19 Ιουνίου 2017

Α. Πανούτσος: Μπορεί να μην τους κάνει να παραιτηθούν αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι υπάρχουν αστοί που δεν παραιτούνται

Το Παραιτηθείτε είναι ένα grass root movement. Κίνημα «από κάτω προς τα πάνω» που δεν σχεδιάστηκε από επιτελείο κόμματος αλλά δημιουργήθηκε από ευρωπαϊστές στην σύγκρουση του 2015 για το δημοψήφισμα, όταν κάποιοι πίστεψαν ότι η φιλελεύθερη είναι μόνο για τον καναπέ  Οι οργανωτές του Παρατηθείτε είναι πολιτικοποιημένοι και φιλελεύθεροι. Δεν σκίζουν από πολιτικό κριτήριο, αφού αν έσκιζαν δεν θα την έπεφταν «…στην ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, η οποία έχει αφήσει την Ελλάδα ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ και σε έναν μοιραίο δρόμο» δυσκολεύοντας τα στελέχη της ΝΔ να πάνε αλλά δεν έχουν πρόβλημα να βγουν στον δρόμο. Αμφισβητώντας τον χώρο που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αποκλειστική του ιδιοκτησία. Όπως αναμενόταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παραιτηθείτε ήταν σφοδρή.


Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του συστήματος του στα Μέσα ξεκίνησε με προσωπικές επιθέσεις στους διοργανωτές της εκδήλωσης και κατέληξε σε ένα  dirty tricks campaign μέσω twitter και facebook. Με fake news που για να γελοιοποιήσουν την εκδήλωση  έφερναν του διοργανωτές να ζητάνε από τον  Σκάι να αναβάλει τον Survivor μέχρι ανακοινώσεις που «ενημέρωναν» ότι η συγκέντρωση λάθος μέρα και λάθος ώρα. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενστικτώδης. Ενώ η δημοσιότητα έδινε δυναμική στην εκδήλωση ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντέξει τα πάντα εκτός από τον αστό να διαμαρτύρεται στον δρόμο. Ο καλός αστός για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αστός στα τραγούδια του Πολάκη. Φοβισμένος να τρέμει την επαναστατική οργή των Φιντέλ του Μετς και της Φιλοθέης. Το Παραιτηθείτε στην κινητοποίηση κάνει δουλειά. Τουλάχιστον καλύτερη σε σύγκριση με τον πολιτικό λόγο.

Πολιτικά το Παραιτηθείτε έχει όλα τα χαρακτηριστικά των grass root κινημάτων. Τακτική και δυναμική αλλά ελάχιστη στρατηγική. Τα να παραιτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή 5-10 χιλιάδες, που δεν είναι ψηφοφόροι του, μαζεύτηκαν στην πλατεία Συντάγματος και τον αποδοκιμάζουν δεν υπάρχει περίπτωση. Το να του θυμίσουν ότι δεν κράτησε σχεδόν καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις έχει πάψει να τον απασχολεί. Το να τον κατηγορήσουν για αντιευρωπαϊσμό, λαϊκισμό και δημιουργία τεχνητών εχθρών δεν θα το λάβει καν υπ’ όψιν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του τελευταίου μνημονίου και μέχρι το τέλος της κυβερνητικής του θητείας έχει πάψει να ασχολείται με την γνώμη των δικών του ψηφοφόρων, πόσο μάλλον των ξένων.

Οι Παραιτηθείτε το καταλαβαίνουν, το αναγνωρίζουν, αδυνατούν όμως να προτείνουν κάποια στρατηγική ανατροπής. Πιθανόν κάπου πίσω στο μυαλό τους υπάρχει η σκέψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει μέσα από διαδηλώσεις «της κατσαρόλας» που η συγκέντρωση τους θα πυροδοτήσει. Μόνο που δεν υπάρχουν οι συνθήκες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Βενεζουέλα αλλά μόνο εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης αν οι ψημένοι σε συγκρούσεις Αγανακτισμένοι δεν μπόρεσαν να ρίξουν τους σαμαροβενιζέλους του ’12, οι Παραιτηθείτε δεν πρόκειται να ρίξουν του κωλοπετσωμένους συριζαίους του ‘17. Να παραιτηθούν δεν υπάρχει η ευθιξία, να ανατραπούν κοινοβουλευτικά οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα στενοχωριούνται, θα κλαίνε και θα ψηφίζουν ΝΑΙ. Οπότε αν κάτι ρίξει την κυβέρνηση πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας, θα είναι αυτό που την υποχρέωσε να κάνει το ΟΧΙ, ΝΑΙ μετά το δημοψήφισμα. Ο τρόμος της κατάρρευσης και το τι θα σημαίνει για τους ίδιους. Το «αν βγούμε έξω θα μας κρεμάσουν» που κυκλοφορεί ότι είπε πρεσβύτερο στέλεχος της κυβέρνησης στον Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα. Αν και όταν πέσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι για λόγους επιβίωσης. Όχι της Ελλάδας αλλά των μελών της.

Στις σημερινές συνθήκες η συγκέντρωση των Παραιτηθείτε  την Τρίτη περισσότερο από κίνηση ανατροπής είναι χειρονομία υπενθύμισης. Εάν μετά την διαπραγμάτευση είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή  «…δεν υπάρχει κόσμος στους δρόμους» και υπάρχει και θα τον δει. Δεν θα είναι οι αγανακτισμένοι ελληνάρες του Ανω Συντάγματος ή ούτε οι αντιεξουσιαστές του Κάτω αλλά  Ελληνες που έκλεψαν ένα τρίωρο για να του θυμίσουν ότι υπάρχουν. Και ότι τα λόγια του Γιώργου Κυρίτση, ότι τον Σεπτέμβριο του ’15 ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε «για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει» δεν πρόκειται να ξεχαστούν. Την Τρίτη το απόγευμα στο Σύνταγμα οι  Παραιτηθείτε θα βρίσκονται στο Σύνταγμα για να θυμηθούν και να το θυμίσουν.

Α. Πανούτσος
http://www.liberal.gr/arthro/145933/apopsi/a-panoutsos/mporei-na-min-tous-kanei-na-paraitithoun-alla-toulachiston-deichnei-oti-uparchoun-astoi-pou-den-paraitountai.html