεσίες, είχε την βούληση να φτάσει μέχρι το τέλος. Και έφτασε. Οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, δεν έπιασαν τόπο στην υπερδύναμη. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, «εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες». Δεν είναι παίξε γέλασε.

Αφού προηγήθηκε η επιβεβαίωση για τη σύλληψη δύο εκ των μπράβων, που διαμένουν ο ένας στο Νιου Τζέρσεϊ και ο άλλος στη Βιτζίνια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε μία κίνηση, που τουλάχιστον δείχνει ότι αυτή η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα για τους Αμερικανούς, οι οποίοι θα την φτάσουν στα άκρα στο πλαίσιο της απονομής Δικαιοσύνης. Είναι και μία επιθετική κίνηση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας για το θέμα των συλλήψεων. Αφού ευχαρίστησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αστυνομικές αρχές για την αποφασιστικότητα με την οποία έδρασαν και την εξιχνίαση της υπόθεσης με τις πρώτες συλλήψεις, εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα βίαια επεισόδια της 16ης Μαϊου. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική αντίδραση και καταδίκη εναντίον του προέδρου της Τουρκίας και των πρακτικών του.

Πρόσθεσε τα εξής: «Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, τα γεγονότα που περιβάλλουν τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τουρκικής Ασφάλειας κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν ανησυχία. Τώρα που έχουν αποδοθεί κατηγορίες και έχουν γίνει δύο συλλήψεις, το Στέιτ Ν τιπάρτμεντ θα σταθμίσει επιπρόσθετες ενέργειες για τα υπόλοιπα κατονομαζόμενα άτομα, όπως αρμόζει στις σχετικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις. Οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα θα ανταποκρίνονται και θα είναι ανάλογα με τις κατηγορίες».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι σήμερα η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μέριαλ Μπάουζερ κι η μητροπολιτική αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας θα ανακοινώσουν την παραπομπή σε δίκη περισσότερων από 12 μελών της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με βαριές κατηγορίες που αφορούν την κακοποίηση διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά έξω από την Τουρκική πρεσβευτική κατοικία.

Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τη σύλληψη από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς δύο τουρκικής καταγωγής Αμερικανών πολιτών, του Eyup Yildirim και του Sinan Narin. Ο πρώτος είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας από το Νιού Τζέρσεϊ και ο δεύτερος κάτοικος Βιρτζίνιας. Κατηγορούνται για την κακοποίηση των διαδηλωτών και για παραβίαση των νόμων της Ουάσιγκτον. Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν και δύο μόνιμοι κάτοικοι Καναδά. Και στους τέσσερις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ: Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται ακριβώς ένα μήνα μετά τα βίαια επεισόδια έξω από την Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και πέντε μόλις μέρες μετά από την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 397 υπέρ και μηδέν κατά, ισχυρού καταδικαστικού ψηφίσματος για την βία που άσκησαν οι μπράβοι του Ερντογάν, αλλά και με πρόσκληση προς τις αμερικανικές αρχές να συλλάβουν και να παραπέμψουν σε δίκη  τους υπεύθυνους. Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον ερεύνησε ταχέως την υπόθεση, σε συνεργασία με την Μυστική Αστυνομία και την ειδική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία διπλωματών. Στη διάρκεια των επεισοδίων είχαν συλληφθεί από τη Μυστική Αστυνομία δύο από τους φρουρούς του Ερντογάν, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς είχαν διπλωματική ασυλία. Πάντως, καθώς οι περισσότεροι από τη συνοδεία του Ερντογάν είτε έχουν διπλωματική ιδιότητα, είτε ήλθαν μαζί του από την Τουρκία κι έχουν ήδη επιστρέψει, το πιό πιθανόν είναι να ζητηθεί η απέλαση όσων βρίσκονται ακόμη στις ΗΠΑ και μαζί με τους υπόλοιπους να τεθούν σε λίστα απαγόρευσης εισόδου.

Βίντεο από τα επεισόδια στην Ουάσινγκτον


Τι αναμένουμε να συμβεί απ’ εδώ και πέρα

Οι Αμερικανοί θα το τραβήξουν, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν σημεία της ανάκρισης.Όσοι από τους υπευθύνους δεν μπορούν να συλληφθούν, και βρίσκονται στην Τουρκία, θα κατηγορηθούν και θα τους απαγορευθεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσοι από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον των διαδηλωτών διαθέτουν διπλωματικά διαβατήρια, θα εκδιωχθούν από την Αμερική. Μερικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγαν εκείνο το μοιραίο βράδυ με το προεδρικό αεροπλάνο του Ερντογάν.

Όσοι δεν έχουν διπλωματική ασυλία θα συλληφθούν -ήδη δύο βρίσκονται υπό κράτηση- και θα δικαστούν στα αμερικανικά δικαστήρια.

Παράλληλα, θα γίνει ειδικό διάβημα διαμαρτυρίας στις τουρκικές αρχές, για το γεγονός ότι η προεδρική αποστολή του Ταγίπ Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, συμμετείχαν σε επεισόδια και παραβίασαν τους αμερικανικούς νόμους.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία και στη Γερουσία -είχε προηγηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων- για σκληρή καταδίκη της τουρκικής βιαιότητας και της παραβίασης των αμερικανικών νόμων.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ενθάρρυναν τις αρχές ασφαλείας να προχωρήσουν στην έρευνα τους χωρίς το παραμικρό εμπόδιο. Επίσης, όλες οι κινήσεις των βουλευτών και των γερουσιαστών ήταν σε γνώση και είχαν την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι πολιτικοί, που ανήκουν στη λεγόμενη «Τουρκική Ομάδα» δεν έθεσαν ούτε ένα εμπόδιο στις διαδικασίες του Κογκρέσου για την καταδίκη του Προέδρου της Τουρκίας και των μπράβων του.

Η κατάσταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας περιγράφεται ως καταθλιπτική από διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα. Στην ουσία είναι ανύπαρκτες, μας είπαν, απλά κρατούν τα προσχήματα, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε στην Άγκυρα ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τηλεφώνησε στον Τουρκο ομόλογό του Μαβλούτ Τσαβούσογλου. Οι Τούρκοι είπαν ότι ο λόγος του τηλεφωνήματος ήταν το Κατάρ και η Συρία. Το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας κάλυψαν τα γεγονότα έξω από την πρεσβευτική κατοικία και τα αποτελέσματα της έρευνας των αμερικανικών αρχών.

Η υπόθεση αυτή είναι ένα από τα πολλά επεισόδια των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά, και πιστεύω πως θα αφορούν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο. Η Αμερική και η σημερινή κυβέρνηση έχουν μπει βαθιά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Μεσογείου και ενθαρρύνουν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας. Η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λίβανο, μελετήθηκε επισταμένα από τους Αμερικανούς και με ικανοποίηση άκουσαν ότι τα θέματα της ΑΟΖ και της ενέργειας συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε ενημερώσει όλους τους Αμερικανούς συνομιλητές του, και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για την επίσκεψη αυτή.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο, που αφορά τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της κυπριακής ΑΟΖ, είναι ότι ουδείς εκ των συνομιλητών του κ. Αναστασιάδη, του ζήτησε να σταματήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Αν λέω ψέματα ας με διαψεύσουν. Αυτό που ζητούν είναι η παύση δηλώσεων και περιττών ανακοινώσεων και να προχωρήσουν κανονικά με όσα έχουν αποφασίσει.

Οι μέρες και οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα είναι κρίσιμες για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Τίλερσον θα επιχειρήσει ακόμα μία επίσκεψη στην Τουρκία, εάν δεν αρνηθούν οι Τούρκοι, στην προσπάθεια της Αμερικής να συνετίσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό αποκλείεται να συμβεί, αν και ο Τούρκος πρόεδρος νοιώθει πια στις εξωτερικές και τις εσωτερικές πιέσεις. Η Αθήνα και η Λευκωσία, πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σταθούν στις θέσεις τους χωρίς υποχωρήσεις.

Ειδικά τώρα, οι συνθήκες και οι εξελίξεις τους απαγορεύουν κάθε συνθηκολόγηση…

Ουάσινγκτον, του ανταποκριτή μας Μιχάλη Ιγνατίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.